Miekojärvi – maailman pohjoisin kuhavesi

Jouko Sirkkala

Miekojärvi - lompoloitten äiti - Tengeliönjoen vesistöalueen suurin järvi sijaitsee napapiirillä Pellon ja Ylitornion kunnan alueella noin 30 km etäisyydellä Tornionjoesta, jonka kautta Miekojärvi laskee puhtaat vetensä mereen.
 

Miekojärvi
Miekojärven kauniit maisemat
Miekojärven auringonlasku
Miekojärveltä aukeaa kauniit maisemat vuorokaudesta ja vuodenajasta riippumatta.


Tärkeimmät kalalajit Miekojärvellä ovat kuha, muikku, hauki, ahven, made ja lahna. Metsäojitusten ja monien muiden vesistöjä rasittaneiden rakenteiden tähden muikku, kuha ja lahna katosivat -70 luvulla niin kuin monessa muussakin Suomen järvessä. Vähempiarvoiset kalat kuten särjet, pienet ahvenet ja kuore valtasivat vesistöä. 1980- luvulla aloitetut kalastonhoidolliset työt alkoivat tuottaa pian tulosta ja ensimmäiset merkittävät muikkusaaliit nuotalla saatiin vuosikymmenen alkupuolella. Kuhakanta kuitenkin hiipui niin, ettei 1985 vuoden jälkeen enää saatu yhtään havaintoa kalasta. Kalastuskunnan ja metsähallituksen yhteistyönä aloitettiin 1996 kuhan palautusistutukset ja 2000 luvun alkupuolella saatiin ensimmäiset kuhat uistimella. Kuha on onnistuttu palauttamaan niin hyvin, että tänä päivänä se on uistelijoiden ja verkkomiesten pääkalasaalis. Kolmena vuonna peräkkäin istutuspoikasten kuuloluut värjättiin ja nyt tehdyssä tutkimuksessa saatiin tuloksia niin, että Miekojärven kuhakannasta 58 % on jo omatuotantoa. Kuha on palautettu! Onko kalastaessa tullut kylmä. Katso pilkkihaalarimme!



Verkkovesillä
Kuhaa kalaverkossa



Perheessämme kalastus Miekojärvellä on ollut ammattina jo usean sukupolven ajan. Nykyisin kalaväärteistämme vanhimman isäni Erkki Sirkkalan ikä on 76 vuotta ja edelleen lähtee kanssamme verkoille tai rantanuotalle, syksyisin monesti molemmille samana päivänä. Veljeni Jukka on ollut mukana toiminnassa ammattimaisesti vuodesta 2006 alkaen ja minä auttamassa kaikki vapaa-aikani. Ammattimaista kokemusta ja näkemystä on meille kertynyt jo reippaasti yli 40 vuotta ja nuorempi sukupolvikin on vapaa-aikoinaan innokkaasti mukana.
 
 

Miekojärvi vaatii vahvat liinat verkkokalastukseen

Järvessä on monia syvänteitä ja saaria, jotka luovat omat vaatimuksensa verkkokalastukseen pohjavirtoineen ja rautaharkkopohjineen. Lisäksi talvet ovat kylmiä ja jäätä saattaa tulla yli metrikin kovimpina talvina. Isot kalat kuha ja hauki kasvavat hyvän ravinnon muikun, kuoreen ja katkan avulla todella vahvoiksi. Nämä asiat vaativat verkoilta kovaa lujuutta.
Erkki muistelee aina suuren mullistuksen verkkokalastuksessa, kun vuonna 1958 Miekojärvelle saatiin ensimmäinen nylonverkko. Puuvillaverkot, kun olivat aika heikkoja ja eivät niin pyytäviäkään. Samanlaista suurta kehitystä tunsimme vuonna 2011, kun saimme kuin vahingossa ensimmäiset Kivikankaan IronSilk-monikuituverkot käyttöömme. Normaalisti hyvinkin pyytävät 0,17 mm lankaiset monofiililiinat eivät tahtoneet kestää kuin yhden kalastuskauden ja 0,20 mm eivät taas pyytäneet mielestämme tarpeeksi hyvin. Nyt monikuituiset IronSilk verkot toivat mukanaan kestävyyden sekä pyytävyyden. Lisäksi niiden käyttö kuivana ja varsinkin jäiden aikana on aivan erinomaista silkkimäisyyden pehmeyden tähden. Silmät kestävä hyvin kuhan päästelyn ja suurinkaan hauki (10 kg 50 mm verkossa) ei ole päässyt pakoon. Nuo ensimmäisetkin IronSilk verkot ovat edelleen pyynnissä 3:tta kauttaan satojen päästeltyjen kuhien jälkeen.
Suosittelen kokeilemaan!

- Jouko Sirkkala



Kuhaa verkoilla
Erkki Sirkkala ja IronSilk lankaiseen Pietarin kaksoispaulaverkkoon tarttunut komea kuha.

Kestävät IronSilk kalaverkot
Jouko Sirkkala.


 


Lue lisää aiheesta