• {image:text}

  Kasvihuoneen ovet

  Huomaan syksyn edetessä palaavani katsomaan kesäisiä kasvihuonekuvia ja pinterestissä selailen vihreiden puutarhojen runsautta. Ne ovat kuin lupaus tulevasta puutarhakaudesta ja tuovat valoa marraskuun mutavellimaan ja pimeyden keskelle. Valokuvia selatessa päätin omistaa kokonaisen kirjoituksen kasvihuoneeni oville, sillä pidän niistä valtavasti. Kasvihuoneessani ei ole liukuovet, vaan ovet aukeavat kuin mitkä tahansa ovet saranoiden varassa. Nämä ovet antavat myös paljon mahdollisuuksia tuulettamisen suhteen.

   

  Lue lisää
  Julkaistu 27.11.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Valoa kasvihuoneessa

  Syksyn pimeydessä on yksi hyvä puoli. Auringon laskiessa yhä aikaisemmin, voi erilaisilla koristevaloilla ja kynttilöillä luoda tunnelmaa pimeyteen!

  Kasvihuoneelle olen hommannut kahta erityyppistä valoa, jotka molemmat toimivat aurinkokennolla. Tykkään aurinkokennovalojen huolettomuudesta. Lamput syttyvät tarpeen mukaan ja latailevat itsensä täyteen valoisina päivinä. Kasvihuoneeni (kuten kasvarit yleensäkin!) on sijoitettu niin, että auringon valo osuu huoneeseen hyvin, joten aurinkoenergiaa on tarjolla mukavasti. Ellei sitten luotoäiti heitä pitkää jaksoa pilvipäiviä.

  Lue lisää
  Julkaistu 27.10.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Kasvihuone muuntautuu ruokapaikaksi

  Meidän asuntomme on aikaa pikkuruinen ja se ei vedä kovin montaa ruokailuvierasta. Niinpä siivosimme kasvihuoneen ruokailumoodiin, kun vierailijoita oli tulssa. Päivä oli harmaa, mutta ei onneksi sateinen. Kasvihuoneella pääsee myös lähemmäs merta ruokailemaan.

  Lue lisää
  Julkaistu 09.10.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Kannattaisiko kasvihuone ostaa jo syksyllä?

  Me hommasimme kasvihuoneen keväällä, se rahdattiin jäitä pitkin vetämällä saareen alkuvuodesta. Minulla oli suuret suunnitelmat siitä, kuinka kasvihuone polkaistaan pystyyn aikaisin keväällä ja ennen kaikkea nopeasti. Ihan niinhän se ei sitten mennyt, että olisin saanut siirtää taimet kasvihuoneelle jo toukokuun alkupuolella. Suunnitelmani väliin tulivat kevään ailahtelevat kelit, elämän muut kiireet ja pari muuttujaa saarirakentamisen kanssa. Joten nyt kun olen hommannut kasvihuoneen keväällä, voin kertoa ainakin omasta näkökulmastani pari juttua, että miksi se kasvihuoneen ihanuus kannattaisi ostaa jo syksyllä!

   

  Lue lisää
  Julkaistu 14.09.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Aamiainen kasvihuoneessa

  Kaikista kuumimmat aamut alkavat olla ohi, joten aamiainen kasvihuoneessa on houkutellut jo jonkin aikaa. Sopivan hidas ja rauhallinen hetki siihen tarjoutui viime viikonloppuna, kun sain sisareni yllätyskylään! Jaakko oli reissussa ja näkisin hänet puolen päivän aikoihin kaupungilla. Vaikka nukuimme pitkään, jäi silti reilusti aikaa pieneen luksusaamupalaan!

   

  Lue lisää
  Julkaistu 27.08.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Hometta torjumassa

  Kasvihuoneessa on tällä hetkellä ihanan runsasta. Vihreyttä vihreyden perään, keltaisia kurkun ja tomaatin kukkia sekä punaisia pilkahduksia siellä, missä tomaatti on jo kypsymässä. Tähän runsauteen kun lisää sateiset säät, saattaa kasvihuoneeseen jäävä kosteus tuottaa ongelmia.

   

  Lue lisää
  Julkaistu 10.08.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Kasvilaatikon rakentaminen kasvihuoneeseen

  Päädyin rakentamaan kasvihuoneen toiseen laitaan ison kasvilavan. Olemme rakentaneet kasvilavoja pihallekin ja päätimme tehdä kasvihuoneeseen lavan samasta materiaalista. Meidän ulkona olevat kasvilavat ovat erittäin jykevät, sillä ne sijaitsevat meren rannalla ja altistuvat siksi tuulille ja merivedelle. Ensimmäisenä kasvinkasvatteluvuonna olin tehnyt lavapuutarhani lavankauluksista, jotka lähtivät liikenteeseen loppusyksyllä meriveden noustessa 1,2m normaalivedenkorkeuden yläpuolelle. Tämän kokemuksen jälkeen rakensin seuraavaksi lavat, jotka todella kestäisivät.

   

  Lue lisää
  Julkaistu 23.07.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Kasvihuoneen harmaa kivilattia

  Kasvihuonetta rakentaessa olen päässyt tutustumaan muutamaankin uuteen raksahommaan ja yksi niistä on lattiakivien nakuttelu paikalleen. Päädyimme siis lattiamateriaalin kanssa kivilaattaan.

   

  Lue lisää
  Julkaistu 11.07.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Nokkosten ryöppäys ja maistuvat nokkosletut

  Nokkosletut ovat herkullisia eikä nokkosten kerääminenkään ole hankalaa. Tätä terveellistä ja ravitsevaa villiyrttiähän kasvaa suomalaisten pihojen joka nurkassa, joten sitä kannattaa todellakin hyödyntää ruoanlaitossa. Tässä ohje nokkosten käsittelyyn ja ryöppäämiseen, sekä aivan ihana nokkoslettuohje.

  Lue lisää
  Julkaistu 18.06.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Kasvihuoneen kasvatit

  Vaikka kasvihuoneeni ei vielä olekaan valmis, eristys, kivetys ja kasvualtaat puuttuvat vielä, olen siirtänyt ison osan kasveista nauttimaan valosta ja lämmöstä sen suojiin. Samalla olen päässyt inventoimaan, että mitäs kaikkea kasvihuoneessa tuleekaan kasvamaan. Ja myös näkemään kasvun! Ennen huoneen pystytystä kasvit ovat olleet pikkukasvihuoneessa ja sisällä. Niitä on ollut vaikea tarkkailla, sillä kasvit ovat olleet niin tiheässä, että on ollut suorastaan hankala seurata mitä kullekin kasviyksilölle kuuluu.

  Lue lisää
  Julkaistu 17.06.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Kasvihuoneen pystytys

  Kasvihuoneen perustusten tekeminen viivästyi muun muassa kylmien kelien vuoksi. Lopulta oli pakko todeta, että jos haluasimme saada huoneen valmiiksi ennen kesälomia, niin pystytykseen tarvittaisiin ammattiapua. Kivikankaan kautta voi kysyä asennusapua ja soitinkin molemmille kavereille.

  Lue lisää
  Julkaistu 12.06.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Soraa perustuksiin

  Kasvihuoneen perustukset ovat vihdoin valmiina! Siinä olikin hommaa ihan riittävästi, sillä ruuvipaaluperustus ei onnistunut kivisen maan vuoksi. Saimme yhden paalun tarpeeksi syvälle ja siiihen se jäi. Loput pyörivät tyhjää kivien tai sitten erittäin tiukan saven päällä.

  Niinpä pääsimme lapiohommiin. Savi oli niin tiukkaa, että metsämaakerroksen läpi pääsemisen jälkeen lapio ei mennyt enää savesta läpi. Otin avuksi rautakangen, jolla hakkasin saven rikki ja lapioin sen sitten pois. Voin sanoa, että tämä kävi erittäin hyvin kuntosalikäynnistä!

   

  Lue lisää
  Julkaistu 26.05.2017
  Blogi
 • {image:text}

  DIY hyötyviljelijän päiväkirja

  Tällaiselle huonomuistiselle järjestelijälle päiväkirja on todellakin tarpeellinen. En muista enää edellisen vuoden kylvöajankohdista, kommelluksista tai onnistumisista paljoakaan. Aion alkaa kirjaamaan ylös mahdollisimman paljon oleellisia asioita hyötypuutarhaan liittyen, näin voin toivon mukaan oppia lisää ja välttää tekemästä samoja virheitä joka vuosi. Yritin etsiä netistä josko jossain olisi myynnissä jotain puutarhapäiväkirjaa, mutta löysin vain kalentereita johon voi merkata sään ja huomioita. Kun kerta tiedän minkälaisen päiväkirjan tarvitsen, päätin sitten tehdä semmoisen itse.

   

  Lue lisää
  Julkaistu 17.05.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Uusi kasvihuone

  Tämä kesä mennään vielä vanhalla kasvihuoneella, mutta sitten tuleekin uusi! Kysymys kuuluukin, että mikä kasvihuone? Meidän 8,2 neliöinen Halls Magnum on palvellut meitä hyvin, mutta hän on jäänyt liian pieneksi. Vaihto suurempaan olisi siis edessä. Vaihtoehtojahan on vaikka ja kuinka, ja valitseminen ei todellakaan ole helppoa. Ihan aluksi olin ajatellut kaarikasvihuonetta ihan vaan viljelyä varten, mutta mieli on kyllä muuttunut, ja haluaisin vähän edustavamman näköisen yksilön jossa voi myös kahvitella. Sain rajattua potentiaaliset kasvihuoneet viiteen ehdokkaaseen, ja ajattelin esitellä ne tässä hyvine ja huonoine puoline.

   

  Lue lisää
  Julkaistu 12.05.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Pikkukasvihuoneen lämmitys

  Lumihiutaleiden putoillessa jo kolmantena päivänä peräkkäin tänne 1B-vyöhykkeelle ja öiden painuessa pakkaslukemiin, tuntui jo melkein uskomattomalle, että minä tosiaan lämmitän sähköpuhaltimella ulkona olevaa pikkukasvihuonettani. Pikkukasvihuone on lähinnä kasvilavan päälle itse tehty 3x1m kokoinen ”kaappi”, jossa on molemmilla laidoilla isot ovet. Sitä ei ihan rakennettu lämmitystä silmällä pitäen, vaan panostimme hyvään tuuletukseen. Kummankin oven molemmin puolin oli lähes sentin kokoiset raot, jotka ovat kesällä ihan hyvät, sillä niiden kautta ilma kiersi mukavasti. Eipä auttanut kuin mennä rautakauppaan ja hommata vähän järeämpää tiivistenauhaa, jolla raot saatiin lähes umpeen.

   

  Lue lisää
  Julkaistu 11.05.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Lavatarhan/kasvimaan suunnittelua

  Kevät ja kesä tuntuu tulevan todella hitaasti tänä vuonna. Oli kylmä tai ei, niin oman pihan ehostus ja hyötykasviviljely pyörii päässä yötä päivää. Niin sinä kävi, että nälkä kasvoi syödessä ja nyt pitäisi laajentaa hyötypuutarhaa. Tällä hetkellä meiltä löytyy kolme viljelylaatikkoa, ja niitä tulee nyt kuusi lisää ja ne ovat aika isoja. Olen yrittänyt tehdä mahdollisimman hyvän ja valmiin suunnitelman, että voimme tehdä laatikot valmiiksi. Kun kaivinkone tulee kaivamaan vanhat istutukset pois ja tasoittamaan alustan, saamme saman tien nostaa laatikot oikeille paikoille ja kaivinkoneella täytettyä lootat mullalla. Eipähän tarvitse lapioida!

   

  Lue lisää
  Julkaistu 05.05.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Kevätmessujen toinen päivä

  Nyt kun kevät näyttää kylmiä öitään ja suunnitelmat taimien siirtämisestä kasvihuoneeseen menivät konkreettisesti jäihin, voi hetkisen palata Kevätmessujen lämpimään tunnelmaan. Kiersimme lauantaina Jaakon kanssa lähes koko messut ja sieltähän löytyi aikapaljon ihasteltavaa! Päivän taukotankkauksena toimivat taivaalliset riisipiirakat, jotka paistettiin ja voideltiin paikan päällä sekä porvoolainen suklaatryffeli. Nam!

  Lue lisää
  Julkaistu 18.04.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Ensitunnelmia Kevätmessuilta

  Karkasin töistä vähän aikaisemmin, jotta ehtisin käväistä Kevätmessuilla avajaispäivänä. Messuille sisään astuessa istahti kevätfiilis olkapäilleni, sillä messut olivat vihreyttä ja kukkia täynnä. Totesin myös, että tulen tarvitsemaan tämän pikapyrähdyksen lisäksi oikein kunnollisen, pitkän, messupäivän, sillä kaiken mielenkiintoisen kahlaamiseen menisi kyllä aikaa.

  Lue lisää
  Julkaistu 07.04.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Perusteiden äärellä

  Maa oli pehmennyt sen verran, että päätimme aloittaa kasvihuoneen perustojen tekemisen viime viikon sunnuntaina. Aloitimme viime kesänä talonrakennusprojektia, erittäin hiljalleen etenevää sellaista. Teimme siis maatöitä loppukesän. Meillä on sen jäljiltä pieni kauhakuormaaja ja nyt pintamaa oli sen verran pehmeää, että se lähtisi kauhalla nätisti irti. Kuormaajasta oli tietenkin akku simahtanut, joten hommiin päästiin pienen latailun jälkeen.

  Lue lisää
  Julkaistu 02.04.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Ahvenen pilkintäkokemuksia Raippaluodossa

  Edellisestä kirjoituksesta on jo vierähtänyt tovi, pahoittelut siitä. Pilkillä on käyty, omien laskujeni mukaan joka viikonloppu itsenäisyyspäivästä tähän päivään. Kalaa on tullut vaihtelevasti, mutta jos verrokkina käytetään muutamia viimevuosia, niin ehkä hieman mollivoittoisesti. Liekö lumettomat kirkkaat jäät vieneet kalat vakiopaikoilta. Mukaan on mahtunut silti hyviäkin reissuja jolloin saaliilla on syötetty kylläiseksi vanhemmat, veljet ja kälytkin.

  Lue lisää
  Julkaistu 21.03.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Kevätmessut Helsingissä 6. – 9.4.2017

  Viime vuonna kävin ensimmäistä kertaa puutarhamessuilla, eli Helsingin Messukeskuksen kevätmessuilla. Suorastaan perhosia lenteli vatsassa, sillä odotin innolla uusia inspiraatioita ja mielenkiintoisia kasveja! Sain Jaakonkin mukaan ja etukäteen vähän mietin, että mitenköhän hänen viihtymisensä kanssa käy. Hän kyllä jaksaa aika hyvin olla mukana puutarhajutuissa, mutta eivät ne aivan hänen intohimonsa ole.

  Lue lisää
  Julkaistu 13.03.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Kasvihuoneen pohjapiirros

  Lumen tupruttaessa taivaalta olen päätynyt pyörittelemään kasvihuoneen pohjakuvaa ja suunnittelemaan mitä kaikkea kasvihuoneeseen tulee. Juliana Premium 13 m²:n koossa on tilava kasvihuone, johon mahtuu sekä kasvit että rentoa oleskelua. Pohdinnan paikka onkin kuinka paljon kumpaakin? Facebookin puolella sainkin tästä vähän kommentteja ja ne vahvistivat tunnetta siitä, että kummallekin kannattaa jättää tilaa ja tämän kokoisessa kasvihuoneessa sitä riittää!

  Lue lisää
  Julkaistu 28.02.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Bataatin kasvatus kasvihuoneessa

  Yhtenä iltana töiden jälkeen riemastuin, sillä bataatti oli aivan selvästi alkanut kasvaa. ”Aivan selvästi” tarkoittaa pienen pientä verson alkua, jonka erottaa juuri ja juuri paljaalla silmällä. Tai itse asiassa alkuja on kaksi. Laitoin bataattia kasvamaan ensimmäisen kerran jo viime vuonna ja alkukasvatus onnistuikin. Mutta sitten kävi niin, että minulla ei ollutkaan bataatille paikkaa kasvimaalla. Niinpä jätin sen vain kasvamaan pieneen kukkaruukkuun ja sain nauttia bataatin kauniista kukista. Syksyllä tyhjensin kukkapurkin ja yllätyksekseni löysin sieltä pienen bataatin alun ja toisesta purkista lisää. Jos ne olisivat saaneet kunnon kasvuolosuhteet, olisi niistä voinut kasvaa ihan syötävänkin kokoisia bataatteja.

  Lue lisää
  Julkaistu 20.02.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Kasvihuone saapuu saareen!

  Perjantaina tuli odotettu soitto Kaukokiidon kaverilta. "Olisi tulossa paketti Kivikankaalta. Olisin tunnin päästä siinä teillä, että passaako jättää se sitten pihaan?" Juu tai siis ei, sillä osoite oli vain tien laitaan. Kaukokiito ei tulisi perille pihalle asti saareen... Lupasin tulla paikan päälle näyttämään mihin tavarat voisi jättää.

  Lue lisää
  Julkaistu 13.02.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Versoja ja yrttitarha

  Sormet syyhyää vaikka maha kasvaa, raskaus on siinä vaiheessa että pian poksahtaa. Ajattelin ensin että siementen idättäminen ja taimien kasvatus jäisi tänä keväänä kokonaan tekemättä. Aion kyllä ostaa valmiit taimet sitten kun niitä tulee myyntiin; kurkkua, tomaattia, kesäkurpitsaa... Mitä näitä ”perus” kasvatettavia nyt on. Mutta joku siinä mullan tuoksussa on. Ja siinä että on itse kasvattanut pienen pienestä siemenestä jotain joka tuottaa satoa ja jonka kehitystä saa seurata aitiopaikalta. Ostin siis vähän siemeniä, muutamia helppoja juttuja joiden kasvua saisin seurata, jotka ei veisi kauheasti aikaa tai voimia, kun niitä taidetaan tarvita tämän ihmistaimen kasvattamisessa sitten kun hän päättä maailmaan putkahtaa.

  Lue lisää
  Julkaistu 04.02.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Taimia kasvihuoneeseen

  Sain hädin tuskin pidettyä itseni aisoissa, kun tilailin siemeniä tammikuun alkupuolella. Pitihän sitä katsella siemenluetteloita aivan uudella silmällä, sillä nyt kasvihuonetilaa on huomattavasti enemmän. Ja ylipäätään kunnon kasvihuone antaa ihan toisenlaisia mahdollisuuksia taimien kasvattamiseen.

  Lue lisää
  Julkaistu 02.02.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Tuuli puhaltaa

  Viime viikolla saimme osamme uutisoidusta talvimyrskystä. Uni ei meinannut tulla yöllä, kun tuuli vinkui mökin nurkissa ja pihalta kuului, kuinka halkopinon suojana oleva pressu yritti väkisin lähteä tuulen mukaan. Kännykällä tarkistin, että Helsingin edustalla sijaitsevalla Harmajan majakalla tuuli puuskissa 17 – 18 metriä sekunnissa. Se on aika paljon! Olin varma, että aamulla näkisin kaatuneita puita, vaikka meillä ei saariston suojissa noihin lukemiin päästykään.

  Lue lisää
  Julkaistu 16.01.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Kasvihuone saaressa - esittely

  ”No minähän en rupea kökkimään kädet mullassa rikkaruohoja kitkien!”, nauroin kaverini pähkähullulle ehdotukselle perustaa kasvimaa uuteen saaripaikkaamme. Puoli vuotta myöhemmin selasin siemeniä netistä ja siitä hetken kuluttua olin istutuspuuhissa. Kovin kauaa ei mennyt ja suunnittelin jo lavapuutarhaa, tutustuin erilaisiin viljelymenetelmiin ja ihastelin kasvihuoneita. Aloitin kirjoittamaan blogia saaressa elämisestä ja puutarhurihommani saivat pian oman bloginsa sen rinnalle.

  Lue lisää
  Julkaistu 11.01.2017
  Blogi
 • {image:text}

  Ahti-puukon menestystarina

  Kauhava tunnetaan puukoistaan. Tämä maineikas käsityötaito taustanaan Reino Kamppila – kauhavalainen puukkomestari ja puukontekijä kolmannessa polvessa – valmisti parisenkymmentä vuotta sitten ensimmäisen mustakylkisen, karhean kauniin Ahti-puukon.

  Lue lisää
  Julkaistu 13.12.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Top 7 joululahjavinkit

  Jouluaatto kolkuttelee pian jo oven takana, ja pukinkonttiin pitäisi keksiä jotain äkkiä! Kokosimme tähän 7 joululahjaideaa, jotka varmasti ilahduttavat saajaansa.
  Kun käytät nettikaupassamme tarjouskoodin JOULU1899 saat 10 euron alennuksen, kun tilauksen arvo on vähintään 90 euroa (koodi voimassa 16.12. asti). Muista tilata lahjat viimeistään 19.12. niin pyrimme toimittamaan ne niin että kerkeävät kuusen alle aatoksi!

   

   

  Lue lisää
  Julkaistu 09.12.2016
  Blogi
 • {image:text}

  "Tee se itse" -klapikone

  Meillä lämmitetään talo ja käyttövesi puilla, ja niitä klapejahan menee näin talvella ihan kiitettävästi. Tuo mun mies kun on näppärä käsistään, rakensi sitten tuommoisen traktorin perään kiinnitettävän klapikoneen "tein-itse-ja-säästin" -periaatteella. Hyvin näyttää toimivan, ja on vielä parin maalikerroksen jälkeen ihan virallisen näköinen! En osaa selittää tästä projektista sen enempää, en oikeastaan edes tajua että se osasi tuommoisen rakentaa. On mulla vaan kätevä mies ;)

  - Linda

   

  Lue lisää
  Julkaistu 05.12.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Pilkkikauden avaus

  Taas on tullut se aika vuodesta että elohopea on painunut aika-ajoin miinukselle ja osa vesistöistä on saanut pilkkimiehen kestävän kannen. Pelkkä ajatus pilkille pääsystä rupeaa vetämään kalamiehen suupieliä ylös. Ensimmäinen toimenpide itselläni on siirtää kesäkalastustarvikkeet varastoon ja kaivaa pilkkireput ja kairat yms. sisätiloihin varusteiden läpikäymistä varten. Yleensä hektisten keväisten pilkkireissujen jäljiltä saattaa olla varustetappioita, sotkuisia siimoja ja katkenneita vapoja repunpohjalla.


  Itse aloitan huoltoprojektin sillä, että levitän koko välinearsenaalin keittiön pöydälle. Tästä voi nopeasti silmäillä mitkä vavat vaativat uuden siiman, mitkä taas selviävät uusilla solmuilla ja siiman lyhentämisillä. Tyypillisesti varaan pilkkien huoltoa varten perjantai-illan. Mikä onkaan terapeuttisempaa toimintaa kuin hektisen työviikon jälkeen istua alas, rauhoittua ja keskittyä ainoastaan pilkkeihin ja niiden solmuihin. Mukaan voi toki mahduttaa uusien tapsien tekoa, kuunnella rauhoittavaa musiikkia ja nauttia yhden tai kaksi virvoketta...

   

   

  Lue lisää
  Julkaistu 25.11.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Koko vuosi pilkillä

  Ari Manninen, Ristiina

  Kun eläkepäivät alkoivat viime vuosikymmenellä häämöttää, kuvittelin itseni soutamassa lohta Tenolla tai nautiskelemassa perhokalastuksen hienouksilla pohjolan parhailla taimenvirroilla. Nyt huomaan kuitenkin viihtyväni parhaiten tutuilla kotivesillä onkimisen ja pilkkimisen parissa. Ne ovat harrastuksia, joiden pariin voin livahtaa koska tahansa ilman sen suurempia valmisteluja.

  Onkiminen ja pilkkiminen eivät syyttä ole suosituimpia kalastusmuotojamme. Aloituskynnys on matala, mutta taitojaan voi kehittää koko elämän ajan. Perusvälineet saa pikkurahalla, mutta arsenaalia voi lisätä lähes loputtomasti. Liikkua voi kuntonsa ja tahtonsa mukaan: laiskotella laiturilla tai tarpoa upottavassa sohjossa vastarannalle. Saaliiksi voi kelpuuttaa kotirannan pikkusintit tai jahdata vesistön kookkaimpia vonkaleita. Mahdollisuudet ovat rajattomat.


   

  Lue lisää
  Julkaistu 10.11.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Ei mitään kuha-vitsejä

  Kuhan kalastusta parhaimmillaan. Asiakkaat kertovat kuhasaaliistaan ja kokemuksistaan kalaverkoistamme. Asiakaspalautteita on tullut meille vuosien mittaan iso läjä, ja julkaisemme niitä tällä palstalla teemoittain. Tässä siis muutama hieno kokemus kuhan verkkokalastuksesta (vuosilta 2011-2014).

   

   

  Lue lisää
  Julkaistu 09.11.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Pidä rakkaasi pinnalla - Kelluntavarusteet

  Tämä asia nousi taas ajankohtaiseksi, kun Seppo Leväniemi tuli myymäläämme ostamaan uutta kelluntapukua ja paukkuliivejä. Samalla hän kertoi uskomattoman selviytymistarinan siitä, miten oli joutunut veden varaan, menettänyt tajuntansa ja ajelehtinut myrskyävässä vedessä kilometrejä saareen, jonne hän lopulta pääsi läheiseen mökkiin lämmittelemään. Seppo löydettiin noin vuorokausi kalastusreissun alkamisen jälkeen.

  Lue lisää
  Julkaistu 09.11.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Verkkokalastus - Talvikalastusoppia ammattilaisilta

  Ari Manninen, Ristiina

  Talviverkkokalastus on monen mielestä jopa helpompaa kuin kesäpyynti. Jään pinta on tasainen kovallakin tuulella, ja oikein pukeutunut kalastaja pärjää kelissä kuin kelissä. Viettäessäni päivän ammattikalastajien seurassa Haukivedellä sain lisäoppia siitä kuinka homman voi hoitaa entistäkin sutjakammin.

   

  Lue lisää
  Julkaistu 08.11.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Pystyriimulla kuhaa ja madetta

  Risto Tarikka

  Loppusyksyllä ja alkutalvesta molempia lajeja saa lähes samoilta paikoilta ja samoilla verkoilla. Madetta pari metriä matalammasta kuin kuhia.

   

  Lue lisää
  Julkaistu 04.11.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Jigiretki Merenkurkkuun

  Syksy on kalastuksellisesti mahtavaa aikaa monessakin mielessä, niin pyydyskalastuksellisesti kuin aktiivivälinein. Meillä on tapana kerätä kaveriporukka ja suunnata silloin tällöin viikonlopuksi kalastamaan sinne aidan toiselle puolelle, missä ruoho on vihreämpää, tai no tässä tapauksessa ahvenet isompia.
  Syksyinen ahvenen kalastus jigillä on ehdottomasti kokeilemisen arvoista ja useinkaan ei ilman saalista jää. Välineet saa suhteellisen edullisesti ja helposti tilattua tai ostettua paikallisesta kalastustarvikeliikkeestä.

  Lue lisää
  Julkaistu 12.10.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Kasvihuone talviteloille

  Pakkasen puolella on ollut jo monta aamua, ja kasvihuone pitäisi laittaa talviteloille. Pahoinvointi on sen verran hellittänyt, että viime viikonloppuna otin itseäni niskasta kiinni ja suuntasin lapiolla, kottikärryillä ja painepesurilla aseistettuna kohti kasvaria. Olihan minulla taustatukena tuo vaaleanpunainen 2-vuotias, mutta hän osoittautui enemmän ongelmaksi kuin apuriksi, pyöri nimittäin sen verran jaloissa. Keräsin jopa tomaatteja talteen (wuhuu), ja niitä onkin syöty lihamurekkeen täytteenä ja popsittu muuten vain (tai siis, ne jotka tomaateista tykkää ovat niitä popsineet).

  Lue lisää
  Julkaistu 11.10.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Rouheiset porkkanasämpylät

  Nostin viikonloppuna porkkanat maasta, ja halusin käyttää osan leivontaan. Porkkanakakkua vai sämpylöitä? Mies äänesti sämpylöitä (yllätys yllätys), ja niin otin puhelimen kouraan ja rupesin selaamaan Googlesta hyvää porkkanasämpyläohjetta. En löytänyt ihan mieleistä, joten sovelsin. Mielestäni kotitekoiset sämpylät ovat parhaita rouheisina, joten minulla on tapana sekoitella eri jauhoja, ja lisäillä siemeniä antamaan suutuntumaa ja makua. Meillä on kotona jauhokopissa semmoinen "terveyskori", joka pursuaa erilaisia pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja hedelmiä. Aina kun leivon tai teen smoothieta tai muuta, otan korin esille ja lisäilen sieltä sopivia aineksia joukkoon.

   

  Lue lisää
  Julkaistu 03.10.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Syyskuista siikaa kaverin kanssa

  No niin, nyt päästään asiaan! Eli itse kalastukseen. Maantieteellisen sijaintinsa vuoksi Suomessa on hyvinkin selkeästi neljä vuodenaikaa, Vivaldilta lunttaamalla voidaan niiden todeta olevan kevät, kesä, syksy ja talvi.

  Monipuolisesti harrastavalle kalastajalle se tietää hyvin erityyppisiä kalastusolosuhteita. Jokaisella vuodenajalla on oma tyypillinen kalastustapansa ja tapahtumansa jota etukäteen odottaa kuin kuuta nousevaa. Esimerkkeinä omista kuumista kausistani mainitsen helmikuisen mateen pilkinnän, keväisen ahvenen ja siian pilkinnän, keväisen hauen ja taimenen heittokalastuksen, alkukesän lohenuistelun, kesäisen kuhanuistelun, syksyisen siian ja muikun verkkokalastuksen ja vielä kerran syksyisen meritaimenen heittokalastuksen. Sykli siis kiertää vuoden ympäri, aina on suunnitelmia tehtäväksi seuraavan kalareissun osalta.

  Lue lisää
  Julkaistu 27.09.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Pauli setä esittäytyy

  Hei, Pauli sedän kalaretket -blogi on kivikangas.fi sivustolle tekemäni blogi, jota päivitän aina kalaretkieni yhteydessä, eikä välttämättä pelkän kalastuksen, sekaan voi eksyä jahtijuttuja sekä jokunen kokkaustarina. Ehkäpä puolukan ja sienen poiminnastakin saatan kirjoittaa. Tässä julkaisussa esitetyt mielipiteet on omiani eikä se välttämättä edusta Kivikangas Oy:n linjaa.

  Lue lisää
  Julkaistu 20.09.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Syyshommia

  Astelin viime viikolla kasvihuoneeseen aikomuksenani tehdä vähän syyshommia. Tiedättekö sellaisia, että kuihtuneet kasvit ja esimerkiksi ne kesäkurpitsat, jotka upeasti kukkivat mutteivät tehneet koskaan yhtään hedelmää, laitetaan kompostiin. Meidän tapauksessa pihan perälle odottamaan ensi kevään täyttömaata päälleen. Näinhän se menikin, seinustalla alkaa olemaan aikamoinen kasa tyhjentyneitä taimi- ja kukkaruukkuja.

  Lue lisää
  Julkaistu 20.09.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Ai siis mikä Lingongott?

  Olisinko ollut ekalla luokalla, niin opettajamme oli järjestänyt niin, että luokkamme sai olla koulun keittiössä kokkailemassa. Tämä on muodostunut rakkaaksi muistoksi, koska olihan se nyt niin siistiä silloin seitsemänvuotiaana saada tehdä jotain semmoista! No, ei me ehkä varsinaisesti kokkailtu mitään haastavaa tai erikoista, mutta silti. Teimme Lingongottia, eli suomeksi Puolukkahyvää, ja se on mielestäni edelleen parasta mitä puolukasta voi tehdä!

  Lue lisää
  Julkaistu 20.09.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Mäti on arvokas herkku

  Kalojen mäti on parhaimmillaan muutamia viikkoja ennen kutuhetkeä. Hedelmöittymisvalmis mäti imee itseensä vettä ja se kannattaakin käyttää heti tuoreeltaan.

   

  Lue lisää
  Julkaistu 13.09.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Siika vaatii kalastavat verkot

  Risto Tarikka, Liperi

  Suomessa tavataan puolenkymmentä alkuperäistä siikamuotoa. Näistä merialueen vaellussiika ja järvien planktonsiika ovat  nopeakasvuisia ja niiden saaliit perustuvat nykyisin lähes täysin poikasistutuksiin. Myös kookkaaksi kasvavan Inarijärven pohjasiian saaliit perustuvat osin istutuksiin.

  Lue lisää
  Julkaistu 13.09.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Muikkuverkot

  Risto Tarikka, Liperi

  Muikku on lyhytikäinen laji ja suotuisissa olosuhteissa nopeakasvuinen.

  Lue lisää
  Julkaistu 13.09.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Kun vehreys oksettaa

  Kun kävelen pihan poikki yritän pidättää hengitystä. Kukkien ja kasvien hajut etovat, ja tunnen nenässäni kuinka joku lähellä asuva on leikannut nurmikon. Parin sekunnin kuluttua tunnen sen myös kurkussani, kun ruoka ja vatsahapot matkaavat ruokatorvea pitkin ylös.

  Lue lisää
  Julkaistu 06.09.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Kesä jatkuu kasvihuoneessa

  Ilmassa voi haistaa jo syksyn, mutta kasvihuoneessa eletään vielä täyttä kesää! Taimet tekevät edelleen uusia nuppuja, pitää vaan toivoa, että jaksavat kypsyttää sadon. Viilenevien ilmojen ansiosta olisin heittänyt toivoni täysin, mikäli en omistaisi kasvihuonetta. Nyt täytyy sanoa, että olen superonnellinen kasvukauden pidentymisestä ja ensi keväänä sen aikaistumisesta!

  Lue lisää
  Julkaistu 23.08.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Tukea taimille ja kasvattajalle

  Pienet taimet ovat muuttuneet suuriksi ja esikasvatushaasteet ovat korvattu toisenlaisilla. Esimerkiksi papu vaatii korkean tuen, eikä keppivirityksistä ole mihinkään. Kasvulaatikko on myös suhteellisen pienikokoinen, joka sekin asettaa omat vaatimuksensa. On totta, että taimia on hurjasti tuossa astiassa, mutta en raaskinut niitä harventaakaan. Kyseessähän on siis ystäväni sanoin ”JOS saadaan satoa” :D

  Lue lisää
  Julkaistu 03.08.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Taimia ja kivoja taimilaatikoita

  Terveisiä kasvihuoneesta! Viljely on lähtenyt alkuun tosi kivasti ja vaikka alun alkaenkin tässä oltiin vähään myöhään liikenteessä, ovat lämpimät ilmat jouduttaneet taimien kasvua. Kesäkurpitsa on villiintynyt täysin ja selkeästi rakastaa eloansa kasvarissa. Kukkia tuo ei vielä ole tehnyt, mutta ehkä kaikki aikanaan..

  Lue lisää
  Julkaistu 29.06.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Mikään kasvihuone ei ole huoltovapaa

  Aina välillä asiakkaat kertovat, että he ovat kuulleet että jossain myydään kasvihuoneita joita ei tarvitse huoltaa, ”En tiedä, mutta niin se myyjä meille sanoi...”, on vastaus kun heiltä kysyy, mikä kasvihuone on kyseessä ja jos he tietävät mikä siitä tekee huoltovapaan. Keskustelupalstoilla joku on ostanut halvan muovikasvihuoneen, ja on harmissaan siitä että runko on pettänyt tai kennolevyt harmaantuneet parissa vuodessa. On myös ollut tilanteita, joissa kasvihuoneen katto on romahtanut, kun lumia ei ole talvella putsattu pois.
  En yhtään pidä siitä kun asiakkaille ”luvataan”, että kasvihuone olisi huoltovapaa. Vaikka kuinka kestävä runko ja kallis huone olisi kyseessä, mikään kasvihuone ei ole huoltovapaa, niin kauan kuin sitä pidetään pihalla Suomen olosuhteissa. Isommat ja järeämmät piharakennuksetkin saattavat romahtaa keväällä lumen painosta.

   

  Lue lisää
  Julkaistu 29.06.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Vihdoin valmista

  Kasvihuone on nyt viimeistelyä vaille valmis ja olo on kuin voittajalla. Kyseessä on ensinnäkin ihan itse alusta asti äherretty projekti, mutta myös yksi toteen käynyt unelma. Niin kauan, kuin muistan olen haaveillut kasvihuoneesta ja sen tuottamasta sadosta. Siitä, että saan puuhastella ja viljellä. Opettaa lapsille kädestä pitäen, mistä ruoka tulee ja miten siihen voi itse vaikuttaa.
   

  Lue lisää
  Julkaistu 14.06.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Blumat kastelujärjestelmä kasvihuoneessa

  Erilaiset kasteluapuvälineet ovat pelastaneet monet taimet ja monen hermoja ja aikaa. Kuka hoitaa kastelun jos ollaan mökillä tai reissussa? Tai jos työpäivän aikana huomaat että lämpömittarin lukemat ovat huolestuttavan korkeat, ja ajatus karkaa jatkuvasti kasvihuoneessa läkähtyviin taimiisi. Kerkesitkö kastelemaan niitä ennen töihin menoa? Niinpä.

   

   

  Lue lisää
  Julkaistu 14.06.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Suojaa kasvihuoneesi myrskyltä

  Myrskyvaroitukset ja kasvihuone, ei mikään kovin kiva kombo. Ei hätää, oikeilla konsteilla voit kuitenkin ennalta ehkäistä, tai ainakin minimoida vauriot. Tässä lista huomioon otettavista asioista:

   

  Lue lisää
  Julkaistu 13.06.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Kasvihuoneen perustukset

  Kun kasvihuone saapui pihallemme, ajattelin että nyt kaivetaan ja kohtahan se on jo siinä. Olin nimittäin seurannut sivusta muiden kevättouhuja ja huomannut, että sehän käy noin vain suit sukkelaan! Todellisuus oli meidän tontillamme toinen. Aloitetaan vaikka siitä, että kasvihuoneen paikka on rinteessä. Sehän tarkoittaa, että toisesta päästä kaivetaan maata pois 5-10cm ja toisesta sitten viisikymmentä. Pohjavesialueella pitää ottaa routiminen myös huomioon ja löytyipä kaivaessa maasta aikamoinen kasa kattotiiliä, sekä puhallusvillaakin. Se, miksi nämä kaksi viimeisintä oli sinne aikoinaan kaivettu jää mysteeriksi, mutta saihan siitä hyvät naurut.

  Lue lisää
  Julkaistu 03.06.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Vihdoin kukkii

  Olen monta viikkoa ihastellut puolikateellisena muiden kukkakuvia sosiaalisessa mediassa ja blogeissa. Täällä Pohjanmaalla kun ollaan tämän(kin) asian suhteen vähän jäljessä. Mutta nyt meidänkin pihassa kukkii! Kotimme edelliset asukkaat ovat aikoinaan istuttaneet pihaan kaikenlaista, ja periaatteessa koko kesän kukkii. Kun joku kukka kuihtuu pois, tilalle kasvaa toinen laji. Itse en tiedä kukista juurikaan mitään, ja pihamme kukista tunnistan vaan hyvin pienen osan.
   

   

  Lue lisää
  Julkaistu 03.06.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Hauki

  Lahko: haukikalat

  Hauki on ahvenen ohella sisävesiemme yleisimpiä kaloja. Tyypillinen hauen esiintymispaikka on järvi, meren rannikko tai joki, joissa on paljon kasvillisuutta ja matalia rantoja. Nopeakasvuisena se saavuttaa puolen metrin pituuden yleensä 5-6-vuotiaana ja metrin pituuden 6-10 vuotta myöhemmin.

   

   

  Lue lisää
  Julkaistu 01.06.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Kuha

  Lahko: ahvenkalat

  Hyvät kuhavedet sijaitsevat Etelä- ja Keski-Suomessa, missä kuhan verkkokalastus on erittäin suosittua. Kuha pitää lämpimistä, sameista ja happirikkaista isoista vesistä, joissa on riittävästi syvyyttä. Merellä kuhaa on parhaiten Suomenlahden, Saaristo- ja Selkämeren rannikkoalueilla. Lämpimän veden kalana sitä ei tavata Perämerellä eikä Pohjois-Suomessa, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Kuhat eivät siedä kirkasta valoa ja ne oleskelevatkin päiväsaikaan syvemmissä selkävesissä. Illalla auringon laskiessa kuhat tulevat lähelle pintaa saaliskaloja jahtaamaan.

  Lue lisää
  Julkaistu 01.06.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Kurkkutorni vakuutti

  Nyt haluaisin hetken hehkuttaa… Nimittäin olen aivan myyty tämän Maxitom-kasvuruukun suhteen. Aluksi olin vähän epäileväinen. Tai no, olin suoraan sanottuna sitä mieltä että tämmöinen ruukku ei voi olla hyvä. Miksi? No siksi kun se kasattava. Siis miten kasattava ruukku voi olla toimiva? Ja tiivis? Oli pakko ostaa pari noita ruukkuja testiin.

   

  Lue lisää
  Julkaistu 30.05.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Pieni kasteluapuri

  Olin viikonloppuna matkoilla, ja ennen matkaa olin vähän huolissani siitä miten taimet pärjäisivät kasvarissa ollessani poissa. Muu perhe oli viikonlopun mökillä, ja oli luvattu lämmintä ja aurinkoista. Lueskeltuani keskustelupalstoja ja facebook-ryhmien juttuja, huomasin että muillakin oli sama ongelma. Varmaan aika yleistä, varsinkin nyt kun mökkisesonki ja lämpimät kelit alkaa.

  Lue lisää
  Julkaistu 23.05.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Prinsessana ryytimaalla

  ”Paras aika istuttaa puu oli kaksikymmentä vuotta sitten. Toiseksi paras aika on nyt” -vanha kiinalainen sananlasku.

   

   

  Lue lisää
  Julkaistu 20.05.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Siika

  Lahko: lohikalat

  Siikatyyppejä on useita ja ne poikkeavat ravinnonkäytöltään, kasvunopeudeltaan ja kutukäyttäytymiseltään hyvin paljon toisistaan. Yleisimpinä merialueilla ovat karisiika ja vaellussiika; sisävesillä pohjasiika, järvisiika sekä planktonsiika. Suomessa siikaa tavataan kautta koko maan, erityisesti karuhkoissa sisävesissä ja meressä alueilla, joissa on viileää ja hapekasta vettä.

   

  Lue lisää
  Julkaistu 19.05.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Muikku

  Lahko: lohikalat

  Muikkujärviä on lähes kaikkialla Suomessa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Merialueella lajia tavataan Perämeren ja Suomenlahden itäosan vähäsuolaisissa vesissä. Muikku on ulappavesien parvikala, joka viihtyy parhaiten suurilla ja avonaisilla selkävesillä. Muikku syö eläinplanktonia. Jos muikkuja on liikaa, niiden kasvuvauhti tyrehtyy, koska ravintoa ei riitä kaikille. Muikkukanta kestää voimakasta kalastusta ja se on sisävesien tärkeimpiä pyyntikohteita ammatti- ja kotitarvekalastajille.

   

  Lue lisää
  Julkaistu 18.05.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Oma pieni potager - lavojen rakentaminen

  Olen ehdottomasti haaveilija. Yksi haaveistani muhkean puutarhan lisäksi on oma pieni potager, eli näyttävä keittiöpuutarha josta saisin poimia tarpeet salaattiin ja lisukevihannekset naapurin juuri kalastaman taimenen tai savustetun siian kaveriksi. Tänä kesänä alan tätä haavetta toteuttamaan, ja rakensimme miehen kanssa kolme kasvulavaa pihallemme. Nämä saavat riittää tälle kesälle, ja ensi vuonna niitä tulee varmasti lisää, kunhan nyt saa ensin vähän harjoitella näiden kanssa.

   

  Lue lisää
  Julkaistu 17.05.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Sadekesän saaliita

  Ari Manninen, Ristiina

  Kesä 2015 jäänee useimpien mieliin poikkeuksellisen sateisena ja tuulisena. Oikeastaan kyse on kuitenkin melko tyypillisestä sääilmiöstä Suomessa. Kun tietty säätyyppi jämähtää päälle, sitä jatkuu viikkokaupalla. Tällä kertaa se vain sattui olemaan epävakainen sää eikä pitkä helleputki.

  Lue lisää
  Julkaistu 16.05.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Kasvihuoneen keväthuolto

  En ole mikään kauhea siivousintoilija, eikä pieni lika kasvihuoneessa haittaa, mutta olen kuitenkin sitä mieltä että kasvihuone pitää pestä ainakin kerran vuodessa. Keväällä ja syksyllä se kuuluisi pestä, ja nyt olisi sitten vuorossa kevätpesu ja -huolto.

  Lue lisää
  Julkaistu 10.05.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Pieni esittely

  Ostimme viime keväänä kasvihuoneen, ja toistaa kesää olisi nyt tarkoitus kasvatella siinä erilaisia herkkuja. Samalla olisi tarkoitus perustaa oma pieni hyötypuutarha, rakentaa terassi ja ehostaa pihaa.

  Lue lisää
  Julkaistu 27.04.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Mikä ihmeen blogi?

  Olemme tässä pikkuhiljaa alkaneet siirtyä tälle vuosituhannelle, uusien käyttöjärjestelmien ja uudistuneiden nettisivujen myötä. Ajattelimme että ladattavien pdf-kirjoitusten aika alkaa olla ohi, ja halusimme oman blogin, johon voimme jakaa ohjeita ja kokemuksia niin kasvihuone-elämästä kuin kalastuksesta.

  Lue lisää
  Julkaistu 26.04.2016
  Blogi
 • {image:text}

  Kasvihuoneen valinta – mitä kannattaa miettiä?

  Kasvihuoneen hankinta on monen toivelistalla, mutta joskus voi tuntua vaikealta hahmottaa, mitä kaikkea olisi hyvä ottaa huomioon ennen kasvihuoneen ostamista. Mitä kasvihuoneessa aiotaan kasvattaa? Halutaanko sinne pieni oleskelutila hyötykasvien lisäksi, vai halutaanko huoneesta toinen olohuone pihalle? Tässä muutama tärkeä pointti, jota kannattaa etukäteen miettiä.

  Lue lisää
  Julkaistu 25.04.2016
  Blogi