• {image:text}

  Jigikalastus: Parhaat vinkit

  Jigikalastus on suosittu vapakalastuksen muoto, joka on tunnettu tehokkuudestaan erityisesti petokalojen, kuten ahvenen ja kuhan pyytämisessä. Jigin heittäminen ja uittaminen vedessä mahdollistavat kalastajalle suoran kontaktin vieheeseen, mikä tekee kalastuskokemuksesta välittömän ja haastavan. Jigauksen aktiivisuus ja toiminnallisuus takaavat sen, että lajin parissa ei tule tylsää hetkeä! Lisäksi jigaus mahdollistaa kalojen tavoittamisen myös syvemmistä osista vesistöjä

  Tässä blogiartikkelissa sukellamme jigikalastuksen maailmaan, käyden läpi kaiken olennaisen aina jigivälineiden valinnasta, parhaisiin jigeihin eri kalalajeille. Olipa kyseessä sitten ahvenen narraaminen matalasta lahdesta tai kuhien jallittaminen syvistä vesistä, tämä teksti tarjoaa sinulle tiedot, jotta voit nostaa kalastuskokemuksesi seuraavalle tasolle!
   

  Lue lisää
  Julkaistu 10.05.2024
  Aktiivikalastus
 • {image:text}

  Hauen kalastus: Parhaat vinkit

  Nyt syksyllä on ajankohtaista paneutua hauenkalastusasioihin. Hauki on yksi Suomen laajimmin tavoiteltavissa olevista petokaloistamme ja oiva vastus siiman päässä. Ei liene kaukaa haettua että suurhauki on lähes jokaisen kotimaisen vapakalastajan tavoitelluimpia saaliskaloja. Hauenkalastuksessa voidaan sanoa olevan kaksi pääsesonkia: Hauenkalastus keväällä ja hauenkalastus syksyllä. Keväällä ja syksyllä hauki, varsinkin se suurkalarajan ylittävä, on kalastajan helpoimmin saavutettavissa.
   
  Lue lisää
  Julkaistu 28.08.2023
  Aktiivikalastus
 • {image:text}

  Kirjolohen kalastus – 10 parasta vinkkiä

  Kirjolohi on alunperin tyynenmerenlohien sukuun kuuluva kala jota on istutettu Suomen vesistöihin alunperin kalastajien iloksi. Ensimmäiset kirjolohet ovatkin saapuneet Suomeen jo 1800-luvun puolella. Kirjolohi on punalihainen ja maukas kala ja sen saaliiksi ottaminen suositeltavampaa kuin esimerkiksi taimenen jonka kannat ovat varsinkin eteläisessä Suomessa huonolla tasolla. Tässä 10 vinkkiä kirjolohen kalastukseen:

   
  Lue lisää
  Julkaistu 28.08.2023
  Aktiivikalastus
 • {image:text}

  Tuulastajan seurana on tähtitaivas ja tyyni syksyinen yö

  Vene lipuu rauhallisesti yön hiljaisuudessa matalassa lahdessa. Pimeyden rikkoo valo, jolla tuulastaja kartoittaa vesistön pohjaa. Kalat eivät karta valoa, mutta ylimääräinen veden liike, kuten veneen aiheuttamat aallot, saavat ne poistumaan paikalta rivakalla pystön heilahduksella.
   

  Lue lisää
  Julkaistu 15.10.2020
  Aktiivikalastus
 • {image:text}

  Kuhaennätys uusiksi vertikaalijigaamalla

  Kevät kolkuttelee jo ovella ja pitkään odotettu avovesikausi on jälleen alkamassa. Kun järvet viimein vapautuvat jääpeitteestään, alkaa vertikaalijigaajan kulta-aika. Huhti-toukokuun taitteessa on paras mahdollisuus parantaa omaa kuhaennätystään, eivätkä tuolloin yli kymmenen kilon painoiset jättikuhatkaan ole harvinaisia. Talvihorroksesta heränneet kalat tankkaavat vimmatusti ja iskevät jigiin rajusti!!
   

  Lue lisää
  Julkaistu 15.04.2019
  Aktiivikalastus
 • {image:text}

  Koko vuosi pilkillä

  Ari Manninen, Ristiina

  Kun eläkepäivät alkoivat viime vuosikymmenellä häämöttää, kuvittelin itseni soutamassa lohta Tenolla tai nautiskelemassa perhokalastuksen hienouksilla pohjolan parhailla taimenvirroilla. Nyt huomaan kuitenkin viihtyväni parhaiten tutuilla kotivesillä onkimisen ja pilkkimisen parissa. Ne ovat harrastuksia, joiden pariin voin livahtaa koska tahansa ilman sen suurempia valmisteluja.

  Onkiminen ja pilkkiminen eivät syyttä ole suosituimpia kalastusmuotojamme. Aloituskynnys on matala, mutta taitojaan voi kehittää koko elämän ajan. Perusvälineet saa pikkurahalla, mutta arsenaalia voi lisätä lähes loputtomasti. Liikkua voi kuntonsa ja tahtonsa mukaan: laiskotella laiturilla tai tarpoa upottavassa sohjossa vastarannalle. Saaliiksi voi kelpuuttaa kotirannan pikkusintit tai jahdata vesistön kookkaimpia vonkaleita. Mahdollisuudet ovat rajattomat.


   

  Lue lisää
  Julkaistu 10.11.2016
  Aktiivikalastus
 • {image:text}

  Sadekesän saaliita

  Ari Manninen, Ristiina

  Kesä 2015 jäänee useimpien mieliin poikkeuksellisen sateisena ja tuulisena. Oikeastaan kyse on kuitenkin melko tyypillisestä sääilmiöstä Suomessa. Kun tietty säätyyppi jämähtää päälle, sitä jatkuu viikkokaupalla. Tällä kertaa se vain sattui olemaan epävakainen sää eikä pitkä helleputki.

  Lue lisää
  Julkaistu 16.05.2016
  Aktiivikalastus