{image:text}

Kasvihuoneen perustukset

Kasvihuoneen pohjan voi tehdä monella eri tapaa. Joku haluaa kasvihuoneen suoraan nurmikolle tai kasvimaan päälle, kun taas jollekin laattaperustus on parempi vaihtoehto. Kasvihuoneen voi myös kasata terassille tai huoneen korkeutta voi lisätä tekemällä harkkoperustus. Mille tahansa pohjalle kasvihuoneen perustaa, kaksi tärkeintä asiaa ovat, että kasvihuoneen perustus on vaaterissa/suora ja että kasvihuoneen ankkurointi on tehty hyvin.

Oletko jo tutustunut kasvihuoneisiimme?

 

Perustukset suoraan!

Jos kasvihuoneen perustukset ovat epätasaiset, kaltevat tai eivät ole vaaterissa, voi olla ongelmia luvassa. Ongelma voi ilmetä kasvihuoneen kasausvaiheessa; jotkin osat eivät ehkä oikein osu kohdalleen, joihinkin kohtiin voi jäädä rakoja tai jokin lasi/kennolevy ei oikein tahdo mahtua paikalleen tai pysyä paikallaan. Kyllä kasvihuoneen kuitenkin yleensä pystytettyä saa, mutta vinous voi aiheuttaa rungon vääntymistä ja ylimääräistä jatkuvaa rasitusta tiettyihin osiin, jotka ajan myötä heikkenevät. Pidä siis vatupassi mukana ja tarkista myös ristimitta mieluummin kerran liikaa, kuin kerran liian vähän. Myös linjalankaa voi käyttää apuna. Entä jos maa jolle kasvihuone perustetaan ei ole tasainen? Ei hätää, perustustapoja on tosiaan monia ja jos alusta viettää tai on kumpuinen, voi apuna käyttää esim. harkkoja tai ruuvipaaluja. Riittää, että kasvihuoneen sokkeli on vaaterissa ja ristimitassa.

 

ristimitta
vatupassi
kestopuuperustusTässä on epätasaiselle alustalle tehty lisäsokkeli kestopuusta suoristamaan korkeuseroja.


 

Pitääkö kasvihuoneeseen ostaa valmis sokkeli?

Meiltä kysellään usein, pitääkö kasvihuoneeseen ostaa myös sokkeli? Ei tarvitse. Sokkelin voi myös tehdä itse esim. kestopuusta tai vaikkapa muuraamalla tiiliskivistä. Jonkinlainen sokkeli on kuitenkin hyvä olla, varsinkin jos kasvihuoneessa on kynnyksetön oviaukko. Valmiissa terässokkelissa on kuitenkin hyötyjä. Ensinnäkin sen helppous; valmis sokkeli suoraan paketista on helppo ja nopea kasata, lisäksi se on varmasti yhteensopiva kasvihuoneen kanssa ja sisältää kaikki kiinnitysosat. Valmiissa sokkelissa on myös maa-ankkurit, joilla kasvihuoneen ankkurointi maahan onnistuu helposti. Kestopuuhun verrattuna valmis sokkeli on käytännössä ikuinen, kun taas puusta tehty sokkeli lahoaa jossain vaiheessa ja täytyy uusia.

Kasvihuoneissa, joissa ei ole kynnyksetöntä oviaukkoa, ei ole pakko käyttää sokkelia. On kuitenkin tärkeä muistaa, että sokkeli tekee kasvihuoneen rungosta vankemman ja antaa huoneelle lisää korkeutta. Tämä kannattaa huomioida varsinkin pienemmissä kasvihuoneissa, joissa kattokorkeus on matalampi. Silloin kaikki lisäkorkeus on plussaa.

 

kynnyksetön oviaukko
Juliana kasvihuoneissa on kynnyksetön oviaukko, joka vaatii 12 cm korkean sokkelin.


 

Roudan torjuminen

Roudan torjumisen tarpeellisuus riippuu perustustavan lisäksi monesta muusta tekijästä. Routaeristettä kannattaa käyttää, jos maa on märkää. Kostea tai märkä maa laajenee talvella jäätyessään, jolloin maan pinta nousee paikoitellen. Jos siis perustat kasvihuoneen sellaiselle paikalle jossa maa routii, suosittelemme käyttämään routaeristettä. Routaraja riippuu maaperästä, kosteuden ja lumen määrästä ja monesta muusta asiasta, joten tiettyä ”yleistä” routarajaa ei ole, se voi vaihdella 10-60 cm välillä. Jos kasvihuone tulee ympärivuotiseen käyttöön, on kasvihuoneen pohja eristettävä kunnolla. Roudan torjumisesta löytyy paljon tietoa netistä, joten kannattaa googlettaa.

 

 

Kasvihuoneen perustaminen laatoitukselle

Kasvihuone voidaan perustaa valmiille betonilaatoitukselle. Tällöin sokkeliin porataan reiät, joista se pultataan laattoihin kunnolla kiinni. Rautakaupasta kannattaa tiedustella, minkälainen ruuvi toimi tähän parhaiten. Sokkelissa olevat maa-ankkurit katkaistaan esim. peltisaksilla tai rautasahalla.

 

sokkeli laatoille
sokkelin kiinnitys laatoille
Kuvassa merkitty kohdat, joista sokkeli kiinnitetään laattoihin. Suurempi kasvihuone vaatii useamman kiinnityspisteen.

kasvihuone laatoituksella
kasvihuone laatoilla


 

Kasvihuoneen perustaminen terassille

Jos kasvihuone halutaan terassille, se onnistuu käytännössä samalla tavalla kuin betonilaatoille perustaessa, eli sokkelin maa-ankkurit katkaistaan ja sokkeliin porataan reiät, joista se ruuvataan terassilautoihin kiinni.

 

kasvihuoneen kiinnitys terassiin
Kuvassa merkitty kohdat, joista sokkeli kiinnitetään terassilautoihin. Suurempi kasvihuone vaatii useamman kiinnityspisteen.

kasvihuone terassilla
terassiin kiinnitetty kasvihuone

 

 

Kasvihuoneen ruuvipaaluperustus

Ruuvipaalu tai kierrepaalu on teräsputki, joka asennetaan maahan kiertämällä joko käsin tai koneellisesti. Ruuvipaalu ei yleensä vaadi routaeristeitä ja salaojituksia, minkä lisäksi sen voi myös käyttää uudestaan. Tämä tekee siitä ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon kasvihuonetta perustaessa. Ruuvipaaluista voi kysellä lisää rautakaupasta.

 

 

Kasvihuoneen perustaminen nurmikolle tai suoraan kasvimaalle

Kasvihuoneen voi myös perustaa suoraan nurmikolle tai kasvimaalle, kunhan paikka ei ole kovin routiva. Tällöin sokkelin maa-ankkureille kaivetaan maahan esim. putket, joihin kaadetaan betonia ja ankkuroidaan näin kasvihuone. Putken sijaan voi käyttää ämpäriä tai pelkkää kuoppaa, joka on muovitettu. Vaihtoehtoisesti voi käyttää ruuvipaaluja.
 

Yleisin perustustapa taitaa kuitenkin olla se, että kaivetaan maa-aines pois kasvihuoneen alta, ankkuroidaan sokkeli ja täytetään kuoppa sepelillä, jonka jälkeen päälle laitetaan kivituhkaa tasoitteeksi ja sitten ladotaan laatat kasvihuoneen lattiaa varten. Jos kasvihuoneeseen tulee kiinteät kasvualtaat, voi olla parempi jättää laatat pois niiden alta. Silloin ylimääräinen kasteluvesikin pääsee valumaan sepelin läpi pois, eikä tarvitse maksaa laatoista jotka kuitenkin jäävät mullan alle.

Kasvihuoneunelmia Kackurissa -blogissa kasvihuoneen perustukset toteutettiin näin.

 

kasvihuoneen ankkurointi putkella
Maa-ankkuri valettuna kiinni maahan kaivettuun putkeen. Kuvassa Halls kasvihuoneiden sokkeli.

kasvihuoneen ankkuroitni kuopalla
Maahan kaivettuun, muovitettuun kuoppaan voi myös valaa maa-ankkurit.

kasvihuoneen ankkurointi ämpärillä
Ämpäriäkin voi käyttää putken sijaan.

kasvihuoneen ankkurointi harkoillaTässä esimerkki, miten perustus on toteutettu valamalla maa-ankkurit harkkoihin.

 

 

Kasvihuoneen harkkoperustus

Harkkoperustuksen voi tehdä monella eri tapaa. Kevytsoraharkoilla saa kätevästi korotettua kasvihuonetta, esim. kaivamalla kasvihuoneen pohja kasvualtaineen ja käytävineen maan alle. Näin saa oviaukon maan tasalle. Jos taas portaat/ramppi ei haittaa, voi saman tehdä maan tasalle.

Kasvihuone saaressa -blogin Annika perusti oman kasvihuoneensa harkoilla näin. Kasvihuone on aivan meren äärellä, joten sitä perustaessa oli otettava huomoiin veden nousu. Harkoilla sai kasvihuoneen pohjan korotettua.

 

kasvihuoneen harkkoperustus
Maanpinnan alapuolelle kaivettu kasvihuoneen pohja antaa kasvihuoneelle lisäkorkeutta.

kasvihuoneen pohja harkoista
Kasvihuone, jossa kasvihuoneen pohja kaivettu maan pinnan alapuolelle. Toteutettu harkkoperustuksella. Kasvualtaat on myös tehty kevytsoraharkoista.

harkkoperustus
Tässä harkkoperustus on maan päällä.

 

 

Kasvihuoneen perustus maanvaraiselle laatalle

Jos kasvihuoneeseen halutaan valaa betonilattia, tässä on yksi tapa tehdä se. Tässäkin käytetään harkkoja korottamaan kasvihuonetta ja upottamaan sokkeli maan alle.
 

maanvarainen laattaKasvihuoneen pohjan/lattian voi halutessaan myös valaa betonista.

 

 

Perustustapoja on toki muitakin, ja tyyli on vapaa. Älä turhaan stressaa pohjatöiden tekoa, se ei ole vaikeaa – muistat vain että sokkelin täytyy olla vaaterissa ja ristimitassa, sekä ankkuroitu maahan ja jos paikka on routiva, eristä! Hyvin tehdyt perustukset pidentää huomattavasti kasvihuoneen ikää, joten niiden tekemiseen kannattaa varata muutama päivä aikaa.


 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja