{image:text}

Katin Juliana Junior - Kasvihuone koko vuodelle

Puutarhani oli kaivannut kasvihuonetta yhtä kauan kuin minäkin. Monen vuoden odotus palkittiin keväällä 2017, kun kasvihuoneelle aukesi paikka. Tilaa pihassa toki olisi ollut. Se kaikkein aurinkoisin ja kasvarille täydellisin nurkka oli vain jo varattu täysikasvuisille koivuille. Parikymmentä metriä korkeiden puiden kaato oli massiiviinen operaatio. Raivausta, pilkkomista ja siistimistä tehtiin loputtomalta tuntuva aika. Toukokuussa oli vihdoin aika tehdä perustukset ansarille.

 

kasvihuone

Kasvihuoneen ensimäinen kesä 2017 oli erittäinen runsas ja satoisa, vaikka rakentaminen olikin kesken. Into ajoi käytännöllisyyden edelle. Olin odottanut kasvihuonetta jo riittävän kauan. Oi sitä ilon määrää!

 

Valitsin puutarhaamme 11 neliöisen Juliana Juniorin Kivikankaan valikoimista. Suunnitelmissa oli isompikin kasvihuone, mutta reilu 10 neliötä oli mittasuhteiltaan juuri oikean kokoinen alapihaamme. Pihasuunnittelijana olen tottunut hahmottamaan mittasuhteita ja tilantuntua. En halunnut liian täyteen ängettyä vaikutelmaa. Halusin ehdottomasti, että kasvihuone on keittiöpuutarhan kanssa samaa kokonaisuutta. Siitä en aikonut tinkiä. Siksi oli vain odotettava, että puut saatiin kaadettua ansarin tieltä. Pidän 100% outdoor-blogia. Puutarhabloggaajana kuvaaminen on tärkeä juttu. Siksi päädyin täyslasiseen vaihtoehtoon. Se ei ehkä ole niin kestävä kuin polykarbonaatti, mutta kauniit kuvat menivät käytännöllisyyden edelle. Yhden kattolasin sain vaihtaa ensimmäisen talven jäljiltä.

 

kasvihuone

Kasvihuone on oleellinen osa 70 neliöistä keittiöpuutarhaa. Halusin pitkän näkymälinjan keittiöpuutarhan perukoilta kasvihuoneelle. Suunnittelu kannatti.

 

Halusin siistin, mutta hieman kotikutoisen ilmeen kasvihuoneelle. Ei haitannut vaikka jälki oli itsetehdyn näköinen. Loivassa rinteessä parhaiten toimi kevyt pengerrys kasvihuoneen eteen, jonka yli pääsee porrasaskelmilla. Ansarin ympäristöönsä sitoi iso kasvulaatikko, joka kiertää kasvihuoneen sivulta ja takaa. Kaikkein tärkein oli kuitenkin maatiililattia. Materiaali on samaan aikaan lämmin, rouhea ja kaunis. Tiilet tilasin Chips and Bricksiltä, joka tuo maahan tanskalaista talvenkestävää tiiltä.

Ensimmäinen kesä kasvihuoneen kanssa oli ikimuistoinen, iloinen ja hankala. Rakentelin vielä kasvarin edustaa ja loikin kasvihuoneeseen ilman portaita. Yksi kesä ilman maatiililattiaa riitti. Kivituhka kasvarin pohjana oli työläs ja sotkuinen. Helteinen kesä 2018 on rajusta kuumuudestaan huolimatta ollut unelmien täyttymys. Kaikki on vihdoin valmista, kasvariin löytyi sopivat laatikot ja lattian kanssa on ollut helppo hengittää. Arvostan valtavasti sitä, että roskat voi huuhtaista letkulla pois.

 

kasvihuoneen sisustus

Tanskalainen maatiili on kestävä ja suunniteltu ulkokäyttöön. Perinteinen tiililadonta ja punertava sävy olivat ainoa oikea valinta kasvihuoneeseen. Muuta en edes harkinnut.

 

Käytännöllisyyttä lisää yksi ylimääräinen automaattinen tuuletusikkuna. Rännien alle olen lisännyt vedenkeruuastiat. Suosittelen lämpimästi miettimään juuri käytännöllisyyttä kasvarin paikkaa ja toimintoja suunniteltaessa. Varjostus, tuuletus ja kastelumahdollisuus on hyvä miettiä etukäteen. Toimiva lattia, kasvatuspaikat ja työtaso lisäävät mielestäni käyttömukavuutta rutkasti. Teen kasvarissa paljon muutakin kuin kasvatan. Näperrän ja istutan siellä usein. Siksi yhdelle kunnon nojatuolille oli oltava oma paikkansa. Vesisadekaan ei haittaa lasikaton alla.

 

kati jukarainen

Olen siitä onnekas, että saan viettää työ- ja vapaa-ajan puutarhan parissa. Olen koulutukseltani pihasuunnittelija. Teen töitä sisällöntuotannon parissa sekä puutarhatoimittajana.

 

Kasvihuoneessa kasvaa useita eri lajikkeita tomaattia, kurkkua ja basilikaa. Myös viikunalle on paikkansa. En osaisi kuvitella kasvihuonetta ilman kukkia, joten tomaattien juurella kasvaa samettikukkia ja krassia. Auringonkukat ‘Ice Cream’ ja ‘Italian White’ kohoavat korkealle kasvihuoneen katon kanssa heti ansarin ulkopuolella.

Tärkeintä kasvarin ja maatiililattian valinnassa oli se, että kasvihuonetta voi käyttää ympäri vuoden. Kun syksy korjaa sadon pois, on aika kantaa kasvihuoneeseen rottinkikalusteet ja kynttelikkö. Joulun alla katonharjaa koristaa havuköynnös ja sisälle kannetaan pihtakuusi. Mikä on sen ihanampaa kuin juoda glögiä lumikiteiden peittämien lasien ympäröimä?

 

kasvihuone talvella

Kasvihuone on suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön. Kesä on pyhitetty kasvulle, talvella ansari palvelee oleskelutilana.

 

Kasvarissa saa kaikkein kauneimmat kuvat kesät talvet. Kesän varjostuskankaat saavat aikaan pehmeän valon kovassakin paahteessa. Talven kasvaritunnelmaa on puolestaan vaikea tavoittaa mistään. En voisi olla hankintaani tyytyväisempi!

- Kati Jukarainen


 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja