Tomaatin kasvatus – mitä siitä tarvitsee tietää?

Monet kasvihuoneharrastajat kasvattavat intohimoisesti tomaatteja. Eikä ihme! Itse kasvatettu tomaatti on maailman paras, siinä on makua ja tunnetta – onhan taimien kasvua seurattu siemenestä saakka, niitä on hoivattu ja ensimmäisistä raakileista iloittu. Tomaatin kasvatus vie helposti mennessään, sillä erilaisia tomaattilajikkeita on tuhansia, joten valinnan varaa on. Tomaatin viljely kasvihuoneessa on varsin helppoa, joten tomaatti sopii hyvin myös aloittelevalle harrastajalle.
 

 

Tomaatin kasvattaminen tukee terveyttä

Tomaatti on terveellinen herkku. Se sisältää antioksidanttia nimeltään Lykopeeni, jolla on paljon terveysvaikutuksia. Se voi vähentää syöpään ja sydän- sekä verisuonitauteihin sairastumista ja auttaa ihoa suojautumaan UV-säteilyä vastaan. Lisäksi se on hyväksi silmille, kuten myös tomaatista saatava beetakaroteeni, luteiini ja A-vitamiini. A-vitamiini myös parantaa vastustuskykyä ja edistää ihon terveyttä. Tomaatit sisältävät myös foolihappoa, C-vitamiinia ja kivennäisaineita.

 

tomaatti on terveellinen vihannes

 

Tomaattilajikkeen valinta

Vaikka kasvihuone olisi hankittu oleskelutilaksi, on siellä monesti kuitenkin vähintään ruukkutomaatti koristamassa tilaa. Siitä on kiva napsia kirsikkatomaatteja salaatiin tai suoraan suuhun. Syitä tomaatin kasvattamisen suosioon on monta. Terveellisyyden lisäksi tomaatti on suhteellisen helppo kasvatettava ja variaatiota muodossa ja maussa on runsaasti. Suomessakin on harrastajia, jotka kasvattavat kymmeniä ja jopa satoja eri tomaattilajikkeita samanaikaisesti. Tomaattien kasvatuksessa kiehtoo niiden monimuotoisuus. Sopivan tomaattilajikkeen valintaan vaikuttaa:
 

Tomaatin kasvupaikka

Kuinka paljon tilaa taimille on? Halutaanko tomaatteja kasvattaa ruukussa, viljelylaatikossa tai -penkissä, vai peräti amppelissa? Lajikkeesta riippuen tomaattia voi kasvattaa kasvihuoneessa, avomaalla, lämpimällä seinustalla, parvekkeella tai katetussa lavassa. Parhaiten se menestyy kasvihuoneessa tai lasitetulla parvekkeella, jota pystyy tarpeen mukaan tuulettamaan.


Tomaatin ulkonäkö

Tomaattien ulkomuodon kirjo on laaja. Koko vaihtelee muhkeista pihvitomaateista pieniin kirsikkatomaatteihin ja muodoista löytyy muun muassa täydellisen pyöreää, päärynää, pitkulaista, sydäntä ja luumua. Erikoisimmasta päästä ovat hilpeyttä herättävä lajike ’Penis’ joka on saanut nimensä ulkomuodostaan ja ’Voyage’, jonka hedelmät koostuvat ryppäinä toisiinsa kiinni kasvaneista pienistä lohkoista.

 

pihvitomaatti
erilaiset tomaattilajikkeet
raidalliset tomaatit
erikoinen Voyage-tomaatti
Hauskan näköinen ’Voyage’, jonka hedelmät koostuvat yhteen kasvaneista lohkoista.
 

Maku

Maku vaihtelee makean ja hapokkaan välillä, osa lajikkeista ovat todella aromikkaita, toiset miedompia. Naposteluun sopivat erityisesti makeat tomaatit ja ruoanlaittoon suositaan lajikkeita, joissa on lisäksi sopivasti hapokkuutta. Jokaisella tomaattia viljelevällä on varmasti oma suosikkilajikkeensa, jota kasvatetaan vuodesta toiseen uusien kokeilujen rinnalla. Usean harrastajan kasvihuoneesta löytyy maailman makein kirsikkatomaatti ’Sungold’, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla.
 

Satoisuus

Eri lajikkeiden satoisuus vaihtelee. Kirsikkatomaateista esimerkiksi oranssinkeltainen ’Ildi’ tekee hurjan määrän, parhaimmillaan jopa 100 tomaattia per terttu. Isommista lajikkeista ’Moneymaker’ on satoisa ja varma valinta.

 

satoista tomaattilajike Ildi
’Ildi’ -lajikkeen terttu.

 

Runkotomaatti ja pensastomaatti

Runkotomaatin ja pensastomaatin kasvutapa ja hoito eroaa hiukan toisistaan. Runkotomaatista poistetaan varkaat, eli lehtihankoihin kasvavat sivuvarret, jolloin taimen annetaan kasvattaa vain yksi runko. Runkotomaatti kasvaa pitkäksi, vähintään 2 metriseksi ja tämä kannattaa huomioida myös kasvihuoneen hankinnassa.

Pensastomaatti kasvaa nimensä mukaisesti pensasmaisesti ja sivuvarret jätetään kasvamaan. Pensastomaatin taimet ovat runkotomaatteja matalampia, mutta leveämpiä. Osa lajikkeista ovat ns. ”minipensastomaatteja” ja soveltuvat pienen kokonsa vuoksi hyvin ruukkuihin ja parvekkeelle, tai pieneen seinämalliseen kasvihuoneeseen. ’Tiny Tim’ kasvaa noin 50 cm:n korkuiseksi ja tuottaa paljon pieniä punaisia hedelmiä. Rentoversioiset pensastomaattilajikkeet soveltuvat amppeliin, jolloin voidaan hyödyntää myös kasvihuoneen tai parvekkeen katto viljelyyn.

 

runkotomaatti
Runkotomaatista poistetaan varkaat, eli vasemmassa kuvassa näkyvä lehtihangasta kasvava sivuverso. Näin taimeen kasvaa vain yksi runko.

pensastomaatti
Pensastomaatti ’Tiny Tim’ kasvusäkissä ja ruukussa. Pensastomaatista ei poisteta varkaita.

Tomaatin kasvatus siemenestä – milloin tomaatinsiemenet kannattaa kylvää?

Taimet voi ostaa puutarhamyymälästä tai kasvattaa itse siemenestä. Esikasvatus aloitetaan maaliskuussa, jolloin taimet tarvitsevat lisävaloa kasvivaloista. Jos tätä mahdollisuutta ei ole, kannattaa tomaatin esikasvatus aloittaa vasta huhtikuussa. Täytyy muistaa, että mitä aikaisemmin siemenet kylvää, sitä aiemmin taimet on saatava lopulliseen istutuspaikkaansa, esimerkiksi kasvihuoneeseen. Jos olosuhteet eivät ole sopivat, kasvavat taimet pitkiksi ja honteloiksi, jolloin niiden siirtäminen kasvihuoneeseen saattaa olla vaikeaa, eteenkin, jos esikasvatuksen on aloittanut aikaisin. Jotkut aloittavat tomaatin esikasvattamisen jo helmikuussa. Silloin loppusijoituspaikka on yleensä kasvihuone, jossa on keväällä lämmitysmahdollisuus. Tarpeen mukaan lämmitettävän kasvihuoneen ansioista voi viljelykauden aloittaa normaalia aikaisemmin, jolloin satokausikin pitenee.

Tomaatin esikasvatus

Siemenet kylvetään esim. kookosnappeihin tai kylvömultaan ja idätetään lämpimässä. Kun siemenet ovat itäneet, ne siirretään viileämpään (n. 18-20 °C) valoisaan paikkaan. Eteläikkuna on hyvä ja jos käytössä on lisäksi kasvivalo, vielä parempi. Pienen taimen ensimmäistä lehtiparia kutsutaan sirkkalehdiksi. Kun taimi on kasvattanut sirkkalehtien lisäksi toisen lehtiparin, voi tomaatintaimen koulia. Kouliminen tarkoittaa taimen siirtämistä suurempaan ruukkuun. Tomaatintaimen varsi kasvattaa juuria, joten taimi istutetaan uuteen ruukkuun syvempään niin, että sirkkalehdet peittyvät mullalla ja ensimmäisen virallinen lehtipari jää mullan pinnalle. Kun taimi on kasvattanut juuristoa, voi koulimisen tehdä uudelleen. Varo vahingoittamasta juuria koulimisten yhteydessä. Lannoitus aloitetaan varovaisesti.

Tavoitteena on kasvattaa tanakoita ja vehreitä taimia. Jos taimet kasvavat pituutta nopeasti ja runko on ohut, tarkoittaa se yleensä, ettei valoa ole tarpeeksi. Tällöin lisävalo on tarpeen. Myös liiallinen lämpö vaikuttaa tässä vaiheessa negatiivisesti taimien kehitykseen. Jos pystyt alentamaan huoneen lämpötilaa, tee se. Jos valoa on tarpeeksi, mutta taimet ovat kovin vaaleita, tarvitsevat ne lannoitetta.

 

Tomaatin kasvatus kasvihuoneessa

Kun on aika istuttaa taimet lopullisille paikoilleen, voi käyttää joko valmiiksi lannoitettuja kasvusäkkejä tai tehdä multapenkkiin varastolannoitus. Tomaatintaimi istutetaan mahdollisuuksien mukaan taas syvemmälle, niin että osa varresta jää mullan alle. Jos taimet ovat kasvaneet honteloiksi, voi runkoa varovasti pistää kiepille mullan alle. Taimet voi myös laittaa ruukkuineen makaamaan kyljelleen, jolloin latva hakeutuu valoa kohden ylöspäin. Näin rungon voi istuttaa lähes kokonaan maan alle, ja latva jää multapinnan yläpuolelle. Istuttamisen jälkeen taimi tuetaan. Katso täältä, miten se tehdään.

 

tomaatin kasvatus kasvihuoneessa

 

Tomaatintaimien hoito on helppoa; taimia kastellaan, runkotomaateista nypitään varkaat ja pidetään huolta lämpötilasta. Tasainen kastelu on kaikkien kasvien etu, joten automaattikastelulaitteen käyttö on järkevää. Se myös helpottaa kastelua ja pienentää vedenkulutusta. Lämpötila ei saisi laskea alle 14 asteen, eikä nousta yli 27 asteen. Kasvihuoneen varjostaminen ja tuulettaminen on tärkeää, varsinkin lämpiminä päivinä. Ötökät, tuulenvire ja taimien kevyt täristäminen auttaa pölytystä onnistumaan. Jollet käytä kasvusäkkiä, muista lannoittaa.

Kun tomaatintaimet alkavat tuottaa satoa, voi alimpia lehtiä välillä poistaa, lehti tai pari kerrallaan. Myös huonovointiset lehdet poistetaan. Aivan satokauden lopussa, voi taimen latvan halutessaan leikata, jolloin taimi ei enää kasva, vaan kypsyttää loput hedelmät nopeammin. Jos satokautta halutaan pidentää, otetaan käyttöön lämmitin, jolloin ensimmäiset pakkasyöt eivät haittaa tomaattien kypsymistä. Raakileet voi myös tuoda sisälle punastumaan.

 

tomaatin kypsyttäminen sisällä

 

Tomaatintaimien vaivat

Aina esikasvatus tai viljely ei mene ihan putkeen, vaan taimi saattaa näyttää kärsivän taudista tai tuholaisesta. Joskus syynä voi olla epätasainen kastelu tai liian rajut lämpötilanmuutokset. Yleensä tilanteet ovat hyvin korjattavissa, kunhan vaan tietää, mikä on ongelmana. Tomaatintaimia saattaa vaivata esimerkiksi härmä, joka on valkoista jauhemaista läiskää, joka ilmestyy kasvien lehtiin, tai latvamätä, jolloin hedelmien kärki, eli alaosa muuttuu ruskeaksi. Myös toukat saattavat rouskutella taimien lehtiä parempiin suihin. Lue lisää kasvien tuholaisista ja ongelmista täältä.

 

tomaatin tuholaiset

 

Nauti aikaansaannoksistasi

Tomaatinviljelyssä parhaat hetket ovat sirkkalehtien ilmestyminen siemeniä idättäessä, kauden ensimmäisen tomaatin syöminen ja se, kun tomaatteja alkaa kypsyä suuria määriä kerrallaan. Itse kasvatettujen tomaattien makua ei voi verrata kaupasta ostettuihin. On mahtavaa voida kerätä satoa omasta pihastaan ja valmistaa siitä terveellistä, maukasta ruokaa. Isosta sadosta riittää jaettavaksi naapureillekin, ja rasiallinen itse kasvatettuja tomaatteja onkin arvostettu vieminen mökkivierailuilla. Runsaasta sadosta voi halutessaan keitellä ja säilöä kastikkeita tai tehdä itse ”aurinkokuivattuja” tomaatteja uunia apuna käyttäen.

 

tomaattisatoa
tomaattia leivällä