• {image:text}

  Blumat automaattikastelija – 10 kysymystä ja vastausta

  Aika usein kysellään, voiko Blumat automaattikastelulaitetta käyttää puutarhan lavassa, montako anturia laitetaan kasvusäkkiin, minkä kokoisen järjestelmän vähän suurempi kasvihuone vaatii jne. Käydäänpäs siis seuraavaksi vähän näitä asioita läpi. Olen aiemmin kirjoittanut Blumatin toimintaperiaatteesta ja käyttöönotosta täällä.
   

  Lue lisää
  Julkaistu 11.06.2021
  Kasvihuoneista
 • {image:text}

  Pelasta pörriäinen – pölyttäjäkato vaikuttaa jokaisen arkeen

  Pölyttäjistä, pölyttäjäkadosta ja pölyttäjien vaikutuksesta jokaisen ihmisen arkeen soisi puhuttavan enemmän. Käytämme ja kulutamme päivittäin tuotteita, joiden olemassaolosta meidän tulisi kiittää ensisijaisesti pölyttäjiä ja luontoa. Kivikangas täyttää tänä vuonna 40 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi haluamme nostaa nämä hyödylliset hyönteiset ansaitsemalleen jalustalle.

  Jokaisen kasvihuoneen mukana lähetämme kasvihuonekansion, joka sisältää muun muassa infoa siitä, miten meistä jokainen voi auttaa pölyttäjiä ja omilla valinnoillamme vaikuttaa pölyttäjäkadon pysäyttämiseen. Mukana on myös pölyttäjäystävällisten kukkien siemeniä. Toivomme, että nämä siemenet kylvettäisiin sopivaan paikkaan omaan pihaan tai vaikka mökille. Tavoitteena on herätellä miettimään omaa luontosuhdetta ja sitä, miten arkiset pienet valintamme vaikuttavat paitsi paikallisesti, myös laajemmassa mittakaavassa.

   

  Lue lisää
  Julkaistu 20.04.2021
  Kasvihuoneista
 • {image:text}

  Taimien sidonta ja tuenta kasvihuoneessa

  Pienten taimien tuenta onnistuu tukikeppejä hyödyntäen, mutta entäs sitten, kun taimet kasvavat ja ne pitäisi saada sidottua kasvihuoneen kattoon? Tähän löytyy useita eri vaihtoehtoja ja jokaisella on omat tapansa hoitaa homma. Monet eri hyötykasvit tarvitsevat tuen pysyäkseen pystyssä. Tavallisimpia kasvihuoneessa kasvavia tuettavia lajeja ovat tomaatit, kurkut, pavut ja melonit. Myös köynnöstävä malabarinpinaatti tarvitsee verkon tai langan, jota pitkin kiivetä.

   

  Lue lisää
  Julkaistu 13.04.2021
  Kasvihuoneista
 • {image:text}

  Hennan kasvihuone - Rakkautta ensisilmäyksellä

  Tiedättekö sen tunteen, kun sisuskalut pyörähtävät uuteen järjestykseen pelkästä ihastuksesta? Sen tunteen, joka ei lakkaa polttamasta, vaikka aviopuoliso rinnallasi yrittäisi puhua järkeä. Tunteen, joka vain pahenee luonnon heräillessä kevään lämpöön siemenpussien rahistessa kutsuvasti. Se on menoa, kun tunne on asettunut jäädäkseen – minä haluan kasvihuoneen.

  Minulla rakkaus harteikkaisiin tummanpuhuviin Juliana-huoneisiin iski kevätmessuilla useampi vuosi sitten. Voisin käyttää vaikka korkokenkiä, eivätkä raamit silti jäisi varjooni! Korkeus huimasi päätä ja lukemattomat mahdollisuudet täyttivät mieleni. Silti mietin, ehkä sitten joskus.


   
  Lue lisää
  Julkaistu 16.03.2021
  Kasvihuoneista
 • {image:text}

  Kasvihuoneen edusta kuntoon!

  No hei vaan taas.. Anne tässä. Piti oikeen luntata, mitä mä oon viime kerralla kirjoittanut.. Mullahan tais olla keväällä joku tehtävälista, minkä kaikki osaset piti olla tehtynä syksyllä.. No eipä se mennyt ihan niin.. Ja toisaalta tais tulla tehtyä paljon sellaista, mitä ei pitänyt.

  Lue lisää
  Julkaistu 08.10.2020
  Kasvihuoneista
 • {image:text}

  3 parasta vinkkiä taimikasvatukseen

  Taimien esikasvatus on todella antoisaa! On mielenkiintoista seurata itäviä siemeniä ja kasvavia taimia, sadonkorjuusta puhumattakaan. Milloin siemenet kannattaa kylvää? Esikasvatuksen ajankohta riippuu ihan siitä, missä olosuhteissa taimikasvatus tapahtuu. Jotkut aloittavat esikasvatuksen todella aikaisin, jolloin tarvitaan valot taimikasvatukseen. Leveyttä ja korkeutta kasvavat taimet tarvitsevat myös paljon tilaa. Jos siirrät taimet jo keväällä lämmitettyyn kasvihuoneeseen, voit aloittaa taimien esikasvatuksen aikaisemmin. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta lämmittää kasvihuonetta, kannattaa siemenkylvöt tehdä myöhemmin. Korkeat tomaatintaimet voi olla hankala siirtää sisätiloista kasvihuoneeseen. Jos taimet alkavat kukkimaan sisätilöissa, joudut huolehtimaan pölytyksestä käsin. Jollekin taimille riittää ravistus, kun taas joitain pölytetään pienen siveltimen avulla. Siemenpusseissa lukee milloin mitäkin lajia ja lajiketta kylvetään. Myös me olemme tehneet kattavan kylvökalenterin.

   

  Lue lisää
  Julkaistu 10.09.2020
  Kasvihuoneista
 • {image:text}

  Seinäkasvihuone hyötypuutarhan lisänä

  Seinäkasvihuoneet ovat tulleet suosituiksi vaihtoehdoiksi perinteisille kasvihuoneille. Olen jo pari vuotta haaveillut pienestä seinäkasvihuoneesta tai kasvikaapista, jonka saisi terassin takaoven läheisyyteen. Näin sieltä olisi näppärä käydä hakemassa herkkuja pöytään. Isommassa kasvihuoneessa meillä kasvavat mm. tomaatit, kurkut, tomatillot, maissi ja viiniköynnös, mutta tämä pienempi olisikin tarkoitettu esimerkiksi ruukuissa kasvaville yrteille, chileille ja paprikoille. Myös terassin ruukkupuutarhan matalat tomaattilajikkeet voisivat olla siellä etenkin alku- ja loppukesällä.

  Lue lisää
  Julkaistu 08.09.2020
  Kasvihuoneista
 • {image:text}

  Kasvihuone vanhoista ikkunoista – mitä kannattaa ottaa huomioon?

  Onko sinulla suunnitelmissa tehdä vanhoista ikkunoista itsellesi kasvihuone? Hieno homma, kierrätys kunniaan! Vanhoista ikkunoista tehtyä kasvihuonetta voi myös soveltaa ja tehdä siitä esimerkiksi eräänlainen kesähuone. Vaikka vanhoista ikkunoista tehty kasvihuone ei välttämättä kestä aikaa, on se uniikki ja persoonallinen. Ota suunnittelussa huomioon ainakin kasvihuoneen koko, perustukset, sijoitus, budjetti, ikkunoiden kunto ja kattomateriaali. Tässä muutamia vinkkejä:


   
  Lue lisää
  Julkaistu 26.08.2020
  Kasvihuoneista
 • {image:text}

  Yrttien ja vihannesten kylvökalenteri

  Milloin niitä siemeniä oikein kylvetään? Kylvökalenteri on hyötyviljelijän paras kaveri. Konkareilla tämä tieto tulee varmasti jo ihan selkäytimestä, mutta varsinkin aloittelevan viljelijän kannattaa kurkata kalenterista, mitä missäkin kuussa kylvetään. Osa lajeista vaatii pidemmän esikasvatuksen ja toiset lyhyemmän. Osan voi kylvää suoraan kasvimaalle, joko heti kun maa on muokattavissa, tai sitten kun maa on hiukan lämmennyt. Muista tarkistaa siemenpussista tarkemmat ohjeet kylvön suhteen, sillä tämä lista on suuntaa antava. Kylvöajankohtaan vaikuttaa, asuuko esim. Etelä- vai Pohjois-Suomessa. Jos aloittaa kasvihuonekauden aikaisemmin lämmittämällä kasvihuonetta, voi myös aloittaa kasvihuoneeseen tulevien taimien esikasvattamista aikaisemmin. Tällöin on tärkeää käyttää kasvivaloa apuna. Katso täältä, miten kasvihuoneen voi ottaa käyttöön jo keväällä.

   

  Lue lisää
  Julkaistu 20.08.2020
  Kasvihuoneista
 • {image:text}

  Minnan Halls Popular – Kasvihuonehaaveesta tuli totta

  Yhtä kauan kuin olemme haaveilleet omakotitalosta, olemme haaveilleet myös omasta kasvihuoneesta ja kunnon hyötypuutarhasta. Aiemmassa kodissamme meillä oli rivitalon takapihalla kaksi pientä kasvatuslaatikkoa ja isompaan pihaan halusimme enemmän kasvatustilaa. Jo omakotitalomme rakennusprojektin aikana suunnittelimme tontin etelänurkalle hyötypuutarhan ja paikan kasvihuoneelle.

  Lue lisää
  Julkaistu 31.07.2020
  Kasvihuoneista
 • {image:text}

  Kasvihuoneen pesu luontoystävällisesti

  Oletko jo tehnyt kasvihuoneen kevätpesun? Kasvihuoneen pesu kannattaa tehdä ainakin kerran vuodessa ja silloin mielellään keväällä kun sää alkaa lämpenemään. Kasvihuoneen likaantumiseen vaikuttaa moni asia. Ulkoiseen likaantumiseen vaikuttaa esim. sää, lähiympäristössä olevat puut ja pölisevät tiet, sekä linnut. Kasvihuoneen sisällä taas taimien seinää vasten olevat lehdet, siitepöly ja kastelu ovat suurimpia lian lähteitä. Kasvihuonetta ei pestä ainoastaan taimista ja mullasta tulleen lian vuoksi, vaan myös siksi, että keväällä ötökät ja erilaiset kasvitaudit heräävät. Jotkin haitalliset taudit ja tuhoeläimet saattavat talvehtia kasvihuoneessa, ja niistä halutaan ehdottomasti eroon! Kasvihuoneen voi pestä monin eri tavoin, tärkeintä on, että se tehdään luontoa vahingoittamatta.

   
  Lue lisää
  Julkaistu 19.05.2020
  Kasvihuoneista
 • {image:text}

  Kasvihuoneen valmistelu ja esikasvatukset Annen tyyliin

  No se ois Anne tässä taas.. hei vaan tänä kauniina helmikuun päivänä.. No ei, vettä sataa ja tuuli jäädyttää luita myöten. Aattelin täs kertoa, mitä kaikkea ollaan saatu aikaseks sitten viime blogijutun jälkeen. Jos ei muuta, niin ainakin pari hyvää maisemakuvaa.
  Lue lisää
  Julkaistu 24.02.2020
  Kasvihuoneista
 • {image:text}

  Pian Halls Popular - Pienestä kasvihuoneesta kaikki ilo irti!

  Joka vuosi talvipäivän seisauksen jälkeen jotain tapahtuu sisälläni. Se on varmasti kasvava valon määrä, joka herättää minussa jotain unilta. Syksyn satoväsymys on levätty pois ja ajatus alkaa kääntymään tulevaan kasvukauteen. Arvioin kriittisesti viime vuoden satoa, mikä onnistui, missä tuli takkiin ja mietin mitä teen toisin. Tänä vuonna ainakin perunat saavat paksumman katteen, viime kauden sato oli liiaksi vihertävä.

   
  Lue lisää
  Julkaistu 10.01.2020
  Kasvihuoneista
 • {image:text}

  Petterin Juliana Oasis – Kasvihuoneen pystytys laattapohjalle

  Pihasta löytyi hyvä paikka kasvihuoneelle ja siihen täydellisesti sopiva huone. Tuossa kohtaa nurmikkokaan ei ollut menestynyt, joten nyt sekin tulee samalla hoidettua kuntoon. Vielä kasvihuoneessa kerkeää nauttimaan pitkään syksyn pimenevistä illoista ja onpa ainakin ajoissa valmiina ensi kevättä ajatellen!

  Lue lisää
  Julkaistu 02.09.2019
  Kasvihuoneista
 • {image:text}

  Annen Juliana Gardener - Kasvihuone järven äärellä

  Hei vaan, mun nimi on Anne. Asun neljän pojan, isännän, koiran, kuuden kissan ja lehmien kans Evijärvellä.

  Mä päätin tuossa lopputalvesta haluta kasvihuoneen, kunnollisen sellaisen. Mä päätin sen silloin, kun keräsin myrskyssä vanhan ja halvan kasvarin kennoja naapurin puolelta. Ihan just sillä sekunnilla. Selasin nettiä ja koska Pietarsaari on lähellä ja on tullut vuosikausia kuolattua Kivikankaan kasvihuoneita, niin käväsin myös siellä. Nappasin äitin mukaan ja lähettiin Villen tiskin taakse kyselemään paljon kysymyksiä. En tiedä niistä sitten oliko ne kaikki niin viisaita kysymyksiä, mut hyvin Ville selvis. Päädyin Juliana Gardeneriin alumiininvärisenä ja kennolevyillä. Ja koska meillä on iso piha, ni siihen isoimpaan 21,4 neliöiseen. Kivikankaan sivulla tämän kasvarin kohdalla on muuten mun ottama kuva, ihan uunituoreena, justiin pystytettynä. Eiks ookkin hyvä kuva, vaikka itse sanonkin...

  Lue lisää
  Julkaistu 27.08.2019
  Kasvihuoneista
 • {image:text}

  Kasvihuoneen perustukset

  Kasvihuoneen pohjan voi tehdä monella eri tapaa. Joku haluaa kasvihuoneen suoraan nurmikolle tai kasvimaan päälle, kun taas jollekin laattaperustus on parempi vaihtoehto. Kasvihuoneen voi myös kasata terassille tai huoneen korkeutta voi lisätä tekemällä harkkoperustus. Mille tahansa pohjalle kasvihuoneen perustaa, kaksi tärkeintä asiaa ovat, että kasvihuoneen perustus on vaaterissa/suora ja että kasvihuoneen ankkurointi on tehty hyvin.

  Oletko jo tutustunut kasvihuoneisiimme?

   

  Lue lisää
  Julkaistu 24.06.2019
  Kasvihuoneista
 • {image:text}

  Parhaat kasvihuoneet

  Parhaat kasvihuoneet kestävät kymmeniä vuosia. Niiden suunnittelu perustuu hyvin pitkälti ympäristön ja käyttäjän asettamiin vaatimuksiin. Pohjoismaissa suunniteltu ja valmistettu kasvihuone on tehty kestämään Suomen oloissa. Kasvihuoneiden suunnittelussa on huomioitu maamme lumiset talvet, tuuliset syksyt ja ajoittaiset lämpimät jaksot. Tämä näkyy kasvihuoneiden rungossa, katemateriaaleissa ja yksityiskohdissa.
  Lue lisää
  Julkaistu 13.06.2019
  Kasvihuoneista
 • {image:text}

  Kasvihuone on Miitta Sorvalin rauhanpaikka

  Haaveilin vuosia kasvihuoneesta. Tänä keväänä se vihdoin toteutui! Olen kauneuden ystävä. Rakastan erityisesti kukkia. Tänä kesänä kasvihuoneessani onkin lähinnä kukkia ruukuissa. On siellä yrttejäkin, sekä muutama tomaatin taimi ja kurkkuamppeli.

   

  Lue lisää
  Julkaistu 18.02.2019
  Kasvihuoneista
 • {image:text}

  Katin Juliana Junior - Kasvihuone koko vuodelle

  Puutarhani oli kaivannut kasvihuonetta yhtä kauan kuin minäkin. Monen vuoden odotus palkittiin keväällä 2017, kun kasvihuoneelle aukesi paikka. Tilaa pihassa toki olisi ollut. Se kaikkein aurinkoisin ja kasvarille täydellisin nurkka oli vain jo varattu täysikasvuisille koivuille. Parikymmentä metriä korkeiden puiden kaato oli massiiviinen operaatio. Raivausta, pilkkomista ja siistimistä tehtiin loputtomalta tuntuva aika. Toukokuussa oli vihdoin aika tehdä perustukset ansarille.

   

  Lue lisää
  Julkaistu 06.08.2018
  Kasvihuoneista
 • {image:text}

  Kaijan Juliana Compact - Kasvihuoneessa on parasta kaikki!

  Muutin nykyiseen talooni kesällä 2015. Pihalta siirretty leikkimökki oli jättänyt nurmikkoon ruman tilan ja pähkäilin arkkitehtipojalleni, että mitähän tuohonkin laittaisi tilalle. – Mikset hankkisi siihen kasvihuonetta?, sanoi poika. Aivan loistava idea! Innostuin siitä heti.

  Lue lisää
  Julkaistu 15.07.2018
  Kasvihuoneista
 • {image:text}

  Kasvihuone on naisen She Shed

  Olet varmasti kuullut puhuttavan Man Cavesta, eli miesluolasta? Ehkä talostasi jopa löytyy sellainen. Kyseessä on siis huone tai tila, joka on pyhitetty testosteronille – paikka jossa mies saa toteuttaa itseään ja hengailla ystäviensä kanssa. Suomessakin nousevana trendinä myös naisille löytyy oma tila, She Shed, suoraan käännettynä siis naisvaja. Nainen tarvitsee omaa tilaa yhtä lailla kuin mies, ja jokaisesta huushollista olisi hyvä löytyä molemmille oma paikka, jossa ladata akkuja – mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan. She Shed voi olla oma harrastehuone, huvimajan tai ison leikkimökin tapainen rakennus takapihalla tai vaikka kasvihuone. Puutarha, ja varsinkin kasvihuone onkin monelle naiselle (kyllä, miehelle myös, mutta tässä postauksessa keskitytään naisiin) hyvin tärkeä paikka. Koska olemme kaikki ihanasti erilaisia, ovat myös jokaisen tarpeet erilaiset. Joku haluaa viettää omaa aikaansa hoivaamalla kasvejaan, jollekin on tärkeä saada olla hetki rauhassa, kun taas joku kaipaa ympärilleen seuraa ja vilskettä. Kasvihuone taipuu todella moneen tarpeeseen, ja tässä listaamme, minkälainen kasvihuone sopii minkä tyyppiselle naiselle. Tunnistatko itsesi?


   
  Lue lisää
  Julkaistu 06.06.2018
  Kasvihuoneista
 • {image:text}

  Mikään kasvihuone ei ole huoltovapaa

  Aina välillä asiakkaat kertovat, että he ovat kuulleet että jossain myydään kasvihuoneita joita ei tarvitse huoltaa, ”En tiedä, mutta niin se myyjä meille sanoi...”, on vastaus kun heiltä kysyy, mikä kasvihuone on kyseessä ja jos he tietävät mikä siitä tekee huoltovapaan. Keskustelupalstoilla joku on ostanut halvan muovikasvihuoneen, ja on harmissaan siitä että runko on pettänyt tai kennolevyt harmaantuneet parissa vuodessa. On myös ollut tilanteita, joissa kasvihuoneen katto on romahtanut, kun lumia ei ole talvella putsattu pois.
  En yhtään pidä siitä kun asiakkaille ”luvataan”, että kasvihuone olisi huoltovapaa. Vaikka kuinka kestävä runko ja kallis huone olisi kyseessä, mikään kasvihuone ei ole huoltovapaa, niin kauan kuin sitä pidetään pihalla Suomen olosuhteissa. Isommat ja järeämmät piharakennuksetkin saattavat romahtaa keväällä lumen painosta.

   

  Lue lisää
  Julkaistu 29.06.2016
  Kasvihuoneista
 • {image:text}

  Blumat kastelujärjestelmä kasvihuoneessa

  Erilaiset kasteluapuvälineet ovat pelastaneet monet taimet ja monen hermoja ja aikaa. Kuka hoitaa kastelun jos ollaan mökillä tai reissussa? Tai jos työpäivän aikana huomaat että lämpömittarin lukemat ovat huolestuttavan korkeat, ja ajatus karkaa jatkuvasti kasvihuoneessa läkähtyviin taimiisi. Kerkesitkö kastelemaan niitä ennen töihin menoa? Niinpä.

   

   

  Lue lisää
  Julkaistu 14.06.2016
  Kasvihuoneista
 • {image:text}

  Suojaa kasvihuoneesi myrskyltä

  Myrskyvaroitukset ja kasvihuone, ei mikään kovin kiva kombo. Ei hätää, oikeilla konsteilla voit kuitenkin ennalta ehkäistä, tai ainakin minimoida vauriot. Tässä lista huomioon otettavista asioista:

   

  Lue lisää
  Julkaistu 13.06.2016
  Kasvihuoneista
 • {image:text}

  Kasvihuoneen valinta – mitä kannattaa miettiä?

  Kasvihuoneen hankinta on monen toivelistalla, mutta joskus voi tuntua vaikealta hahmottaa, mitä kaikkea olisi hyvä ottaa huomioon ennen kasvihuoneen ostamista. Mitä kasvihuoneessa aiotaan kasvattaa? Halutaanko sinne pieni oleskelutila hyötykasvien lisäksi, vai halutaanko huoneesta toinen olohuone pihalle? Tässä muutama tärkeä pointti, jota kannattaa etukäteen miettiä.

  Lue lisää
  Julkaistu 25.04.2016
  Kasvihuoneista