{image:text}

Enemmän kalaa, kiitos!

Lihansyönti on mielenkiintoinen ja mielipiteitä jakava aihe. Olen itse vielä muutama vuosi sitten sanonut olevani vannoutunut lihansyöjä, joka ei voisi vegaaniksi alkaa. Enkä siis ole edelleenkään ajatellut alkaa syömään pelkkää kasvisruokaa, syön kaikkea mahdollista, mutta oma lihansyönti on vähentynyt paljon viimeisen parin vuoden aikana. Se ei ollut tietoinen päätös, vaan on tullut luonnostaan. Aloin syömään töissä vegaanista ruokaa lounaaksi ja huomasin, miten kroppa alkoi toimimaan ihan eri tavalla. Vatsa toimii eikä ole enää kipeä, olo on pirteämpi ja se sellainen ”painava” olo on kadonnut. Aloin tekemään kotona omia versioita vegaaniravintolasta tulevasta ruoasta. Kotona hitiksi nousi äkkiä tomaattipohjainen kasviskeitto, jossa on lisäksi cashewpähkinöitä, kurpitsansiemeniä, papuja ja soijapaloja. Meidän 5-vuotias ei ole pariin vuoteen oikein tykännyt lihasta, mutta soija ja pähkinät maistuvat. Kasvikset uppoavat myös. Olen varma, että siihen on vaikuttanut se, että lapsi on itse saanut kerätä parsakaalit, herneet ja tomaatit omasta pihasta.
 

Lihan syönnin vähentymisen vuoksi, olen alkanut miettimään, josko voisi olla ostamatta kaupasta lihaa ja kalaa. Jos kaikki perheemme syömä liha olisikin metsästettyä? Tuttavapiiristä löytyy metsästäjiä ja miehenikin käy muutaman kerran vuodessa metsästämässä lintuja ja pienriistaa. Kalastaminen onnistuu myös, sillä asumme meren vieressä, sille täytyy vain järjestää aikaa. Söisin kyllä mielelläni ihan kaikkea kalaa eri muodoissa. Tuntuu eettisemmältä syödä lihaa, joka tulee vapaana metsässä eläneistä eläimistä ja vapaana järvissä tai merissä uineita kaloja. Eihän tämä nyt ihan utopistinen ajatus ole?
 

Erityisesti naudan- ja porsaanlihan korvaaminen kalalla, riistalla ja kasvispainotteisella ruokavaliolla, on hyötyä myös ympäristölle. Naudanlihan tuottaminen kuluttaa valtavia määriä vettä, vaatii paljon maata ja sillä on suuri hiilijalanjälki. Sen syömistä olisi hyvä vähentää myös ihan terveyden kannalta. Yleisesti ottaen keskiverto ihminen syö liikaa lihaa ja aivan liian vähän kalaa. Kala sisältää paljon terveydelle hyödyllisiä aineita, kuten proteiinia, terveellisiä rasvoja (esim. omega-3-rasvahappoja), vitamiineja (esim. runsaasti D-vitamiinia) ja kivennäisaineita. Lisäämällä kalansyöntiä, lihansyönti vähenee automaattisesti. Riistan ja luonnonkalan hiilijalanjälki on pieni, niiden liha ei sisällä antibiootteja, eikä väri- tai lisäaineita. Hyvä asia tässä on myös se, että nämä kalat ovat täyin ilmaisia. Kalastusvehkeet maksavat itsensä takaisin nopeasti, kun löytyy hyvä kalapaikka.

 

hauki ja haukipullat

Verkoilla kalastetusta 4,4 kilon hauesta teimme herkullisia haukipullia.
 

Hankimme kalastusluvat ja kalastusvälineet. Ostin neljä katiskaa, jotka käymme päivittäin tai joka toinen päivä kokemassa. Lasten mielestä se on myös jännittävää puuhaa ja oppivat samalla, mistä ruoka tulee, miten sitä käsitellään ja että kalasaalis (=ruoka) ei ole mikään itsestäänselvyys. Tarkoitus olisi myös alkaa kalastamaan verkoilla enemmän. Itse pidän kuitenkin vielä tällä hetkellä enemmän katiskakalastuksesta, sillä katiskan kokeminen on helppoa ja nopeaa ja voin valikoida mitä kaloja haluan viedä mukanani rantaan. Kun veneessä on kahden aikuisen lisäksi kaksi pientä lasta ja iso koira, on ihan kiva kun katiskat ovat kokoon taittuvat!


 

lapset ja ahvensaalis

veneily

Veneellä liikkuminen tekee mielelle hyvää.

 

Täytyy sanoa, että on aika mukava töiden jälkeen hakea lapset tarhasta ja suunnata koko porukan kesken suoraan vesille, vaikka vain hetkeksi. Se on todella rentouttavaa ja maadoittavaa. Kalastamisessa onkin se hyvä puoli, että pääsee luontoon. Siinä tulee sama tunne, kuin siitä, kun laskee kädet multaan ja hoitaa kasvimaata. Tavallaan minua myös kiehtoo se tietty alkukantaisuus. Se, että voi astua ulos luontoon ja hakea sieltä ruokaa pöytään, täysin ilman ruokakaupassa käyntiä. Wau, kyllä kai siitä saa olla ylpeä? Sisäinen pieni survivalistinikin huokaa helpotuksesta. Sitten kun elämme zombie-apokalyptiassa (koska kaikkihan me tiedämme, että tämä tulee tapahtumaan, vai mitä?), ainakin proteiinin saanti on turvattu!
 

Noh, ei kai nyt sentään. Mutta siis tässä pikakertaus siitä, miksi minä haluan syödä enemmän itse kalastettua kalaa:
 

 • Se on ekoteko (pieni hiilijalanjälki, vähentää lihan syömistä)
 • Se on terveellistä
 • Se on herkullista ja siitä voi tehdä vaikka ja mitä
 • Se on taatusti tuoretta
 • Kalastus on helppoa (esim. katiskalla)
 • Se on ilmaista ja puhdasta lähiruokaa
 • Kalastus on mielestäni hyvä perustaito osata
 • Se on eettinen proteiininlähde
 • Kalastaminen on jännittävää
 • Vesillä liikkuminen tekee hyvää mielelle
 • Siitä ei tule pakkausjätettä


Katsotaan minkälaisen omavaraisuusasteen saavutamme kalan suhteen! Motivaatio ainakin on kohdillaan.
 

Linda


 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja

 

 • LOKKA-katiska LOKKA-katiska

  LOKKA-katiska

  55,00 €

 • RAMPO-katiska RAMPO-katiska

  RAMPO-katiska

  49,50 €

 • ALE 13 %
   UFO-Katiska UFO-Katiska

  UFO-Katiska

  39,90 € 45,90 €

 • Pelastusliivi Soft Orange, Regatta Pelastusliivi Soft Orange, Regatta

  Pelastusliivi Soft Orange, Regatta

  54,90 €