Rysät

Rysät

Rysällä kalastaminen mielletään usein ammattikalastajien työksi, mutta todellisuudessa rysiä löytyy useita eri tyyppejä ja erikokoisia moniin kalastustarpeisiin ja se sopii myös tavallisille mökkiläisille ja matalampiin vesiin. Rysällä voi pyytää lähes kaikenlaisia kaloja, rysän rakennetta ja pyyntipaikkaa vaihtamalla.  

Tutustu Kivikankaan rysävalikoimaan. Meiltä saat pienet ja isot rysät sekä nuotat ja aitaverkot ja niihin liittyvät tarvikkeet. 

Rysäkalastus soveltuu kaikenlaisille kaloille 

Rysäkalastuksen ideana on houkutella kalat uimaan rysän perälle, josta ne eivät pääse enää pois. Rysällä voi pyytää joko veden pinnalla tai pohjassa. Pohjarysä kiinnitetään painojen avulla pohjaan, kun taas pintarysä on suunniteltu kellumaan veden pinnalla ja pyytämään pintakaloja.  

Pienemmät rysät soveltuvat esimerkiksi hauen ja särkikalojen pyyntiin rantakaislikoissa. Isompia rysiä käytetään merellä mm. Silakan, lohen ja siian pyyntiin ja siikojen ja muikkujen pyyntiin sisävesillä. Rysät ovat monipuolisia ja soveltuvatkin lähes kaikenlaisten kalojen pyyntiin, pyyntipaikkaa ja rysän rakennetta muuntamalla.  

Ison kalasaaliin lisäksi rysän hyviä puolia on, että kalat säilyvät pitkään elävänä rysän sisällä, jolloin ylimääräiset tai alamittaiset kalat on helppo vapauttaa takaisin vesistöön. Muistathan kuitenkin, että rysä vaatii aina vesialueen omistajan pyyntiluvan! 

Hoitokalastus rysällä on tehokasta 

Hoitokalastuksella pyritään ylläpitämään ekosysteemin tasapainoa ja hallitsemaan kalojen populaatioita, erityisesti silloin kun tietynlaiset kalat ovat ylittäneet ekosysteemissä kestävät rajat. Rysän hoitokalastuksen tarkoituksena on estää mm. väheneviä kalakantoja häviämästä ja vesien rehevöitymistä poistamalla särkikaloja kotivedestä.  

Huomioitavaa, kun hoitokalastus suoritetaan rysien avulla:  

  • Käytä tarvittaessa tietyille lajeille kohdistettuja rysiä, joka mahdollistaa muiden kalalajien pääsemisen vapaiksi. Tätä tapaa on hyvä käyttää silloin, kun tavoitteena on vähentää tietyn lajin ylitarjontaa. 

  • Osallistu aktiivisesti hoitokalastustoimien vaikutusten seurantaan ja raportointiin. Tämä tieto auttaa mukauttamaan hoitokalastusstrategioita tarvittaessa. 

  • Noudata kestäviä kalastuskäytäntöjä, jotta liiallinen hoitokalastus ei aiheuta vahinkoa ekosysteemille pitkällä aikavälillä. Tähän voi vaikuttaa valitsemalla asianmukaisen kokoisen rysän ja varmistamalla, ettei pyydetä kalakantaan nähden liian suuria määriä.  

Rysäkalastus tarjoaa monipuolisen ja tehokkaan tavan kalastaa erilaisia kaloja. Kivikankaan laajasta valikoimasta löytyy rysiä eri tarpeisiin, aina pienistä rannoilla käytettävistä rysistä suurempiin merikalastukseen soveltuviin malleihin. 

Valitse tuoteryhmä