{image:text}

Kasvihuoneen perustus – pohjatyöt ja sokkelin asennus

Kasvihuone haettiin (tai no, mies ja muksut haki, itse olin töissä) viime viikon torstaina! Viikonloppuna laitettiin perustukset kuntoon, eli kasattiin sokkeli ja valettiin se maa-ankkureista betonilla maahan kiinni. En tiedä miksi, mutta olin varautunut siihen, että se olisi ollut vaikeampaa. Kasvihuoneen pohja tehtiin jo viime vuonna, samaan aikaan lavatarhan kanssa. Siitä voipi lukea täältä. Tässä kuvasarja viikonlopun projektista:


 

Kasvihuonelaatikot peräkärryssä

Vajaa 19 nelöinen Juliana Gardener kennolevyillä mahtui peräkärryyn.
 

Asennusohjeet

Jes! Tästä se lähtee! Tuommoinen ihanuus tuohon nyt sitten tulee.
 

Sokkelin asennusohjeet

Todella selkeät kasausohjeet, siitä kymmenen pistettä Julianalle!
 

Sokkelin osat levitettynä maahan

Aloitimme levittämällä osat oikeille paikoille.
 

Kasvihuoneen sokkelin kasaaminen

Maa-ankkurit kiinnitetään parilla pultilla ja mutterilla sokkeliin. Tuo työkalu on muuten ihan ehdoton näissä kasaushommissa. Ostin niitä kaksi, varmasti nopeuttaa työtä.
 

Kasvihuoneen perustus

Koska tässä kasvihuoneessa ei ole kynnystä, sokkelissa on parioven kohdalla kolo. Sokkelia asennettaessa siihen kiinnitetään tilapäinen osa, jotta sokkeli pysyy suorassa ja on helpompi käsitellä. Tämä tilapäinen sokkeliosa asennetaan nurin päin ja laitoimme epähuomiossa osan ensin väärin päin. Tässä kuvassa osa on siis väärin asennettu…
 

Sokkelin tilapäinen osa

… ja tässä se on oikein päin.
 

Ison kasvihuoneen sokkelin siirtäminen

Kun sokkeli oli kasattu, se piti nostaa oikeaan kohtaan sepelin päälle. Minä nostin peräpäädystä, ja mies nosti ovipäädystä. Mutta eipäs noussutkaan. Sokkeli ei siis ole painava, mutta kun ovipääty koostuu kolmesta osasta, nurkat eivät nousseet maasta, vaan sokkeli meinasi vääntyä. Mies sitten keksi laittaa laudan sokkelin alle omaan päätynsä, mikä oli hyvä idea!
 

Kasattu sokkeli
Ristimitta

Kun sokkeli oli oikeassa kohdassa, alkoi mittanauhalla heiluminen. Ristimitta, tuo tärkeä mutta välillä niin hermoja raastava asia. Kun aikaisemmin mittasimme kasvihuoneen paikkaa ja laitoimme nurkkiin kepit maahan pystyyn, mittasimme tuota ristimittaa vaikka kuinka kauan, eikä siitä meinannut tulla yhtään mitään. Olin siis varautunut samanlaiseen aviokriisitilanteeseen, mutta tällä kertaa jotain nurkkaa jouduttiin ihan vähäsen siirtämään pari kertaa, ja se oli siinä. Kyllä valmis sokkeli vaan helpotti tätäkin asiaa.
 

Iso kasvihuone

Onnistuneen ristimittailun jälkeen olin ihan fiiliksissä, kun tajusin miten iso tämä uusi kasvihuone on vanhaan verrattuna. Kyllä pian on tilaa kasvatella tomaatteja ja kurkkuja!
 

Kuoppien merkkaus
Kuopat merkattu

Merkkasimme maa-ankkureille kaivettavat montut spraymaalilla ja nostimme sokkelin sivumpaan.
 

Maa-ankkureiden kuopat kaivettu
Kasvihuoneen sokkeli

Tälle kasvihuoneelle tarvittiin yhdeksän kuoppaa. Kaivamisen jälkeen tasoiteltiin vähän sokkelin kohdalle tulevaa pohjaa, ja nostettiin sokkeli paikoilleen. Parista kohtaa jäi maa-ankkurit kantamaan, ja piti kaivaa vähän lisää.
 

Maa-ankkuri kuopassa

Kuopat tehtiin suunnilleen ämpärin kokoisiksi.


Maa-ankkuri ämpärissä

Yhteen nurkkaan tulee viiniköynnös, ja ajattelin että se viihtyisi paremmin, jos sille kaivaisi maahan juurille vähän tilaa. Viiniköynnös siis istutetaan lavaan, mutta jotta talvehtiminen onnistuu, lavan olisi pitänyt olla todella leveä ja syvä. Halusin lavasta kapeamman, joten toivottavasti tämä ajaa saman asian, ja nythän köynnös saa vettä myös maasta kun sataa. Lava siis tulee osittain tuon kuopan päälle, loput kuopasta jää kasvihuoneen ulkopuolelle. Samaan kuoppaan pitää valaa yksi maa-ankkureista. Sille laitoimme ämpärin, johon saadaan kaadettua betoni.


Muovit kuopissa
Betonin valaminen

Laitoimme vielä muovit kuoppiin, jotta betoni ei kuivuisi liian nopeasti. Ristimitta tarkistettiin ja puoli cm jouduttiin vain toista puolta siirtämään. Kun tämä on ok, piti sokkeli vielä saada vatupassilla suoraksi. Laitoimme sokkelin alle muutamaan kohtaan laudanpätkiä tai soraa, että se olisi vaaterissa. Sitten vaan betonia sekoittamaan ja kuoppia täyttämään.
 

Vatupassi
Valmis sokkeli

Kun kuopat oli täytetty, teimme vielä viimeiset säädöt. Ovipäädyn sokkeli oli vähän vänkyrä, ja sen suoristimme linjalangan avulla. Lopuksi tarkistimme vielä että sokkeli edelleen oli vaaterissa, ja se oli sitten siinä.

 

Tämä oli loppujen lopuksi aika helppo homma. Nyt betoni saa kuivua rauhassa ja jossain vaiheessa alkaa seinien kasaaminen. Tällä viikolla meillä on toinenkin projekti, nimittäin kattoremppa. Koko katto nostetaan ja uusitaan, joten se taitaa kyllä mennä kasvihuoneen kasaamisen edelle. Mutta viimeistään ensi viikolla pitää kasvihuone asentaa! Tomaatit rehottavat sen näköisenä tuolla talon sisällä, että haluaisivat päästä jo lopulliseen paikkaansa asustelemaan.


Linda


 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja