{image:text}

Vihdoin kukkii

Olen monta viikkoa ihastellut puolikateellisena muiden kukkakuvia sosiaalisessa mediassa ja blogeissa. Täällä Pohjanmaalla kun ollaan tämän(kin) asian suhteen vähän jäljessä. Mutta nyt meidänkin pihassa kukkii! Kotimme edelliset asukkaat ovat aikoinaan istuttaneet pihaan kaikenlaista, ja periaatteessa koko kesän kukkii. Kun joku kukka kuihtuu pois, tilalle kasvaa toinen laji. Itse en tiedä kukista juurikaan mitään, ja pihamme kukista tunnistan vaan hyvin pienen osan.
 

 
Olen ajatellut tehdä semmoisen pihakartan, johon merkitsen mitä missäkin kasvaa (ja milloin), mutta se taitaa jäädä ensi vuoteen. Nyt on jo sen verran monta pihaprojektia käynnissä, että karttakin muuttuisi vielä moneen otteeseen, tulevien istutusten osalta siis. Paljon on siis kukista ja kasveista opittavaa minulla, mutta juuri nyt haluan vaan nauttia niiden tuomista väriläiskistä ja tuoksuista.
 Kasvihuoneessakin kukkii. Ruohosipulista pitäisi nyppiä kukat pois jotta se ei alkaisi vielä valmistautumaan talveen. Mutta kun keitetyt perunat maistuvat niin paljon paremmalta kun niille ripottelee ruohosipulinkukkaa ja sormisuolaa voinokareen kaveriksi. Omnom! Taidan istuttaa toisen ruohosipulin ulos, ja siitä nyppiä kukat pois…


Kesäkurpitsaakin näyttäisi tulevan. Jee! Ensimmäiset kesäkurpitsani ikinä. Tämä kesäkössiprojekti on ollut kyllä aika opettavainen. Tuntuu että olen tehnyt kaikki mahdolliset virheet. Kylvin siemenet liian aikaisin, jolloin taimista tuli pitkiä ja hentoja. Koulin taimet ruukkuihin, josta ne oli todella vaikea saada kaivettua pois kun oli aika istuttaa lopulliseen paikkaansa. Suurin osa taimista katkesi joko tässä vaiheessa, tai sitten myöhemmin kun tekivät sisällä kukkia ja niiden painosta taipuivat väärään suuntaan. Naps, sinne meni. Istutin viikko sitten kaksi tainta ulos kasvulavaan, mutta ne kuolivat parin päivän sisällä. Pääsivätköhän kuivahtamaan? Kaivoin raadot pois ja laitoin uudet taimet. Toinen niistä lähti kasvamaan, toinen kuukahti. En tiedä miksi, sillä nyt ei ainakaan päässyt kuivumaan. Olisikohan ollut liian suoraa auringonpaahdetta? Tai ehkä yöllä oli liian viileä? Onneksi kylvin muutaman 'Eight Ball' -kesäkurpitsan siemenen oikeaan aikaan, ja niistä kasvoi ihan kelpo taimia. Ovat pärjänneet pihalla lavassakin hyvin, ja aamulla kun kävin kurkkaamassa niitä, niihin oli tullut kukkia. Saviruukussa näyttävät kuitenkin viihtyvän kasvihuoneen lämmössä. On tämä vaan opettavaista!

 Viiniköynnös 'Somerset Seedless' on kasvanut pituutta, ja nyt saisi jotain lankoja alkaa virittelemään paikalleen, jotta se pääsisi kiipeämään. Kuinkakohan pitkä tästä tulee tänä kesänä? Pihalle istutettu 'Zilga' on alkanut näyttää elonmerkkejä. Huh! Luulin jo että kerkesin senkin listimään.


Kaupasta ostamani, kuivahtaneet kurkuntaimet selvisivät ja ovat nyt oikein hyvinvoivan näköisiä! Kurkunalkujakin tekevät ihan hyvään tahtiin. Niiden välissä kasvavaa korianteria pitäisi harventaa. Tekisikö sitä viikonloppuna jotain aasialaista kurkkusalaattia? Basilika kasvaa kohisten ja tomaatit rehevöittyvät, kukkiakin tulee nyt enemmän. Neiti tyhjentää pikkuisia kastelukannujaan siihen tahtiin, ettei mamma meinaa pysyä niiden täyttämisen kanssa perässä! Automaattiavaajat saatiin eilen laitettua paikalleen, ja taas on yksi huoli vähemmän.
 Toivotaan että kesä jatkuisi taas aurinkoisena ja lämpimänä tämän tulevan viileän jakson jälkeen.
Mukavaa viikonloppua kaikille!

- Linda


 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja

 

 

  • Univent, kennolevytuuletusluukun avaaja Univent, kennolevytuuletusluukun avaaja

    Univent, kennolevytuuletusluukun avaaja

    49,00 €