{image:text}

Kasvihuoneen pesu luontoystävällisesti

Oletko jo tehnyt kasvihuoneen kevätpesun? Kasvihuoneen pesu kannattaa tehdä ainakin kerran vuodessa ja silloin mielellään keväällä kun sää alkaa lämpenemään. Kasvihuoneen likaantumiseen vaikuttaa moni asia. Ulkoiseen likaantumiseen vaikuttaa esim. sää, lähiympäristössä olevat puut ja pölisevät tiet, sekä linnut. Kasvihuoneen sisällä taas taimien seinää vasten olevat lehdet, siitepöly ja kastelu ovat suurimpia lian lähteitä. Kasvihuonetta ei pestä ainoastaan taimista ja mullasta tulleen lian vuoksi, vaan myös siksi, että keväällä ötökät ja erilaiset kasvitaudit heräävät. Jotkin haitalliset taudit ja tuhoeläimet saattavat talvehtia kasvihuoneessa, ja niistä halutaan ehdottomasti eroon! Kasvihuoneen voi pestä monin eri tavoin, tärkeintä on, että se tehdään luontoa vahingoittamatta.

 

kasvihuoneen pesu

 

Kasvihuoneen pesu mäntysuovalla

Mäntysuovan käyttö kasvihuoneen pesemiseen herättää varsinkin somen puutarharyhmissä ristiriitaisia tunteita, sillä osa mieltää tuotteen kotimaiseksi ja ympäristöystävälliseksi, osa taas ei. Tämä johtuu varmaan tiedon puutteesta. Mäntysuopia on erilaisia, osa valmistetaan Suomessa ja osa ulkomailla. Osa on kiinteässä muodossa ja osa nestemäisenä. Myös ainesosaluetteloissa on eroja merkistä ja olomuodosta riippuen. Kannattaa siis tutustua tarkemmin, minkä merkkisellä mäntysuovalla kasvihuoneensa pesee, jos mäntysuopaa välttämättä haluaa käyttää, sillä merkistä riippuen se on erittäin vaarallista vesieliöille ja sillä voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia vesieliöihin. Katsomalla netistä tai kysymällä valmistajalta tuotteen käyttöturvallisuustiedotetta, selviää muun muassa tarkat ainesosat ja niiden mahdolliset ympäristöhaitat.

Kasvihuoneen pesuaine

Juliana Bio-Clean on kasvihuoneille tarkoitettu pesu- ja desinfiointiaine. Se ei sisällä fosforia tai valkaisuaineita ja on täysin biohajoava. Vaikka aine onkin ympäristöystävällinen, myös tämä pesuaine on haitallinen vesieliöille, mutta mäntysuopaa lievemmin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että pesuainetta ei saisi päästää suoraan vesistöihin. Maahan imeytyessään se ei siis ole haitallista. Pesuainepullon kyljessä lukeekin, että tuote on markkinoiden ympäristöystävällisin vaihtoehto kasvihuoneiden jne. puhdistamiseen. Juliana Bio-Clean pesu- ja desinfiointiaineen käyttöturvallisuustiedotteen voit lukea tästä.

 

kasvihuoneen pesuaine

Kasvihuoneen pesu tehdään seuraavalla tavalla:

 

  1. Bio-Clean pesuainetta annostellaan esim. 1 dl 5 litraan vettä (sekoitussuhde 1:50)
  2. Pesuaine levitetään suihkepullolla, painepesurilla tai pehmeällä harjalla
  3. Aineen annetaan vaikuttaa 10 min, jonka jälkeen kasvihuone huuhdotaan
  4. Mahdolliset pinttyneemmät liat hangataan harjalla.

Kasvihuoneen pesu etikalla

Tiesitkö, että etikalla voi puhdistaa kaikenlaista? Moni ympäristötietoinen on vaihtanut kodin perinteiset pesu- ja puhdistusaineet etikkavesiseoksiin ja ruokasoodaan. Etikka esim. kirkastaa lasin, poistaa kalkkikertymiä, tuhoaa homeita ja poistaa hajuja – täysin luonnollisesti! Se onkin siksi oivallinen puhdistusaine myös kasvihuoneeseen. Muista kuitenkin, että etikkaa ei kannata käyttää alumiinipinnoille, mutta maalatulle alumiinirungolle se sopii.
Kasvihuoneen kevätpesuun kannattaa käyttää tujumpaa etikkaseosta, jotta mahdolliset homeitiöt kuolevat. Sekoita suihkepulloon 2/3 etikkaa ja 1/3 vettä. Suihkuta pinnoille, anna vaikuttaa ja pyyhi kostealla rätillä.



kasvihuoneen pesu etikalla
 

Jos haluat erityisen kirkkaat lasit kasvihuoneeseen, voit sekoittaa suihkepulloon 1/5 etikkaa, 4/5 vettä sekä muutaman tipan käsitiskiainetta (käytäthän ympäristöystävällistä ecocert-merkittyä tiskiainetta). Ravista, suihkuta lasille ja pyyhi kostella mikrokuituliinalla. Kuivaa kuivalla mikrokuituliinalla. Tämä tee-se-itse puhdistussuihke poistaa myös hyvin leväkasvustoa. Ainetta kannattaa kokeilla myös puisten ja muovisten terassikalusteiden puhdistamiseen.


 

Kasvihuoneen pesu painepesurilla

Painepesuri on hyvä apuväline kasvihuonetta pestäessä. Varsinkin korkeampien kasvihuoneiden peseminen helpottuu ja lika irtoaa tehokkaasti myös runkoprofiilien väleistä. Kuten aiemmin tuli mainittua, myös pesuaineen voi levittää painepesurin avulla. Muista kuitenkin painepesuria käyttäessä, että paineet tulee pitää maltillisena. Jos sinulla on mullat valmiina kasvupenkeissä kun peset kasvihuoneen, varo osoittamasta vesisuihkulla niihin, jottei multa leviä pitkin kasvihuonetta.


 

Kasvihuoneen kennolevyjen puhdistus

Jos kennolevyjen päitä ei ole suojattu alumiiniteipillä, voi kennoihin tulla levä- ja sammalkasvustoa. Tähän vaikuttaa kasvihuoneen sijainti suhteessa pihan puihin jne. Mutta ei hätää, kennolevytkin pystyy puhdistamaan! Ennen kuin irrotat kennolevyt kasvihuoneen rungosta, tee niihin vedenpitävällä tussilla merkintä kasvihuoneen sisäpuolelta käsin. Kennolevyissä on nimittäin UV-suoja ulospäin tulevalla puolella, joten ne on tärkeä asentaa oikein päin paikalleen pesun jälkeen.



kennolevyt likaantuvat
 

Kasvusto tulee (jos tulee) yleensä kennolevyn alaosaan. Irrota kennolevy rungosta ja poista päistä mahdolliset listat/teipit. Nypi sormin pois mahdollisimman paljon kasvustosta. Jatko riippuu kennolevyjen likaisuudesta. Kokeile näitä jos:
 

  1. kennoissa on vielä irtolikaa: Ota avuksi painepesuri tai vesiletku. Käännä kennolevy likainen pääty alaspäin ja suihkuta kennot puhtaiksi ylhäältä päin.
  2. kennojen seinissä on vihreää kasvustoa: Laita sopivan kokoiseen astiaan vettä ja pesuainetta (esim. Juliana Bio-Clean) tai etikkaa ja upota kennolevyn likainen pää veteen niin, että kennot täyttyvät. Anna liota 30 min ja huuhdo sitten ylhäältä päin painepesurilla tai vesiletkulla.
  3. kennojen seinissä on todella pinttynyttä likaa: Liota astiassa kuten yllä ja käytä kennoihin pientä putkiharjaa (jos sellainen sinne mahtuu). Muista kuitenkin ensin huuhtoa mahdolliset irtoroskat pois, ettet työnnä niitä harjalla syvemmälle kennoon. Huuhtele.
     

Muista puhdistaa lopuksi myös kennolevyjen päihin tulevat listat, ennen kuin laitat ne paikalleen. Myös kasvihuoneen runkoprofiilit on hyvä pestä, kun kennolevyt on otettu pois. Sinnekin kerääntyy likaa ajan myötä.

 

kennoissa likaa

kennolevyissä kasvillisuutta

kennolevyjen pesu

kasvihuoneen pesu

 

Huom! Kennolevyvalmistajan ohjeistuksessa sanotaan, että kennolevyjen puhdistukseen ei saa käyttää pintaa hiovia tai erittäin emäksisiä aineita. Älä käytä Butyl Cellosolve -liuotinta tai isopropanolia kennolevyn UV-suojatulle puolelle. Kannattaa myös huomioida, että vaikka tietyt pesuaineet soveltuisivat polykarbonaattipinnoille, ne saattavat vaurioittaa kennolevyjen UV-suojaa. Meillä ei myöskään ole kokemusta siitä, saattaako etikka vaurioittaa kennolevyjen UV-suojaa.

 

Tyhjennä kasvihuone jo syksyllä

Kasvihuoneen pesu ei siis ole vaikeaa ja kannattaa todellakin tehdä! Jos kodistasi löytyy höyrypesuri, voit puhdistaa kasvihuoneesi myös sillä. Konsteja on monia ja jokainen voi valita sen itselleen sopivimman tavan puhdistaa kasvihuoneensa.

 

kasvihuoneen syyssiivous

kasvihuoneen siivous
 

Syksyllä kun viimeiset sadonkorjuut on tehty, kannattaa kasvihuone tyhjentää. Työnsä tehneet taimet viedään kompostoriin ja kasvihuoneen lattialta lakaistaan lehdet ja muut roskat. Tämä vähentää kasvihuoneeseen muodostuvaa homekasvustoa ja vähentää mahdollisten taimissa olleiden kasvitautien ja tuhohyönteisten talvehtimismahdollisuutta. Tietyt taudit ja tuholaiset voivat talvehtia myös kasvualustassa, joten joissain tapauksissa sekin kannattaa vaihtaa. Kun syksyllä tyhjentää kasvihuoneen, on sen pesukin mukavampi aloittaa keväällä!

 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Poimintoja