Nokkosten ryöppäys ja maistuvat nokkosletut

Nokkosletut ovat herkullisia eikä nokkosten kerääminenkään ole hankalaa. Tätä terveellistä ja ravitsevaa villiyrttiähän kasvaa suomalaisten pihojen joka nurkassa, joten sitä kannattaa todellakin hyödyntää ruoanlaitossa. Tässä ohje nokkosten käsittelyyn ja ryöppäämiseen, sekä aivan ihana nokkoslettuohje.

nokkosia pihassa

Nokkosten keruussa on muistettava, ettei niitä kerää paikoista joissa on pöpöjä, esim. kompostin päältä tai huussin ympäriltä.

 

nokkonen

Kerää nuoria, noin 25 cm korkeita nokkosia. Älä kerää pelkkiä lehtiä, vaan hyödynnä myös varsi. Tämä myös nopeuttaa keräämistä huomattavasti.

 

nokkosten kerääminen

Tämmöisestä määrästä nokkosia tulee noin kilon verran valmista hienonnettua nokkosmössöä.

 

nokkosten liottaminen ja puhdistaminen

Laita isoon astiaan vettä ja vähän suolaa. Liota nokkosia jonkin aikaa suolavedessä, kunnes ötökät nuosevat pintaan ja vajoavat astian pohjalle.

 

nokkosten pesu

Nokkosia on helppo käsitellä pihdeillä.

 

nokkosten puhdistus

Pintaan paenneet toukat...

 

ötököitä nokkosissa

... ja muut ylimääräsiet proteiinit poistettu lusikan avulla.

 

nokkosten keittäminen, ryöppäys

Kun nokkoset on puhdistettu alkaa ryöppääminen. Keitä osissa muutama minuutti, ja nosta valmiiksi ryöpätyt nokkoset johonkin astiaan. Tämä vaihe on aika pahan hajuinen...

 

keitetyt nokkoset

Noin, varret muuttuvat vaalean vihreiksi ja lehdet tummanvihreiksi kun ne keitetään.

 

nokkosta pakastimeen

Sitten vaan kaikki nokkoset monitoimikoneeseen ja antaa terän tehdä tehtävänsä. Nokkosta voi käyttää pinaatin tavoin, ja sen voi punnita esim. 150 g pusseihin ja pakastaa.

 

MAISTUVAT NOKKOSLETUT
 

Ainekset:

1 1/4 dl vehnäjauhoja
1 1/4 dl grahamjauhoja
1 tl suolaa
3 tl seesaminsiemeniä (kuorittuja)
1 tl pellavaruohetta
5 dl maitoa
2 kananmunaa
1 rkl rypsiöljyä
150 g nokkosta (ryöpättynä ja hienonnettuna)
 

nokkoslettu ohje

helpot nokkosletut

Sulata nokkosmössö jos se on pakastettua.

 

nokkoslättyjä

parhaat nokkosletut

Sekoita kaikki ainekset, lukuun ottamatta nokkosia, keskenään. Lisää lopuksi nokkosmössö.

 

nokkoslätyt ohje

Anna taikinan turvota hetken aikaa.

 

terveelliset ja maistuvat nokkosletut

Paista ohuet letut pannulla voi-öljy seoksessa, niin saat lettuihin rapeat pitsireunat.

 

parhaat nokkosletut puolukkahyytelöllä resepti

Nauti nokkosletut heti esim. puolukkahyytelön ja kylmän maidon kanssa. Herkkua!

 

- Linda