Kasvihuoneen valinta – mitä kannattaa miettiä?

Kasvihuoneen hankinta on monen toivelistalla, mutta joskus voi tuntua vaikealta hahmottaa, mitä kaikkea olisi hyvä ottaa huomioon ennen kasvihuoneen ostamista. Mitä kasvihuoneessa aiotaan kasvattaa? Halutaanko sinne pieni oleskelutila hyötykasvien lisäksi, vai halutaanko huoneesta toinen olohuone pihalle? Tässä muutama tärkeä pointti, jota kannattaa etukäteen miettiä.

 

Kasvihuoneen koko

Tyypillisin virhe kasvihuoneen hankinnassa on se, että ei mietitä etukäteen käyttötarkoitusta ja tilantarvetta ja hankitaan liian pieni huone. Mieti etukäteen, minkälaisia kasveja haluat kasvattaa, paljonko satoa haluat, paljonko tarvitset työskentelytilaa ja paljonko tilaa haluat kasvualustalle.

Entä missä säilytät työkalut, vesiastiat, kukkaruukut jne. Pienellä suunnittelulla löydät sinulle sopivan huonekoon. Kasveista ja käyttötarkoituksesta riippuen, kannattaa myös miettiä huoneen korkeutta. Jos haluat kasvattaa korkeita kasveja, tai haluat huoneen oleskelutilaksi, kannattaa valita huone jossa on korkea räystäskorkeus, jotta siinä voi seistä suorassa.

Jos olet kahden vaiheilla kahden koon kanssa, kannattaa yleensä valita se suurempi. Monesti asiakkaat harmittelevat sitä, että kasvihuone on parin vuoden päästä jäänyt vähän pieneksi, kun innostus kasvattamiseen on johtanut haluun kokeilla uusia kasveja vanhojen rinnalla. Itselläni kävi juuri näin, vaikka kasvihuoneella on kokoa yli 8 m².

 

kasvihuone, kasvihuoneet, viherhuone

kasvihuone, kasvihuoneet, viherhuone
Kuva: eri kokoisia kasvihuoneita

 

Kasvihuoneen sijoitus

Valitse pihastasi mahdollisuuksien mukaan suojaisa ja lämmin paikka. Ota huomioon auringonpaiste kesäpäivän aikana. Mieti miten puutarhan pensaat ja puut kasvavat, jottei huoneesi jää niiden varjoon. Mikäli kasvihuoneesi tulee liian aurinkoiseen paikkaan voit aina lisätä varjoa. Tarkista pihasi pintavesien valuminen ettei kasvihuoneesi jää liian märkään paikkaan ja tarvittaessa salaojita kasvihuoneen perustus. Ennen kaikkea ota huomioon tuulensuoja, kasvihuoneen tulisi olla kohtuullisen suojassa kovilta myrskytuulilta. Talvella katolta tippuvat lumikuormat voivat olla todella painavia. Kasvihuone tulisikin sijoittaa siten, että katolta tyhjentyvä lumi ei pääse tippumaan kasvihuoneen päälle. Ota huomioon myös rakennussäännökset ja naapurisi.
 

 

Käytännöllisyys

Lisävarusteita on saatavilla vaikka ja mitä. Mistä sen tietää mitä oikeasti kannattaa hankkia, ja mitkä tuotteet ovat vähemmän tärkeitä? Entä mitkä varusteet kannattaa ottaa huomioon jo hankintavaiheessa? Mieti miten kastelu kasvihuoneessasi hoidetaan, tarvitaanko painevettä vai riittääkö sadevesi ja mistä vesi saadaan huoneeseen. Useasti varustetarpeen kasvaessa ja harrastuksen laajetessa tulee myös eteen sähkökäyttöisten lisälaitteiden (esimerkiksi lämmitys) hankinta, jo pystytysvaiheessa toteutettu sähköliitäntä tai liitäntävaraus tulee halvimmaksi pitkällä tähtäyksellä. Kasvihuoneen sisätilojen käyttö on hyvä suunnitella jo aloitusvaiheessa: mihin halutaan hyllytilaa, kuinka paljon halutaan kasvualustalle tilaa, työergonomia, kastelulaitteiden sijoittaminen, taimikasvatus, tarvitaanko lattiapinta-alaa tarvikkeille jne.
Kaikkea ei tietenkään tarvitse saman tien päättää, mutta on hyvä jos nämä asiat on kuitenkin tiedossa.

 

 

Kennolevy, lasi vai turvalasi?

Materiaalin valintaan vaikuttaa huoneen käyttötarkoitus ja myös se, mikä omaa silmää miellyttää.
 

Kennolevyjen eristysominaisuudet ovat paremmat kuin lasin ja siksi lämpötila kasvihuoneessa pysyy tasaisempana. Kennolevyhuoneessa pakkasyötkään eivät pääse niin helposti vaikuttamaan kasveihin ja käytettäessä lisälämmitystä voidaan kasvukautta pidentää huomattavasti.
Kennolevy hajottaa kohtisuoraan tulevat valonsäteet, jolloin enemmän tärkeää auringonvaloa pääsee kasvien varjoisiin kohtiin ja kasvukyky paranee. Kennolevy siis vähentää varjostavien pintojen muodostumista, ja auringonvaloa hajottavan pinnan vuoksi varjostuskankaita ei välttämättä tarvita. Tämän lisäksi kennolevy on iskunkestävä, kevyt ja helppo asentaa. Kennolevy on kuitenkin vähän lasia kalliimpi vaihtoehto, ja sillä on 10 vuoden takuu.


Entä lasi? Se voi puolestaan olla monen silmään miellyttävämpi vaihtoehto, varsinkin jos huonetta halutaan käyttää oleskelutilana. Läpinäkyvyys tekee huoneesta keveämmän oloisen ja antaa kokonaisuudelle arvokkaan ilmeen. Lasi on edullisempi vaihtoehto, mutta vaatii kuitenkin varjostusta ja erillistä lämmöneristystä, jos kasvukautta halutaan pidentää. Lasihuoneeseen voi myös valita kennolevykaton, lasin sijaan.


Karkaistu turvalasi on tavallista lasia kalliimpi vaihtoehto, mutta on oleskelutilaan turvallinen vaihtoehto. Karkaistu turvalasi kestää iskuja, taivutusta ja lämmönvaihteluja monikertaisesti tavalliseen lasiin verrattuna ja vaatii hajotakseen voimakkaan terävän piikkimäisen iskun. Turvalasi on siis monta kertaa vahvempaa kuin tavallinen kasvihuonelasi, ja vahingon sattuessa se hajoaa pieneksi lasimurskaksi joka ei aiheuta viiltohaavoja.

 

kasvihuone, kasvihuoneet, viherhuone, kennolevy vai lasi
Kuva: Kennolevy ja lasi

 

 

Vertaa laatua ja hintaa

Eri kasvihuonevalmistajien välillä ja vieläpä eri mallien välillä on suuria eroja. Pelkkä kasvihuoneen pinta-ala ei kerro kaikkea, vaan tärkeää on myös rungon vahvuus, katemateriaalit, korkeus jne.
Myös edullisissa huoneissa on suuria eroja. Itse en suosittelisi ostamaan halvinta mahdollista vaihtoehtoa, jos kasvihuoneesta halutaan nauttia kymmeinä vuosia. Parinkin sadan euron ero eri valmistajien välillä voi olla ratkaiseva laadun kannalta. Tämä siis pienenä vinkkinä, jos edullisten kasvihuoneiden hintaerot mietyttävät.

Ei kuitenkaan ole olemassa oikeaa tai väärää vaihtoehtoa. Jokaisen on tehtävä päätös itse, ja itsehän sitä parhaiten tietää mitä haluaa/tarvitsee, mistä on valmis maksamaan ja mistä ei.

 

 

Toivottavasti tämä helpottaa hahmottamaan kasvihuoneen hankintaan liittyviä asioita!


- Linda / Kivikangas Oy

 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja