{image:text}

Kasvihuoneen kasvatit

Vaikka kasvihuoneeni ei vielä olekaan valmis, eristys, kivetys ja kasvualtaat puuttuvat vielä, olen siirtänyt ison osan kasveista nauttimaan valosta ja lämmöstä sen suojiin. Samalla olen päässyt inventoimaan, että mitäs kaikkea kasvihuoneessa tuleekaan kasvamaan. Ja myös näkemään kasvun! Ennen huoneen pystytystä kasvit ovat olleet pikkukasvihuoneessa ja sisällä. Niitä on ollut vaikea tarkkailla, sillä kasvit ovat olleet niin tiheässä, että on ollut suorastaan hankala seurata mitä kullekin kasviyksilölle kuuluu.

 

Moni kasveista kasvaa ruukuissa, osa aivan liian pienissä. Olen vähän odotellut niiden siirtämisen kanssa, koska koko ajan kuvittelen saavani kasvualtaat valmiiksi ihan kohta!

 

MELONI
 

meloni kasvihuoneessa

Kasvualtaiden puuttuessa rönsyilevä Cantaloupe-meloni kasvaa väärinpäin käännetyn betoninsekoitussaavin päällä. En halua vielä ohjata meloneja kasvamaan tukia vasten, jottei niiden siirtäminen menisi myöhemmin aivan mahdottomaksi. Meloni kukkii jo todella ahkerasti!

 

KURKUT

Kurkut nauttivat lämmöstä ja osa taimista kukkii jo. Laitoin tilanpuutteen vuoksi kurkunsiemenet itämään vähän myöhään, joten niistä ei vielä saa satoa. Nopeimmilla puutarhureilla on näkynyt jo kurkunsatokuvia jonkin aikaa blogeissa. Onneksi kurkkuja ehtii syödä myöhemminkin! Kasvihuoneurkkulajikkeita minulla on neljä. Baby on pieni kurkku, jota odotan eniten. Se on ehkä juuri sopivan kokoinen kerralla käytettäväksi. Bella on pitkäkurkku ja erikoisempia ovat sitten lajikkeet Miniature White ja Hopeline.

 

kurkuntaimi kasvihuoneessa

Baby-kurkku kukkii. Odotan satoa kieli pitkällä!

 

kurkun kasvatus kasvihuoneessa

Hopeline-kurkku pääsi tänään isompaan itsekasteluruukkuun. Toivottavasti se viihtyy!

 

PUUT

Siirsin sitrukset ja persikan kasvihuoneeseen ja ne ovat piristyneet huomattavasti. Uutta lehteä puskee ja Italian ryppysitruuna on päättänyt alkaa kukkia uudestaan. Sisällä oli varmasti liian vähän valoa niille.

 

sitruuna kasvihuoneessa

Ryppysitruunan kukka.

 

persikka kasvihuoneessa

Persikassa on yksi suloinen hedelmä! Greippikin kasvattaa muutamaa hedelmää, samoin kuin ryppysitruuna.

 

persikka viihtyy kasvihuoneessa

Persikka kärsi selvästi sisällä. Se käpristeli lehtiään, mutta oltuaan viikon kasvihuoneessa, siihen on ilmestynyt uuseia, tasaisenvihreitä ja kauniita lehtiä.

 

VÄHÄN EKSOOTTISEMMAT
 

kärsimyskukka

Päätin hommata kasvihuoneeseen myös muutaman kukan. Näistä yksi on kärsimyskukka, joka näytti tosi hienolta. Jälkikäteen tajusin, että tekeekö tämä siis passio-hedelmän kukittuaan? Sain yhden neljästä siemenestä itämään ja kasvi on hiljalleen kasvattanut kokoa. Toin sen kasvihuoneeseen ja unohdin suojata ensimmäisinä päivinä. Vuorokaudessa isoimmat lehdet olivat palaneet raidallisiksi.

 

bataatti kasvihuoneessa

Bataatti ei ehkä ole niin eksoottinen, mutta itselläni on menossa vasta toinen yritys sen kanssa. Bataatti on selvästi viihtynyt kasvihuoneessa ja se rakastaakin lämpöä.

 

KARVIAISKOISO VAI MANSIKKAKOISO VAI ANANASKIRSIKKA?
 

karviaiskoiso kasvihuoneessa

Karviaiskoisot ostin valmiina taimina, sillä en saanut ainuttakaan siementä itämään! Niissä oli jo muutama lyhty valmiina ja lisää on tullut kasvihuoneeseen siirtymisen jälkeen. Taustalla on myös taimena ostettu Jenny-kiivi.

 

kiivi kasvihuoneessa

Kiivi on ensin kasvanut sisällä tomaattia pitkin ja nyt se alkaa hiljalleen tarttua sille annettuun tukikeppiin. Pieni vinkki, kannattaa antaa köynnöstäville kasveille suoraan jokin sopiva kasvutuki. Irroittelu oli aika hauskaa!

 

TOMAATTIA, CHILIÄ, PAPRIKAA

Tämäkään kasvihuone sisältää lähes jokaisen kasvihuonepuutarhurin peruskasvit. Tomaatteja on noin kymmenen lajiketta, joista marjatomaatin makua odotan eniten. Toisaalta myös isommat tomaatit kiinnostavat. Toivottavasti lajikkeet ovat maukkaita. Paprikoissa minulla on oranssi Hamik-paprika, tavallinen vihannespaprika ja itselleni uutuutena perinnelajike Dumas. Sen pitäisi olla erittäin maukas, nam!

 

tiny tim -tomaatti kasvihuoneessa

Tiny Tim-tomaati tekevät jo satoa. Laitoin ne kasvamaan aika aikaisin ja onkin ihanaa päästä napsimaan ensimmäisiä makupaloja.

 

basilikaa kasvihuoneessa

Tomaattien sekaan sopii erilaiset basilikat. Sitruuna- ja anisbasilika sekä punainen basilika ovat minulle uusia tuttavuuksia. Sitruunabasilika tosiaan maistuu sitruunalta! Takana keltaisessa ruukussa on muutama lilja, jotka sai tilaajalahjana taimitilauksen yhteydessä.

 

paprika kasvihuoneessa

Hamik-paprika on ensimmäinen paprika, joka on päässyt jo näin pitkälle. Muurahaiset ovat löytäneet paprikan, joissa on kirvoja… Täytyy tehdä kirvoille vähän mäntysuopakuuria.

 

paprika viihtyy kasvihuoneessa

Dumas-paprikan pieni alku! Tätä herkkupaprikaa odotan eniten!

 

KASVIHUONESEURAA

Sompa tulee mielellään tsekkailemaan mitä kasvihuoneessa puuhataan. Se kerjää muutaman rapsutuksen ja vilkaisee olisiko huoneessa jotain syötävää. Ei ihan vielä, mutta pian tomaatteja on niin paljon, että Sompakin saa herkkupalansa!

 

apuri kasvihuoneessa

 

Mukavia kesäpäiviä!

-annika-


 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja