Hauen kalastus: Parhaat vinkit

Nyt syksyllä on ajankohtaista paneutua hauenkalastusasioihin. Hauki on yksi Suomen laajimmin tavoiteltavissa olevista petokaloistamme ja oiva vastus siiman päässä. Ei liene kaukaa haettua että suurhauki on lähes jokaisen kotimaisen vapakalastajan tavoitelluimpia saaliskaloja. Hauenkalastuksessa voidaan sanoa olevan kaksi pääsesonkia: Hauenkalastus keväällä ja hauenkalastus syksyllä. Keväällä ja syksyllä hauki, varsinkin se suurkalarajan ylittävä, on kalastajan helpoimmin saavutettavissa.
 

Hauen kalastus keväällä

Keväällä hauki on luontaisesti rantojen lähettyvillä kutukäyttäytymisensä vuoksi ja aivan jäiden lähdettyä on moni Suomalainen kalastaja rikkonut ennätyksensä ja sen maagisen kymmen kilon rajan. Tutkitusti Suomen suurhauista suurin osa saadan huhti-kesäkuussa. Keväällä myös hauen aktiivisuus lisääntyy valon myötä, onhan hauki näköaistiin turvautuva petokala.

Haukea voi lähteä tavoittelemaan heti jäiden lähdettyä lahtivesien ja kutupaikkojen suualueilta. Jäiden lähdön jälkeen ja ennen kutua vesi on vielä kylmää, joten silloin kannattaa valita hieman hitaammin -ja matalalla uivat, hitaasti uppoavat vieheet. Jäidenlähdön aikaan vesi on monesti sameaa ja hauen keskittyminen on kutupuuhissa. Omien havaintojeni mukaan tällöin kannattaa valita hieman räikeämmän värinen viehe siiman päähän. Näin näkökykyyn perustuva hauen saalistus helpottuu.
 

Hauen heittokalastus

Kudun jälkeen hauella alkaa vahva tankkausjakso, jolloin se on hyvin heittokalastajan saavutettavissa. Kalastuspäivän aikana voi hyvällä paikalla päästä suuriinkin kappalemääriin. Edelleen kalastus kannattaa painottaa kutulahtiin ja niiden suualueisiin. Tämä on hyvää rannaltakalastusaikaa ja suurhauki on mahdollista tavoittaa ilman venettä. Tällöin kannattaa käyttää myös enenevissä määrin niin sanottuja luomuvärejä, etsiihän hauki silloin aktiivisesti syötävää. Omia suosikkeja on Daiwa Prorex Lazy Jerk sekä sekä Mikado Sicario haukishad 22 cm kokoisena.

Alkukesällä myös kasvusto lisääntyy ja se aiheuttaa monelle vieheelle ongelmia. Tällaisissa paikoissa suosin spinnerbait vieheitä, jossa on luontainen ruohikkosuojaus.
 

Hauen kalastus kesällä

Hauenkalastus kesällä tuo hieman haasteita veneettömälle kalastajalle. Vesien lämmetessä suurhauki hakeutuu syvempiin ja viileämpiin vesiin. Rannaltakalastajan kannattaa silloin kalastaa virtaavia ja nopeasti syveneviä rantoja ja salmia. Veneellä liikkuva kalastaja kiertää yleensä selkäkarikoita ja syvänteiden päällä olevia matalempia kohtia, mitkä luontaisesti vetävät puoleensa saaliskalaa. Mikäli kalastajalla on käytössä kaikuluotain, kannattaa etsiä hauen saaliskalaparvia, joiden lähistöllä suurhauki yleensä lymyilee. Tällaisessa syvemmällä tapahtuvassa kalastuksessa on hyvä käyttää painotettua suurehkoa jigiä tai vastaavaa kumikalaa. Monesti syöttikalaparveen heitetty hieman suurempi viehe sytyttää hauen saalistusvaistot ja viehe myös erottuu syöttikalaparvesta paremmin. Hauki myös mielellään valitsee suuremman valittavissa olevan syötin, sillä onhan isommassa saaliissa enemmän energiaa kuin pienessä suupalassa.


hauenkalastus - parhaat vinkit
 

Hauenkalastus syksyllä

Syksyinen hauenkalastus on jälleen huippusesonkia rantojen läheisyydessä. Selkävesien viilentyessä suurhauki palaa rantamatalaan ja onkin kalastajan tavoiteltavissa. Tällöin suurten vieheiden uittaminen lahtien kaislikkorantojen reunoilla on tehokasta suurhauen tavoittelussa.

Kalastaminen on lyhentyvän päivän takia tehokasta koko valoisan ajan. Tällöin kannattaa käyttää suuria vieheitä, oma suosikkini syksyllä on hybridiviehe, jossa on kovan jerkin ja pehmeän kumivieheen parhaat ominaisuudet on yhdistetty. Mainittakoon Abun Svartzonker McHybrid 20 cm viehe jolla itse olen saanut parhaat saaliini. Syksyllä kannattaa kalastaa sitkeästi oletettua haukipaikkaa ja vaihdella viehettä, sekä vieheen väriä. Yhtenä päivänä toimii parhaiten kova jerkki ja toisena pehmeä kumikala. Veneellä kalastavan kannattaa etsiä tällöin myös särki- ja lahnaparvia, sillä suurhauki liikkuu mielellään näiden lähettyvillä. Tällaista paikkaa kannattaa etsiä matalan lahden keskiosasta.
 

Hauenkalastus

Hauen kalastus on mukavaa ja tuottoisaa kalastusta sekä tarjoaa valtaisasti huikeita tilanteita ja elämyksiä. Suurhaukia kalastaessa kannattaa muistaa vastuu kaloista ja kalavesistä, suurhauki tekee arvokasta hoitokalastusta syömällä vesiä rehevöittäviä särkikaloja. Suurhauki on myös haukikannan kannalta tärkeä, se omaa hyvät geenit ja on selviytynyt monista haasteista kasvaessaan isoksi, näin myös jälkeläisillä on hyvät edellytykset kasvaa suuriksi hoitopyytäjiksi. Siksi suurhauki onkin hyvä laskea takaisin jatkamaan eloaan ja tuomaan mahdollisesti kanssakalastajalle ilon ja kokemuksen saada suurhauki!


Kirjoittaja: Pauli / Kivkangas Oy