{image:text}

Parhaat kasvihuoneet

Parhaat kasvihuoneet kestävät kymmeniä vuosia. Niiden suunnittelu perustuu hyvin pitkälti ympäristön ja käyttäjän asettamiin vaatimuksiin. Pohjoismaissa suunniteltu ja valmistettu kasvihuone on tehty kestämään Suomen oloissa. Kasvihuoneiden suunnittelussa on huomioitu maamme lumiset talvet, tuuliset syksyt ja ajoittaiset lämpimät jaksot. Tämä näkyy kasvihuoneiden rungossa, katemateriaaleissa ja yksityiskohdissa.
 

Kasvihuoneen kehikko

Parhaissa kasvihuoneissa runkoprofiilit ovat muotoiltu kestämään. Profiilit ovat ns. osittain tai kokonaan koteloituja, mikä käytännössä tarkoittaa, että profiilin muoto on monimutkainen ja siitä voi muodostua jonkun muotoinen ontto putki. Erilaiset kulmat ja taitokset vahvistavat profiilia, jolloin saadaan todella jämäkkä ja kestävä lopputulos. Halpa kasvihuone koostuu yleensä hyvin yksinkertaisista runkoprofiileista, jolloin materiaalia menee valmistuksessa huomattavasti vähemmän ja hintaa saadaan alas kestävyyden kustannuksella. Kasvihuoneissa voi nyrkkisääntönä sanoa, että hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä.
kasvihuoneen runkoprofiilit
Vasemmalla puolella kuvat Julianan "koteloiduista" profiileista ja oikealla tavallisimmin käyteyt kasvihuoneprofiilit.

 

Kestävät katemateriaalit

Edullisissa kasvihuoneissa on yleensä tavallista lasia tai ohuempaa kennolevyä olevat seinät ja katto. Parhaissa kasvihuoneissa myös katteet on tehty kestämään. Karkaistu turvalasi on viisi kertaa tavallista lasia kestävämpää. Se joustaa jonkin verran, toisin kuin tavallinen lasi. Jos kasvihuoneessa on tavallisesta lasista oleva kate, se tehdään yleensä osista. Lasi ei kestä isoina levyinä, sillä se hajoaa taittuessaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että seinään ja kattoon ladotaan pienempiä lasilevyjä päällekkäin. Turvalasia sen sijaan saa kestävyytensä ja joustavuutensa ansiosta suurempina levyinä, jolloin kasvihuoneen seiniin ja kattoon tulevat levyt ovat täyskorkeita. Turvalasin saa kiinnitettyä runkoon lasijousien sijaan listoilla. Nämä seikat ovat paitsi kestävyyden kannalta parempia, myös esteettisemmän näköisiä.


kasvihuonelasi
Kun kasvihuone katetaan tavallisella lasilla, lasilevyt tulevat päällekkäin näin. Lasikiinnike pitää levyt päällekkäin...


lasijouset
... kun taas lasijouset pitävät lasit kiinni rungossa.


turvalasi listakiinnityksellä
Turvalasit ovat täyskorkeita ja kiinnitetään runkoon listoilla.


Videolla näytetään, miten kestävää turvalasi oikein on.


Entä kennolevyllä katettu kasvihuone? Halvassa kasvihuoneessa on useimmiten 4 mm:n paksuinen kennolevy, kun taas laadukkaissa kasvihuoneissa, kuten Julianassa, kennolevyjen paksuus on 10 mm. Paksussa kennolevyssä on monta hyötyä. Se on jämäkkä, jolloin se ei taivu kovassa tuulessa ja pysyy näin paikallaan. Se pitää lämmön paremmin kasvihuoneessa kun ulkona on viileä ja vastaavasti tasoittaa lämpötilaa kun ulkolämpötila on korkea. Laadukkaassa ja kestävässä kennolevyssä on UV-suoja ulospäin tulevalla puolella. Jos UV-suojaa ei ole, kennolevy hapertuu auringonvalosta hyvinkin nopeasti. Kennolevyn, lasin ja turvalasin eroista voit lukea lisää täältä.kasvihuoneen kennolevy
Julianan kasvihuoneissa on 10 mm paksu UV-suojattu kennolevy. Myös kennolevy on kiinnitetty listoilla runkoon.

 

Laadukkaan kasvihuoneen käytännölliset yksityiskohdat

Sitä ei välttämättä tule ajatelleeksi kun on kasvihuonetta hankkimassa, mutta käytössä sen huomaa, miten suuri vaikutus kasvihuoneen yksityiskohdilla on. Kuten alussa mainitsin, paras kasvihuone suunnitellaan käyttäjän silmin. Mikä muu on kasvihuoneen käyttäjälle tärkeää, kuin kestävyys? Sanoisin, että kunnollinen tuuletus. Tehokas tuuletus on äärimmäisen tärkeää, varsinkin jos kasvihuoneessa on taimia. Liiallinen kuumuus on vahingollista hedelmien muodostumiselle, kun taas liiallinen kosteus tuo mukanaan muita ongelmia. Juliana kasvihuoneissa tämä on huomioitu loistavalla tavalla. Kasvihuoneiden katossa on aina riittävä määrä kattoluukkuja. Verandassa tuuletusluukut sijaitsevat seinissä, kuten myös Oasis ja Grand Oasis -malleissa, joissa on myös erillinen tuuletusautomatiikka kattokuvussa. Luukkuihin on saatavana automaattiavaajat, eli automaattiset luukunavaajat, jotka pitävät huolen siitä, että luukut aukeavat itsestään kun on lämmin, ja sulkeutuvat kun ilma viilenee. Tämä taitaakin olla kasvihuoneen omistajan tärkein lisävaruste, jonka lähes kaikki hankkivat joko kasvihuoneen oston yhteydessä, tai viimeistään ensimmäisen helteen jälkeen.kasvihuoneen automaattiavaaja
Automaattiset luukunavajaat ovat tärkeä varuste.

 

Luukkujen lisäksi Julianan kasvihuoneissa on tuuletusluukullinen ovi. Pienemissä malleissa on yksi ovi, kun taas leveämmissä kasvihuoneissa on pariovet. Näissä ovissa onkin muutama yksityiskohta, jotka tekevät niistä todella käytännölliset. Ovien tuuletusluukut saa erikseen auki. Tuuletuksen määrä on siis hyvin säädettävissä kelien mukaan. Jos oven alaosaa pitää kiinni, kasvihuoneeseen ei pääse kutsumattomia nelijalkaisia tai jalattomia luikertelevia vieraita. Ovissa on tuulilukitus, eli kun ovi tai pelkkä tuuletusluukku on auki, se pysyy paikallaan eikä liiku tuulen mukana. Oviaukossa ei myöskään ole kynnystä, mikä helpottaa liikkumista huomattavasti! Kasvihuoneeseen pääsee helposti myös kottikärryn kanssa, ilman että tarvitse alkaa väsäilemään ramppeja.kasvihuoneen tuuletus
Kuvassa ovien tuuletusluukut ovat auki ja painettu kiinni tuulilukitukseen.


kynnyksetön oviaukko
Kynnksetön oviaukko.


Sadeveden kerääminen kasteluvedeksi on hyvä tapa vähentää vedenkulutusta. Kasvihuoneessa onkin hyvä olla tarpeeksi isot räystäskourut, sekä syöksytorvet, jotta vedenkeruu olisi mahdollisimman helppoa ja tehokasta.

 

Kasvihuoneen rännit ja vedenkeruu


 

Kasvihuoneen varaosat ja lisävarusteet

Kestävän rungon lisäksi, tämä on todennäköisesti toiseksi tärkein pointti. Parhaissa kasvihuoneissa on huomioitu vara- ja lisäosien saatavuus. Tämä ei kuitenkaan ole vain kasvihuoneen valmistajasta kiinni, vaan myös kasvihuoneen myyjästä. Meidän mielestä kasvihuoneen ei todellakaan kuulu olla mikään muutaman vuoden hankinta, vaan haluamme, että asiakkaamme saavat nauttia kasvihuoneistaan kymmeniä vuosia. Siksi myymämme kasvihuoneet ovat laadukkaita ja niihin on saatavana varaosia vielä vuosien jälkeen siitä, kun olet kasvihuoneesi meiltä ostanut. Lisävaruste voi olla kasvihuoneen hyllykkö, riippukoukut taimien tuentaan tai vaikka ruukunpidike. Nämä yleensä kiinnitetään kasvihuoneen runkoprofiilin, jolloin yhteensoveltuvuus on tärkeää. Juliana ja Halls kasvihuoneisiin löytyy suuri määrä erilaisia tarvikkeita.

 

Kasvihuone Suomesta

Kannattaisiko hankkia kasvihuone Virosta tai muualta ulkomailta? Kasvihuoneen rahtaaminen vesiteitse ei ole halpaa lystiä, ja ulkomailta tilattuihin kasvihuoneisiin tuleekin usein aikamoiset kuljetuskustannukset. Jos paketti vaurioituu matkalla, siitä puuttuu jokin osa tai joku muu asia menee pieleen, voi kyseeseen tulla aika kallis ja aikaavievä paukku, kun asiaa täytyy alkaa selvittelemään. Varaosia voi myös olla hankala saada, ja toimitusmaksu saattaa siinäkin nousta aika korkealle, osasta riippuen. Eli vaikka itse kasvihuoneen saisi ulkomailta vähän edullisemmin, siinä voi tulla yllättäviä ongelmia jotka loppupeleissä nostavat hintaa.

 

Näe kasvihuone livenä

Kasvihuoneen kokoa voi olla vaikea nähdä kuvista. Vaikka mitat ja neliömäärä on selkeästi esillä, voi tilan tuntua olla vaikea hahmottaa. Laadukkaassa kasvihuoneessa, vaikka se olisi pienempi malli, on huomioitu sisätilan korkeus. Esim. 5 neliön kasvihuoneessa saattaa olla suuriakin eroja harja- ja räystäskorkeudessa. Monesti halpa kasvihuone on matala, jolloin ergonominen työskentely kasvihuoneessa on haastavaa. Tilan hahmottaa parhaiten ”kokemalla” kasvihuoneen. Juliana ja Halls kasvihuoneita on näytillä muutamissa paikoissa, joista suurin näyttely on oma esittelyalueemme Pietarsaaressa. Pääkaupunkiseudulla voit käydä Espoon Marketanpuistossa. Sitten on muutamia muita paikkakuntia, joissa on myös yksi tai muutama kasvihuone esillä – Joensuu, Kuopio, Mikkeli ja Tampere. Täältä näet listan esillä olevista kasvihuoneista paikkakunnittain.
Vanha kuva näyttelyalueeltamme Pietarsaaressa. Osa kuvassa olevista malleista on vaihtunut, ja näyttelyalue tulee muuttumaan tässä kesän/syksyn aikana lisää.

 

Laadukkaan kasvihuoneen hankinta kannattaa. Se kestää aikaa ja hyvät kokemukset edistävät kasvihuoneharrastusta. Jos joskus tulee tarve hankkia suurempi kasvihuone edellisen tilalle, saat laadukkaan vanhan kasvihuoneen myytyä eteenpäin seuraavalle innokkaalle kasvihuoneharrastusta aloittelevalle.
 

Laita siis kerralla hyvä.


 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja