{image:text}

Kasvihuoneen harmaa kivilattia

Kasvihuonetta rakentaessa olen päässyt tutustumaan muutamaankin uuteen raksahommaan ja yksi niistä on lattiakivien nakuttelu paikalleen. Päädyimme siis lattiamateriaalin kanssa kivilaattaan.

 

 

PUUTA, KIVEÄ VAI SORAA?

Kaikki materiaalivaihtoehdot käytiin läpi ja tutkailtiin kasvihuoneiden lattioista kertovia juttuja. Lopulta päädyimme kivilaattaan. Se kestäisi paremmin kosteutta kuin puu ja on siistimpi kuin sora. Myös kivilattian ulkonäkö miellytti silmää ja sitä olisi helpompi pitää puhtaana kuin soraa tai hiekkaa. Kivi myös varaa lämpöä ja luovuttaa sitä sitten yöllä. Kevät ja syksy ovat kylmiä, joten arvostan tätäkin ominaisuutta kiven kohdalla. Meillä lattian alta löytyy sorapatja ja sen päällä kerros finnfoamia eristeenä, joten maapohjaa emme edes harkinneet. Myös olkilattia oli esitelty kasvihuonekirjassani ja mietin, että kaisla varmaan menisi ihan oljesta ja saisin siitä ihan ehtymättömän lattiamateriaalin. Päätin kuitenkin jättää väliin.

 

KIVIKAUPPAAN!

Kun kasvihuoneen lattia oli siinä vaiheessa, että sorat ja finnfoamit oli levitetty, lähdimme rautakauppoihin kivikierrokselle. Seurasi hyvä oppitunti. Jos haluat tiettyä kiveä noin 10m2, niin se kannattaa tilata etukäteen. Seisoin kaupassa valitsemani kivi kädessä ja myyjä etsiskeli varastotietoja. Kiveä olisi pariin neliöön ja lisää tilattaisiin ”ehkä ensi viikolla ja toimitusaika on sitten ainakin viikko”. Alahuuli alkoi vähän väpättämään, kun tajusin ettei kasvihuone etenisi heti paikalla seuraavaan vaiheeseen. Onneksi Jaakko pitää aivonsa virkeinä myös niissä kohdin, joissa minä olen ihan masentunut. Hän pyysi myyjää selvittämään muut myymälät ja Vantaan liikkeestä löytyi tarpeeksi! Lähdimme ajamaan hippulat vinkuen (no se ei ole kovin kovaa peräkärryn kanssa) ja olimme kaupan pihassa varttia vaille sulkemisaikaa. Kivet kyytiin ja kotia kohti!

Kasvihuoneeseen valittiin musta antiikkikivi, joka on kooltaan 9x12 cm. Se on siis suurinpiirtein puolikkaan tiilen kokoinen. Halusin tumman kiven, joka varastoisi lämpöä vielä paremmin ja mielestäni se sopii hyvin kasvihuoneen runkoon. Ihan musta tämä kivi ei kuitenkaan ole, pikemminkin siinä on harmaan eri sävyjä. Mainospuheenkiin mukaisesti jokainen kivi on uniikki, joten ehkäpä ensikertalainen asentaja pääsi vähän helpommalla, kun kivi ei ole täysin symmetrinen!

 

kivilattia kasvihuoneeseen

Kaksi lavaa kiviä tuli saareen Sirmet-lautallamme. Tästä kivet nostettiin lautalta laiturilla olevalle lavalla ja haettiin lava sitten kauhakuormaajalla kasvihuoneeseen. Suoraan lauttaan kauhakuormaajalla ei voinut ajaa hakemaan kiviä, joten muutamia käsipelivälivaiheita tuli mukaan!

 

KIVIEN NAPUTTELU

Finnfoamin päälle laitetaan sopiva määrä hiekkaa, joka sitten tasoitetaan ja kastellaan, jotta hiekka tiivistyy. Meillä sopiva määrä tarkoitti noin 4-5 cm, jolloin kivi tulisi linjaan sokkelin kanssa. Helpointa oli levittää sora vain esimerkiksi kolmea kiviriä varten, jotta pystyi edelleen työskentelemään polvillaan pehmeän eristeen päällä ilman, että hiekan pienet kivet painoivat polvia.

Aloitin kivien naputtelun paikalleen. Kopautus päälle, jotta se on samassa tasassa muiden kivien kanssa, sitten sivuihin, jotta se loksahtaa mukavasti paikalleen. Hommahan oli itse asiassa kivaa! Kuuntelin äänikirjaa ja naputtelin ensimmäistä kolmen kiven riviä paikalleen. Jossain kohtaa huomasin, että tekeminen etenee aika hitaasti, eikä valmistu ihan hetkessä. Jossain kohtaa taisin jopa kommentoida, että olisihan sitä voinut valita vähän isommankin laatan!

Kivet laitettiin paikalleen ja toiselle sivulle tulevan kasvulaatikon leveys päätettiin sitten kivien mukaisesti, kun päästiin viimeiselle riville asti. Niin saatiin laatikko tiukasti kivien väliin, eikä myöskään jouduttu vaivalloiseen kivien leikkaushommaan.

 

 

Olisipa homma edennyt koko ajan näin vikkelästi!

 

pihalaatat kasvihuoneen lattiana

Kop ja kop, kivet menevät paikalleen

 

kasvihuoneen pohja laatoista/kivistä

Vatupassin käytöstä huolimatta lattia ei ole aivan viivasuora. Olen päättänyt, että se kuuluu vähän minun kasvihuoneen lattian luonteeseen ja että se on ihan ok!

 

SAUMAUSHIEKKA

Saumaushiekka on ihanan valuvaa hienoa hiekkaa. En ole aikaisemmin ollut sen kanssa tekemisissä ja nyt tuntuu kuin olisi päässyt hipelöimään tiimalasin hiekkaa. Saumaushiekka levitettiin sitten kun kasvulaatikkokin oli valmiina. Kaadoin säkillisen saumaushiekkaa kasvihuoneen lattialle ja aloin siirtää sitä lattiakivien ylle. Hiekkaa harjataan kivien yli ja sitä valuu kivien väleihin. Kasvihuone vähän pölisi tämän toimenpiteen jälkeen, mutta sitten saattoi jo sanoa lattian olevan valmis!

Olen kyllä täysin ihastunut tähän lattiaan ja mielestäni se sopii hienosti kasvihuoneeseen. Voin kyllä sanoa, että oli jokaisen kiven naputtamisen väärti tämä homma!

 

kasvihuoneen lattiaan mustaa saumaushiekkaa

Mustaa saumaushiekkaa. Yksi säkki riitti hyvin 10 neliön alalle.

 

kasvihuoneen lattia

Valmis kivipinta.

 

kasvihuoeessa kivilattia ja musta kasvatuslaatikko

Kivilattia istuu hienosti (saumaushiekasta pölyyntyneen) kasvilaatikon viereen.

 

-annika-


 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja