{image:text}

Taimien sidonta ja tuenta kasvihuoneessa

Pienten taimien tuenta onnistuu tukikeppejä hyödyntäen, mutta entäs sitten, kun taimet kasvavat ja ne pitäisi saada sidottua kasvihuoneen kattoon? Tähän löytyy useita eri vaihtoehtoja ja jokaisella on omat tapansa hoitaa homma. Monet eri hyötykasvit tarvitsevat tuen pysyäkseen pystyssä. Tavallisimpia kasvihuoneessa kasvavia tuettavia lajeja ovat tomaatit, kurkut, pavut ja melonit. Myös köynnöstävä malabarinpinaatti tarvitsee verkon tai langan, jota pitkin kiivetä.

 

tomaatintaimet

 

RIIPPUKOUKUT JA -RENKAAT

Taimien tukemiseen löytyy useita eri vaihtoehtoja, joista tavallisin onnistuu käyttäen sidontalankaa ja riippukoukkua. Riippukoukku tai riippurengas, on metallinen tai muovinen pieni osa, joka kiinnitetään kasvihuoneen runkoon, yleensä kattorakenteeseen, runkoprofiilin uraan. Eri merkkisten kasvihuoneiden runkoprofiilien urat saattavat olla erilaisia, joten kaikki riippukoukut eivät automaattisesti sovellu kaikkiin kasvihuoneisiin. Meidän verkkokauppamme riippukoukuista kaikki metalliset versiot soveltuvat Juliana, Halls ja ACD -kasvihuoneisiin. Musta muovinen riippukoukku käy Julianan malleihin.

 

riippukoukut kasvihuoneeseen
Muovinen riippukoukku kierretään uraan kiinni. Sopii Juliana kasvihuoneisiin.
 

riippurenkaat kasvihuoneeseen
Riippurenkaalla varustettu erikoiskantapultti. Pultti kierretään profiilin uraan ja kiristetään paikalleen mutterilla. Sopii Juliana, Halls ja ACD kasvihuoneisiin.
 

kiinnikkeet tukinaruille kasvihuoneeseen
Alumiinikiinnikettä on saatavana maalaamattomana ja mustana. Se kiinnitetään kasvihuoneen runkoon erikseen ostettavilla erikoiskantaruuveilla. Sopii Juliana, Halls ja ACD kasvihuoneisiin.
 

ripustushaka kasvihuoneeseen
Ripustushaka painetaan sormin kasaan ja asetetaan runkoprofiilin uraan. Sopii Juliana, Halls ja ACD kasvihuoneisiin.
 

taimien tuenta kasvihuoneessa
Riippukoukuilla voi tarvittaessa myös taivuttaa oksia haluttuun suuntaan. Kuvassa olevan pensastomaatin rehottava oksa on vedetty seinää päin narun ja ripustushakasen avulla, jotta se ei olisi tiellä. Juuttinarun ja oksan väliin kannattaa laittaa jotain pehmikettä, jottei oksa kärsi.

 

Taimen ympärille kierretään tukilanka, joka sidotaan riippukoukkuun tai katon rajassa kulkevaan vaakanaruun kiinni. Kun kasvihuoneen seinän pituudelle virittää vaakanarun, saa enemmän taimia vierekkäin verrattuna siihen, että taimien sidontanarut kiinnitetään suoraan riippukoukkuihin. Vaakanarun sijaan voi myös käyttää puista rimaa.


 

taimien tuenta
Taimet sidottuna suoraan riippukoukkuun, jolloin taimet on sijoitettava profiilin kohdalle.


taimien tukeminen sitomalla
Taimet sidottuna vaakanaruun.


taimien tuenta
Tukinarun tilalla puinen rima.

 

VAIJERI

Tuentaan voi myös käyttää vaijeria, joka kiinnitetään katonrajaan vastakkaisille seinille. Silloin tukinarut kiinnitetään vaijeriin. Vaijeri kestää hyvin runsaan sadon painon. Seinästä seinään kulkevan vaijerin toinen hyvä puoli on se, että siihen saa tarvittaessa ripustettua varjostuskankaan.

 

taimien sidonta
Vaakanarun tilalla vaijeri. Vaijeri kiinnitetään vastakkaisiin seiniin.
 

vaijeri taimitukena
Myös viiniköynnös kiipeilee vaijeria pitkin.


vaijeri kasvihuoneessa
Vaijeria voi hyödyntää myös varjostuskankaiden kanssa.

 

TUENTALENKIT

Jos taimen ympärille ei halua kiepsauttaa sidontalankaa, voi langan ankkuroida maahan taimen viereen ja taimi kiinnittää lankaan tuentalenkkien avulla. Tuentalenkkejä on helppo siirtää tarvittaessa, eivätkä ne ”kurista” tai hierrä runkoa. Entä miten tukilangan toinen pää saadaan pysymään maassa? Jos langat laittaa paikalleen aikaisessa vaiheessa, eli silloin, kun taimet istutetaan paikalleen kasvihuoneeseen, voi langan pään asettaa taimen multapaakun alle. Langan päähän voi myös laittaa vaikka kiven tai sitten sen voi ankkuroida hakasella.

 

tuentalenkit taimille
Muovinen sidontalenkki on hellä taimelle.
 

sidontanarun ankkurointi maahan
Tukilangan pää on istutusvaiheessa laitettu juuripaakun alle, jolloin se pysyy hyvin paikallaan.

 

SPIRAALITAIMITUKI

Tukinarun sijaan voi myös käyttää spiraalitaimitukea. Spiraalitaimituki on nimensä mukaan spiraalin muotoinen tuki, joka venytetään auki haluttuun korkeuteen. Julianan spiraalitaimituet ovat muovipinnoitettua alumiinia ja ne kestävät vuodesta toiseen. Kun taimi kasvaa, sen runko kierretään spiraalin sisään, josta se saa tukea. Spiraalitaimituki on todella hellävarainen, eikä vaurioita tainta.

 

taimispiraali kasvihuoneessa
Spiraalitaimituki vedetään auki, jonka jälkeen se pysyy halutussa pituudessa. Sen jälkeen tuki ripustetaan paikalleen ja taimi pyöritellään spiraalin sisään.


kurkuntaimen tuensta spriaalitaimituella
Kurkku viihtyy hienosti spiraalissa ja on hyvin tuettu. Tuki ei hierrä, hankaa tai purista tainta.


tomaatintaimi ja spiraalitaimituki
Spiraalitaimituki sopii myös tomaatille.

 

RAUDOITUSVERKKO

Raudoitusverkko kestää painoa ja köynnöstävät taimet saavat siitä hyvin otettua siitä tukea. Se on lisäksi hieno yksityiskohta, kun haetaan rustiikkisuutta ja rosoisuutta kasvihuoneen sisustukseen. Seinäkoukkujen avulla raudoitusverkon saa kätevästi ripustettua paikalleen ja se on myös helppo nostaa pois, esimerkiksi kasvihuoneen pesun ajaksi. Koukkuja voi myös käyttää esim. työkalujen ripustamiseen.

 

seinäkoukut kasvihuoneessa
Seinäkoukun kiinnike kiinnitetään pultilla profiiliin ja koukku painetaan paikalleen.


raudoitusverkko taimitukena
Kurkuntaimet ottavat lonkeroillaan kiinni raudoitusverkosta.


kurkuntaimet kasvihuoneessa
Alumiinikiinnikkeisiin kiinnitetty vaakanaru ja tukilangat auttavat sivuversojen sidonnassa.
 

malabrinpinaatti kasvihuoneessa
Myös malabarinpinaatti tykkää kietoutua raudoitusverkon ympärille.

 

Tässä vielä muutama vinkki loppuun:

1. Käytä tarpeeksi vahvaa lankaa/narua, varsinkin vaakanaruna. Aluksi hennoilta vaikuttavat taimet kasvavat isoiksi ja painoa saattaa hyvänä satokautena tulla reilustikin!

2. Jätä tukilangan yläpäähän vähän ylimääräistä, jotta voit tarvittaessa laskea tainta alas kerälle, kun se saavuttaa katonrajan.

3. Pidä muutamaa ylimääräistä riippukoukkua ja erikoiskantaruuvia kasvihuoneessa. Koskaan ei tiedä, milloin niitä tarvitsee ja kun tarvetta ilmenee, niitä on hyvä olla käden ulottuvilla.

4. Jos ja kun käytät sidontalankaa, älä kierrä narua liian tiiviisti taimen rungon ympärille. Muista, että runko paksuuntuu taimen kasvaessa.

 

taimien sidonta ja tuenta kasvihuoneessa

 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja