Oletko kotikeittiössäsi piileskelevä kala-aterioiden mestariloihtija, tai ehkä sinulla on takataskussa hyväksi todettu kalaruoka arkeen? Vai oletko sittenkin luonnossa viihtyvä nautiskelija, joka paistaa saaliinsa nuotiolla? Olit minkälainen kalakokki tahansa, voit osallistua Kalasafka – reseptikilpailuumme.
Karppikalojen lahkoon kuuluvia särkikaloja on meillä Suomessa 19 lajia. Näistä tavallisimmat ovat esimerkiksi särki, lahna, säyne, ruutana ja suutari. Paikallisia eroja lajien esiintyvyydessä toki on ja esim. turpaa, miekkasärkeä ja pikkuista allikkosalakkaa tapaa vain tietyissä vesistöissä. Särjet ovat kaikista kalaheimoista runsaslajisin ja se hyötyy vesien rehevöitymisestä. Suurin osa särkikaloista ovat sopeutuneet sameisiin, vähähappisiin vesiin, joissa on paljon kasvillisuutta.
Heinäsorsa on erittäin monipuolinen riista, joka taipuu moneksi. Tässä ohjeessa käytän heinäsorsan rintaa käytännössä naudan sisäfileen tapaan. Kantarellit ja puolukat tekevät annoksesta syksyisen maukkaan. Tämä ruoka sopii yhtä hyvin niin arkeen kuin juhlaankin!
- Ville
Nyt alkaa olla härkäpavun satoaika, ja jos kasvihuoneesta löytyy vielä tomaattiakin, kannattaa kokeilla tätä herkullista keitto-ohjetta! Tämä resepti tuli joskus vastaan somessa. Kirjoitin sen silloin lapulle, enkä nyt valitettavasti muista kenen tekemä ohje tämä oli. Muokkasin sitä hiukan ja ai että, tästä tuli hyvää. Keitosta tulee vegaaninen, kun käyttää kasvipohjaista voita ja kermaa (jokseenkin itsestään selvää, mutta anyway). Minä tein tätä keittoa ensimmäisen kerran keväällä, joten käytin viime vuoden pakastettua satoa. Tiesitkö, että kirsikkatomaatit voi pakastaa kokonaisena ja käyttää sitten lämpimiin ruokiin? Joten jos tomaattisoseenkeittämiskiintiösi on täysi, säilö tomaatit tuoreena pakastamalla.
Välillä jos tekee mieli oikein herkutella, on tämä kyseinen ohje aivan täydellinen. Tämä ohje on varmasti koko perheen mieleen, vauvasta vaariin. Kalanugetit sopivat mainiosti käytännössä minkä tahansa lisukkeen kanssa, näillä voi vaikka täyttää tortillat, niistä voi tehdä hampparin, dipata mausteiseen majoneesiin ja maistuvat aivan varmasti myös ihan sellaisenaan. Parasta ohjeessa on se, että tähän sopii käytännössä mikä tahansa kala.
- Ville
Marinoitu punasipuli sopii mainiosti kalaruokien kanssa ja tortillan täytteeksi. Voit myös lisätä sitä pitsan päälle tai burgerin väliin, käyttömahdollisuudet ovat rajattomat. Täytyy myöntää, että olen tässä vuoden aikana tehnyt näitä useamman kilon verran ja eipä ole tarvinnut pois heittää. Olen kokeillut lisäillä purkkeihin joukkoon chiliä, valkosipulia, laakerinlehtiä, habaneroja ja olen huomannut, että lisäsipä sinne lähes mitä tahansa niin lopputulos on se, että purkki on syöty muutamassa päivässä. Tämä on myös aika kiva lahja viedä esim. illanistujaisiin!
- Ville
Tässä herkullinen ohje vähän kevyempään ateriointiin. Itse Norjassa pyydetty (lue reissusta täältä), paistettu kissakala nautitaan pannulla paistetun hapanjuurileivän ja pinaattisen vihersalaatin kera. Vaikka tässä ohjeessa on käytetty kissakalaa, sopii tähän mikä tahansa vaalealihainen kala, kuten esimerkiksi kuha, ahven hauki tai siika. Hyvää ja terveellistä, täydellinen kevyt lounas tai iltapala ruoasta nautiskelijalle.
- Ville
Suomessa liian usein unohdetaan, että kalan kanssa voi tarjoilla muutakin kuin perunaa, joten tässäpä mainio kalaresepti kantarelliraviolilla! Suomalaiset kantarellit sopivat loistavasti yhteen kalan kanssa, ja itse suurena pastan ystävänä halusin kokeilla miten kantarelliravioli toimisi kotimaisen itse pyydetyn ahvenen kanssa. Voin todeta, että tämä ohje yllättää positiivisesti suurimmatkin perunan ystävät! Ahvenen hienostunut maku sopii loistavasti yhteen miedosti täytetyn raviolin kanssa ja lime antaa mukavan hapokkuuden ja toimii samalla “kastikkeena”.
- Ville
Jäikö savukalaa yli?
Tee vaikkapa iltapalaksi maistuvat savulohileivät! Nämä herkkuleivät kruunataan itse tehdyllä guacamolella, josta ei makua puutu. Oma ehdoton suosikki välipalaksi tai vaikkapa sunnuntaibrunssille. Tähän ohjeeseen voi käyttää mitä tahansa savukalaa. Juustoksi suosittelen jotakin suhteellisen miedon makuista juustoa, joka ei peitä guacamolen tai savukalan mahtavaa makua. Guacamolen tulisuuden voi täysin päättää itse laittamalla joko enemmän tai vähemmän chiliä.
- Ville
Pitsapohjan voi tehdä monella eri tapaa, mutta oletko koskaan koittanut tehdä sitä perunasta? Kyseessä on siis röstipohja, jonka päälle tulee ranskankermaa, kylmäsavulohta ja muita herkkuja. Tämän alkuperäinen ohje löytyy Perinneruokaa Prkl -blogista. Kotona tulee itse usein tehtyä pizzaa ja perinteisesti väsäänkin pizzan Tipo 00 jauhoista, jotka ovat normaaleja vehnäjauhoja hienompia ja antaa pizzataikinalle paremman sitkon. Pizzapohjalle löytyy useita erilaisia ohjeita, mutta tämä on ehkä yksi niistä erikoisimmista mitä olen ikinä itse kokeillut. Törmäsin kyseiseen ohjeeseen Instagramissa ja olin heti myyty idealle valmistaa pizzapohja röstiperuna tyylillä. Ohje on todella simppeli ja sanoisin, että täytteetkin on helppo korvata lähes millä tahansa, tässä kuitenkin halusin imitoida täysin löytämääni ohjetta. Röstipizza on todella ruokaisa ja sopii erinomaisesti naposteltavaksi juhliin tai arkeen.
- Ville
Tuliko kasvimaalta suuri sato valkosipuleita? Tee black garlicia!
Ai siis mikä ihmeen black garlic? Black garlic, eli musta valkosipuli valmistetaan hyvin pitkälti fermentoimalla. Eli valkosipulia kypsennetään miedolla lämmöllä, jolloin se karamellisoituu ja muuttuu mustaksi. Tämä käsittely muuttaa valkosipulin makua ja poistaa siitä kitkeryyden. Mustassa valkosipulissa yhdistyy kirpeys, makeus ja umami. Maku on hyvin aromikas. Myös koostumus muuttuu ja se on helppo painella tahnaksi pienellä lusikalla. Niille, jotka eivät tykkää valkosipulin tuomista hajuhaitoista, musta valkosipuli on erinomainen valinta, sillä käymisprosessi poistaa myös valkosipulille ominaisen hajun.
Kananugetit ovat menneen talven lumia, nämä herkulliset kalanugetit valmistuvat helposti hetkessä ja maistuvat herkulliselta! Näissä nugeteissa on käytetty tuoretta ahventa ja dippinä on aromikas black garlic majoneesi. Mikä tahansa dippi käy, valitse vain suosikkisi!
Lisukkeet voit valita vaikka omasta puutarhastasi. Tähän annokseen tuli perunaa ja kurkkusalaattia.Kesärulla on mainio syötävä, sillä se on täysin muokattavissa omien mieltymysten mukaan. Täytteenä voi käyttää esim. riisiä, riisinuudeleita, quinoaa, kalaa, katkaravunpyrstöjä, tofua, lihaa, broileria, soijasuikaleita tai kanamunaa. Näiden lisäksi lähes kaikki lehtivihannekset, vihannekset, hedelmät ja jopa osa marjoista sopivat rulliin. Kesärulla on raikas ja kevyt ruoka helteisenä päivänä ja helppo ottaa mukaan vaikka piknikille. Ystävien kesken ilta myös vierähtää mukavasti rullia tehden ja maailmaa parannellen. Lapsillekin maistuu, varsinkin kun saavat itse valita omat täytteet.
Tänä syksynä on tullut kerättyä ihan kivasti sieniä; karvarouskujen lisäksi herkkutatteja, punikkitatteja ja voitatteja on löytynyt ihan kiitettävä määrä. Varsinkin kaksi ensimmäistä ovat mielestäni herkkua, pidän siitä kun malto on kiinteä ja lihaisa. Suurin osa herkkutateista meni pakkaseen (herkkutatin voi pakastaa tuoreena, kunhan sen ensin viipaloi), sillä sienikastikkeet yms. alkavat tulla pian korvista ulos. Sienisalaattia tosin teki mieli, sitä en ole koskaan ennen tehnyt.
Nokkosletut ovat herkullisia eikä nokkosten kerääminenkään ole hankalaa. Tätä terveellistä ja ravitsevaa villiyrttiähän kasvaa suomalaisten pihojen joka nurkassa, joten sitä kannattaa todellakin hyödyntää ruoanlaitossa. Tässä ohje nokkosten käsittelyyn ja ryöppäämiseen, sekä aivan ihana nokkoslettuohje.
Nostin viikonloppuna porkkanat maasta, ja halusin käyttää osan leivontaan. Porkkanakakkua vai sämpylöitä? Mies äänesti sämpylöitä (yllätys yllätys), ja niin otin puhelimen kouraan ja rupesin selaamaan Googlesta hyvää porkkanasämpyläohjetta. En löytänyt ihan mieleistä, joten sovelsin. Mielestäni kotitekoiset sämpylät ovat parhaita rouheisina, joten minulla on tapana sekoitella eri jauhoja, ja lisäillä siemeniä antamaan suutuntumaa ja makua. Meillä on kotona jauhokopissa semmoinen "terveyskori", joka pursuaa erilaisia pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja hedelmiä. Aina kun leivon tai teen smoothieta tai muuta, otan korin esille ja lisäilen sieltä sopivia aineksia joukkoon.
Olisinko ollut ekalla luokalla, niin opettajamme oli järjestänyt niin, että luokkamme sai olla koulun keittiössä kokkailemassa. Tämä on muodostunut rakkaaksi muistoksi, koska olihan se nyt niin siistiä silloin seitsemänvuotiaana saada tehdä jotain semmoista! No, ei me ehkä varsinaisesti kokkailtu mitään haastavaa tai erikoista, mutta silti. Teimme Lingongottia, eli suomeksi Puolukkahyvää, ja se on mielestäni edelleen parasta mitä puolukasta voi tehdä!
Kalojen mäti on parhaimmillaan muutamia viikkoja ennen kutuhetkeä. Hedelmöittymisvalmis mäti imee itseensä vettä ja se kannattaakin käyttää heti tuoreeltaan.