{image:text}

Kasvihuoneen ei kuulu olla täysin tiivis

Minulla on nyt tosiaan vajaa 19 neliöinen Juliana Gardener kasvihuone, josta tykkään ihan todella paljon! Kasvihuone seisoo tuulisella paikalla ja viimeisen vuoden aikana niitä myrskytuulia onkin ollut aika usein. Itse asiassa tuntuu siltä, että viimeisen puolen vuoden aikana on ollut enemmän tosi tuulisia, kuin tuulettomia päiviä. Tuolla kasvihuoneessa kovaa tuulta ei huomaa, paitsi jos samalla sataa paljon vettä ja silloinhan se vesi saattaa tihkua jostain kattoluukusta läpi. Kasvihuonehan ei ole välttämättä mikään 100% vesitiivis rakennelma. Jos siitä haluaa täysin vesitiiviin, se täytyy tiivistää silikonilla ja tiivisteillä. Mutta kannattaako se?

Omasta mielestäni ei. Omassa kasvihuoneessani on huomaamattomia rakoja esim. sokkelin ja sepelin välissä, lattiatasolla käy siis aina pieni veto. Myös ovien välissä on pieni rako ja huomasin viime kesänä että yksi takaseinän kennolevyistä on vähän huonosti laitettu paikalleen, sillä yläreunassa on muutaman millin rako. Tämän tyyppisiä rakoja on varmasti muuallakin rungossa, mutta eivät ole osuneet silmään. Nämä ovat kaikki helposti ”korjattavissa” olevia juttuja, joten miksi en ole tehnyt näille mitään? Vastaus on hyvin yksinkertainen. En halua, että kasvihuoneeni on täysin tiivis. Nämä pienet raot toimivat ilmanvaihtona. Kasvihuone on kuitenkin aika kostea tila. Jos se lisäksi olisi täysin tiivis, eikä ilma vaihtuisi ollenkaan, se olisi (mahdollisesti?) aikamoinen homeloukku.


 

iso kasvihuone
Juliana Gardener on leveä ja tilava kasvihuone. Tämä kuva on otettu ensimmäisen vuoden alkukesästä, kun kasvihuone oli juuri kasattu.
 

aamupala kasvihuoneella
Kun ulkona on vielä vähän viileä istua terassilla, voi aamupalan nauttia kasvihuoneessa. Hitaat aamut ovat parhaita!
 

satoaOman kasvihuoneen sato maistuu aina parhaalta!
 

tilava kasvihuoneAlkukesä 2018.

kasvihuone sisältä
Myöhemmin kesällä 2018.
 

kurkut kasvihuoneessa
Vuonna 2019 halusin lisää tilaa taimille, joten pöytä siirrettiin terassille. Tilalle tuli 4 kasvusäkkiä, eli paikat jopa 12 taimelle! Tässä kasvatin tomaattia, chiliä ja munakoisoa.
 

monipuolinen kasvihuone
Monikäyttöinen tila on mahtava ja antaa mahdollisuuksia vaikka mihin!
 

tomaatit kasvihuoneessa

paras kasvihuone

 

Entä jos kasvihuonetta haluaa lämmittää kylmempään aikaan? Siinä tapauksessa miettisin, onko pakollista pitää koko kasvihuonetta lämpimänä? Kasvihuoneen sisään voi rakentaa pienemmän talvikasvihuoneen, johon voi laittaa lämpöpuhaltimen. Vaihtoehtoisesti kasvihuoneeseen voi tehdä ”huoneen” kuplamuovista ja lämmittää pelkästään sitä. Jotkut hifistelijät vuoraavat kasvihuoneen katon ja seinät sisäpuolelta kaksinkertaisella kuplamuovilla, jotta puhaltimen tuottama lämpö ei karkaisi kylmällä.


 

kuplamuovi kasvihuoneessa
Viime vuonna vein taimet kasvihuoneeseen pääsisäisen aikaan. Koko kasvihuoneen lämmittäminen kuluttaa turhaa energiaa, joten rajasin kuplamuovilla yli puolet kasvihuoneesta pois. Tästä löytyy erillinen postaus täältä.
 

taimien karaiseminen kasvihuoneessa
Auringonvalo tekee taimille hyvää.

 

Oli miten oli, pointtini tässä on se, että kasvihuone ei ole 100% tiivis rakennelma. Jostain kolosta tai liitoskohdasta voi kovalla sateella tulla vähän vettä kasvihuoneeseen. Samoin kattoluukusta. Haittaako se? Itseäni ei ainakaan. Vaikka ensimmäisenä vuonna (ennen kun pyhitin kasvihuoneeni täysin taimille) hankin kasvihuoneeseeni antiikkiliikkeestä hienon vanhan pöydän ja pidin siellä syksyllä tyynyjä, vilttejä ja puutarhalehtiä, niin en koskaan ajatellut, että ne eivät saattaisi siellä kastua. Varsinkin syksyllä, kun oli viileää ja kosteaa, vein kaikki tekstiilit räsymattoja lukuun ottamatta sisätiloihin, jos tiesin, että en tulisi muutamaan päivään viettämään aikaa kasvihuoneessa. Ei olisi kovin kestävää antaa niiden kostua kasvihuoneeseen.


 

taimilavasta sohvaksi
Kasvulaatikko muuttuu penkiksi/sohvaksi, kun sen päälle laittaa vanerilevyn ja räsymaton. Lapsiarjen keskeltä pääsee kasvihuoneeseen löhöämään ja katsomaan lempparisarjoja pädiltä. Ei huono ollenkaan. Itse katselin iltasella Fear the Walking Dead -sarjaa ja kuuntelin puutarha-aiheista podcastia.
 

kasvihuoneen sisustus syksyllä
Syksyllä kasvihuoneessa on kosteaa ja siksi vein tyynyt, viltit ja taljat sisälle silloin, kun en muutamaan päivään viettänyt aikaa kasvihuoneella.
 

kasvihuoneen sisustaminen

kasvihuoneen lämpöpuhallin
Sähköllä toimiva puhallin lämmittää ja kuivattaa kasvihuonetta.


 

Omassa kasvihuoneessa ne raot tulee ja menee riippuen siitä, onko routa liikutellut kasvihuonetta tai ovatko kovat myrskytuulet löystyttäneet ruuveja ajan mittaan. Lämpötilaerot vaikuttanee jokseenkin myös. Kasvihuone on kuitenkin rakenteeltaan kevyt ja siinä on monia liitoksia. Hyvässä kasvihuoneessa osien pienet liikkumiset on huomioitu kasvihuoneen suunnittelussa, eikä se vaurioita kasvihuonetta. Joten jos tuntuu, että kasvihuone on jotenkin viallinen, koska sinne saattaa joskus kovalla sateella tulla vähän vettä tai näet jossain pikkuisen raon, niin haluan kaikella rakkaudella sanoa näin: Ei se ole viallinen, se on kasvihuone.
 

- Linda

 

kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja