{image:text}

3 parasta vinkkiä taimikasvatukseen

Taimien esikasvatus on todella antoisaa! On mielenkiintoista seurata itäviä siemeniä ja kasvavia taimia, sadonkorjuusta puhumattakaan. Milloin siemenet kannattaa kylvää? Esikasvatuksen ajankohta riippuu ihan siitä, missä olosuhteissa taimikasvatus tapahtuu. Jotkut aloittavat esikasvatuksen todella aikaisin, jolloin tarvitaan valot taimikasvatukseen. Leveyttä ja korkeutta kasvavat taimet tarvitsevat myös paljon tilaa. Jos siirrät taimet jo keväällä lämmitettyyn kasvihuoneeseen, voit aloittaa taimien esikasvatuksen aikaisemmin. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta lämmittää kasvihuonetta, kannattaa siemenkylvöt tehdä myöhemmin. Korkeat tomaatintaimet voi olla hankala siirtää sisätiloista kasvihuoneeseen. Jos taimet alkavat kukkimaan sisätilöissa, joudut huolehtimaan pölytyksestä käsin. Jollekin taimille riittää ravistus, kun taas joitain pölytetään pienen siveltimen avulla. Siemenpusseissa lukee milloin mitäkin lajia ja lajiketta kylvetään. Myös me olemme tehneet kattavan kylvökalenterin.

 

taimikasvatustarvikkeet
Tältä voi näyttää toukokuussa, kun taimikasvatuksessa on käytetty kasvivaloa ja kennolevyllä katetussa kasvihuoneessa on lämmitin. Noh, tarvitaan siihen vähän intoa ja huolenpitoa myös.

 

Taimikasvatus on siitä todella mukava harrastus, että kukin voi harrastaa sitä omalla tyylillään. Voit kierrättää, jolloin kasvuruukku voi olla vaikkapa vanha maitotölkki, jugurttipurkki tai kahvipaketti. Voit kasvattaa taimia valoisan ikkunan edessä ja käyttää taimitukina aluksi vaikkapa maasta kerättyjä keppejä. Vaihtoehtoisesti voit hankkia taimikasvatustarvikkeet, joiden avulla voit helpottaa, nopeuttaa, aikaistaa tai tehostaa taimien esikasvatusta.

Taimikasvatus onnistuu hienosti myös aloittelijalta, kun vähän tutustuu aiheeseen. Tässä muutama vinkki tarvikkeisiin, joilla onnistut varmasti!

1. Valot taimikasvatukseen

Lisävaloa tarvitset jos aloitat taimikasvatuksen ennen maaliskuuta (ja sen jälkeenkin, jos kodista ei löydy tarpeeksi valoisaa paikkaa taimille). Esim. chiliä, munakoisoa, paprikaa ja mansikkaa voi kylvää jo tammi-helmikuussa, jolloin päivänvaloa ei vielä ole tarpeeksi. Katso tästä yrttien ja vihannesten kylvökalenteri. Liian pimeässä kasvavista taimista tulee vaaleita ja hentoja ja ne kasvavat pituutta. Kasvivalon alla kasvaneista taimista tulee tanakampia ja tummempia. Tavallinen kasvilamppu on siitä kätevä, että sitä voi käyttää vaikkapa pöytävalaisimessa.

 

kasvivalo
Kasvilampun voi laittaa tavalliseen katto- tai pöytävalaisimeen. Kattovalaisimen korkeus säädetään niin, että se on mahdollisimman lähellä taimia.
 

valot taimikasvatukseen
Jalalliset kasvivalaisimet ovat siitä käteviä, että voit sijoittaa ne mihin vaan. Leveä lamppu myös valaisee laajemmin ja suuri plussa on, jos valaisimen saa järkevästi yhdistettyä kastelualustan kanssa.

2. Lämpömatto taimikasvatukseen

Taimikasvatuksessa käytetty lämpömatto nopeuttaa siementen itämistä ja juurien kasvua. Jos kasvatat taimia viileällä kuistilla, lämpömatto on hyvä lisä ja idätyksessä hyvin tarpeellinen. Voit myös käyttää sitä pistokkaiden juurruttamiseen.

3. Kastelualusta

Siementen idättämiseen käy erilaisten kasvuruukkujen lisäksi idätyslaatikko tai idätysalusta. Idätysalustan pohjassa on reikiä altakastelua varten ja sitä käytetään yhdessä kastelualustan kanssa. Idätysalustassa siemenet kylvetään esim. kookoskuitukiekkoihin. Kastelualusta on kätevä tarvike taimikasvatuksessa. Ensinnäkin, saat kasteltua useamman taimen yhdellä kertaa ja toisekseen altakastelu auttaa juuria kehittymään syvemmälle kuin päältä päin kasteltaessa. Myös liikakastelun vaara pienenee. Kun mullan pinta pysyy kuivempana, ei sen pinnalle myöskään kehity hometta. Kastelualustaa voi myös käyttää ruukutusalustana, jottei multaa sotkeennu joka paikkaan, ja sillä on helppo siirrellä useampaa tainta paikasta toiseen. Altakastelumatto ei ole välttämätön kastelualustalla, mutta pidättää kosteuden ja levittää sen paremmin jokaiselle taimelle. Se on vähän makukysymys, haluaako sitä käyttää vai ei. Ruukun alla käytettynä se toimii hienosti, mutta kookoskuitukuution kanssa sitä ei kannata käyttää, sillä juuret kasvavat siihen kiinni ja katkeavat, kun kuutioita siirtää.


kastelualustat

 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Poimintoja