Kasvihuoneen valitseminen

Kasvihuoneen valitseminen
 

Oman kasvihuoneen hankinta avaa kotipuutarhurille kokonaan uuden maailman, vihdoinkin voi kasvattaa ja kokeilla myös erikoisempia kasveja Suomenkin olosuhteissa. Eikä mikään kaupasta ostettu kasvis maistu niin hyvälle kuin itse kasvatettu. Kasvihuone on myös erinomainen paikka kasvattaa kukkia tai vaikka yrttejä. Muutamia asioita kannattaa kuitenkin miettiä tarkasti jo ennen kasvihuoneen hankintaa.

Täältä löydät kaikki kasvihuoneemme, jotka ovat valikoimassamme.

KASVIHUONEEN KOKO

Tyypillisin virhe kasvihuoneen hankinnassa on se, että ei mietitä etukäteen käyttötarkoitusta ja tilantarvetta ja hankitaan liian pieni huone. Mieti etukäteen, minkälaisia kasveja haluat kasvattaa, paljonko satoa haluat, paljonko tarvitset työskentelytilaa ja paljonko tilaa haluat kasvualustalle. Entä missä säilytät työkalut, vesiastiat, kukkaruukut jne.? Pienellä suunnittelulla löydät sinulle sopivan huonekoon. Kasveista ja käyttötarkoituksesta riippuen, kannattaa myös miettiä huoneen korkeutta. Jos haluat kasvattaa korkeita kasveja, tai haluat huoneen oleskelutilaksi, kannattaa valita huone jossa on korkea räystäskorkeus, jotta siinä voi seistä suorassa.
Jos olet kahden vaiheilla kahden koon kanssa, kannattaa yleensä valita se suurempi. Monesti asiakkaat harmittelevat sitä, että kasvihuone on parin vuoden päästä jäänyt vähän pieneksi, kun innostus kasvattamiseen on johtanut haluun kokeilla uusia kasveja vanhojen rinnalla.

 

KASVIHUONEEN SIJOITUS

Valitse pihastasi mahdollisuuksien mukaan suojainen ja lämmin paikka. Ota huomioon auringonpaiste kesäpäivän aikana. Mieti miten puutarhan pensaat ja puut kasvavat, jottei huoneesi jää niiden varjoon. Mikäli kasvihuoneesi tulee liian aurinkoiseen paikkaan voit aina lisätä varjoa. Tarkista pihasi pintavesien valuminen ettei kasvihuoneesi jää liian märkään paikkaan ja tarvittaessa salaojita kasvihuoneen perustus. Ennen kaikkea ota huomioon tuulensuoja, kasvihuoneen tulisi olla kohtuullisen suojassa kovilta myrskytuulilta. Talvella katolta tippuvat lumikuormat voivat olla todella painavia. Kasvihuone tulisikin sijoittaa siten, että katolta tyhjentyvä lumi ei pääse tippumaan kasvihuoneen päälle. Ota huomioon myös rakennussäännökset ja naapurisi.

 

KÄYTÄNNÖLLISYYS

Mieti jo hankintavaiheessa lisävarusteiden tarve: esimerkiksi automaattiset kattoluukun avaajat helpottavat huomattavasti kasvihuoneen käyttöä. Mieti miten kastelu kasvihuoneessasi hoidetaan, tarvitaanko painevettä vai riittääkö sadevesi ja mistä vesi saadaan huoneeseen. Useasti varustetarpeen kasvaessa ja harrastuksen laajetessa tulee myös eteen sähkökäyttöisten lisälaitteiden (esimerkiksi lämmitys) hankinta, jo pystytysvaiheessa toteutettu sähköliitäntä tai liitäntävaraus tulee halvimmaksi pitkällä tähtäyksellä. Kasvihuoneen sisätilojen käyttö on hyvä suunnitella jo aloitusvaiheessa: mihin halutaan hyllytilaa, kuinka paljon halutaan kasvualustalle tilaa, työergonomia, kastelulaitteiden sijoittaminen, taimikasvatus, tarvitaanko lattiapinta-alaa tarvikkeille jne.
 

VERTAA LAATUA JA HINTAA

Eri kasvihuonevalmistajien välillä ja vieläpä eri mallien välillä on suuria eroja. Pelkkä kasvihuoneen pinta-ala ei kerro kaikkea, vaan tärkeää on myös rungon vahvuus, katemateriaalit, korkeus. Muista että kasvihuoneesi on myös pihasi koristus kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.

 

 

Valitse tuoteryhmä