{image:text}

DIY hyötyviljelijän päiväkirja

Tällaiselle huonomuistiselle järjestelijälle päiväkirja on todellakin tarpeellinen. En muista enää edellisen vuoden kylvöajankohdista, kommelluksista tai onnistumisista paljoakaan. Aion alkaa kirjaamaan ylös mahdollisimman paljon oleellisia asioita hyötypuutarhaan liittyen, näin voin toivon mukaan oppia lisää ja välttää tekemästä samoja virheitä joka vuosi. Yritin etsiä netistä josko jossain olisi myynnissä jotain puutarhapäiväkirjaa, mutta löysin vain kalentereita johon voi merkata sään ja huomioita. Kun kerta tiedän minkälaisen päiväkirjan tarvitsen, päätin sitten tehdä semmoisen itse.

 

 

En tiedä voiko tätä ihan päiväkirjaksi sanoa, mutta en keksinyt parempaakaan sanaa tähän hätään. Tarkoitus on siis kerätä yksien kansien väliin hyödyllistä tietoa oman puutarhan kasveista ja niiden hoidosta. Lisäksi kerään kansioon siemenpussit, mielenkiintoisia ja inspiroivia kuvia ja artikkeleita, paikallisten taimistojen ja puutarhaliikkeiden hinnastot ja muuta aiheeseen liittyvää. Tämmöinen siitä sitten tuli, täytyy sanoa että olen tyytyväinen! Asiat järjestyksessä ja tiedot tallessa.

 

hyötyviljelijän päiväkirja

Nyt ainakin muistan ensi keväänä mitä sorttia olinkaan kasvattanut...

 

taimipäiväkirja

Tässä voisi varmasti olla paikat monelle muullekin asialle/huomiolle, mutta en nyt keksinyt kuin nämä. Kerro ihmeessä, jos sinulle tulee mieleen joku tästä puuttuva, oleellinen kenttä.

 

puutarha päiväkirja

Kukkasille oma sivu.

 

Järjestyksiähän voi olla erilaisia, omani on tämmöinen:

1. ”Viljelykartoitus – kasvihuone”
> tähän alle tulee ”kylvöstä satoon päiväkirja” -sivu jokaiselle kasvihuoneessa kasvavalle taimelle
> sivujen jälkeen tulee muovitaskut, joista löytyvät kyseisten taimien siemenpussit

2. ”Viljelykartoitus – kasvimaa/lavatarha”
> sama juttu, eli päiväkirjasivu jokaiselle lavatarhan kasville, kukille löytyy oma, ”kylvöstä kukkaan päiväkirja”
> sivujen jälkeen kyseisten taimien siemenpussit

3. ”Viljelykartoitus – monivuotiset”
> tämän alla on ”pensaat ja puut päiväkirja” -sivu, johon voi merkata sadon määrän ja laadun, milloin pensasta tai puuta on leikattu, jos siihen on iskenyt jokin tauti jne.

 

puutarhurin päiväkirja

siementen säilytys

siemenpussit järjestykseen

Olin ostanut postikorteille valokuvataskut, ja tattadaaa - eihän postikortit (vakiokoko siis) edes mahtuneet niihin. Mutta siemenpusseille nämä ovat ihan täydellisiä. Nyt pysyy siemenet hyvässä järjestyksessä, ja kasvatusohjeita on helppo selata nopeasti.

 

kasvikumppanit, naapurikasvit

Hyvät ja huonot kasvinaapurit, kun en niitä ulkoa muista...

 

Jos tästä on hyötyä jollekin muulle, niin sivut voi ottaa talteen omaan käyttöön ja tulostella tarpeen mukaan:

Kylvöstä satoon päiväkirja

Kylvöstä kukkaan päiväkirja

Pensaat ja puut päiväkirja

Viljelykartoitus – kasvihuone

Viljelykartoitus – kasvimaa/lavatarha

Viljelykartoitus – monivuotiset

 

Toivon todella, että kelit lämpiää täällä Pohjanmaallakin pian! Pitäisi saada taimet ja siemenet multiin pikkuhiljaa. Jotenkin oletin, että 3-vuotiaan ja vauvan kanssa ei olisi aikaa kasvatella taimia ja touhuta puutarhassa, mutta kuinka väärässä olinkaan! Nyt harmittaa etten laittanut niitä kurkun, tomaatin ja paprikan siemeniä… Noh, saahan niitä taimia kaupasta, mutta onhan tämä kasvun seuraaminen vaan niin mielenkiintoista ja ilmaista terapiaa sitä paitsi.

 

basilikan kasvatus

Basilikaa ja Arabiaa, mikä ihana yhdistelmä. Lisäksi laitoin punaista basilikaa, sitä en ole koskaan maistanut. Maistuukohan se samalta kuin tuo vihreä?

 

lehtikaali, kurpitsa ja kesäkurpitsa

Lehtikaali ja kesäkurpitsa on must-have. Kurpitsaa testaan nyt ensimmäistä kertaa. Se kasvaa muuten tosi nopeasti! Sopii hyvin tämmöiselle kärsimättömälle tyypille...

 

pavut itämässä

... toisin kuin pavut. Yli viikko mennyt eikä mitään näy. En edes tiedä kauanko tässä pitäisi mennä, kun en ole ennen papujakaan kasvattanut. Kai se pitää vaan odottaa...

 

rucolaa ruukussa

Rucolaa, nam!

 

köynnöskrassi, syötävä kukka

Köynnöskrassia haluan lavatarhaan houkuttelemaan pörriäisiä. Ja bonuksena saan laittaa nättejä kukkasia salaatteihin.

 

viidakkokurkku ja altakasteleva ruukku

Kun omat viidakkokurkun taimet ovat sormen pituisia ja ne eivät ole siitä muuttuneet miksikään moneen viikkoon, on aika suunnata taimikaupoille. Tämä oli ensimmäinen vuosi kun olin niin ajoissa, että kerkesin napata itselleni pari viidakkokurkun tainta ennen kuin loppuvat. Hah! Laitoin toisen Maxitomiin (viime kesän Maxitom-kirjoituksen löydät täältä), sillä viime kesänä kasvihuonekurkut viihtyivät siinä erinomaisesti. Kiepsautin tukeen muutaman langan mistä taimi saa hyvin otettua kiinni lonkeroillaan. Toisen viidakkokurkun laitan kasvihuoneeseen sitten joskus kun kelit suo.

 

viidakkokurkku

Viidakkokurkku-vauva!

 

taimet jakoon

Nämä taimet vien huomenna ystävälle. Maitopurkit + vanha pullokori onkin hyvä yhdistelmä, helppo kantaa paikasta toiseen, ja kivan näköinen.

 

mansikkamelissa

Yrtit ikkunalaudalla. Eteinen tuoksuu ihanalta. Paikallisessa puutarhamyymälässä oli yrtit puoleen hintaan, joten ostin niitä heti kymmenen... Curry-yrtti (näyttää rosmariinilta) ja Mansikkamelissa olivat minulle uusia tuttavuuksia.

 

Taimikasvatus suoritetaan tässä huushollissa valoisassa yläkerran pyykkituvassa ja leikkihuone/kotiofficessa. Myös eteisen ikkunalaudat on täytetty yrteillä ja jäävuorisalaatilla, kun kerta suht viileän paikan tarvitsevat. Parsakaalia olen yrittänyt kasvattaa kellarin ikkunassa. Siellä on juuri se 15 astetta, missä parsakaali viihtyy, mutta kasvu on kyllä niin hidasta että saa nähdä tuleeko koko hommasta mitään.
 

Pidetäänhän peukkuja, että kesä tulee pian!

Linda


 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja

 

  • Biogreen Maxitom -kasvuruukku Biogreen Maxitom -kasvuruukku

    Biogreen Maxitom -kasvuruukku

    27,90 €