{image:text}

Tuuli puhaltaa

Viime viikolla saimme osamme uutisoidusta talvimyrskystä. Uni ei meinannut tulla yöllä, kun tuuli vinkui mökin nurkissa ja pihalta kuului, kuinka halkopinon suojana oleva pressu yritti väkisin lähteä tuulen mukaan. Kännykällä tarkistin, että Helsingin edustalla sijaitsevalla Harmajan majakalla tuuli puuskissa 17 – 18 metriä sekunnissa. Se on aika paljon! Olin varma, että aamulla näkisin kaatuneita puita, vaikka meillä ei saariston suojissa noihin lukemiin päästykään.

Aamuhämärissä kävin ulkona koirien kanssa ja hämmästyksekseni huomasin, että puita ei ollut kaatunut yhtään, eikä muitakaan tuhoja näkynyt. Niinpä jatkoimme kävelyä rantaan ja melkein astuin minikasvihuoneen seinälevyn päälle kallioilla. Jaahas, oli aika mennä katsomaan, oliko itse rakennettu kasvihuoneemme aivan säpäleinä vai miten sille oli käynyt.

 

Tee se itse kasvihuone, DIY

Vielä muutama päivä aikaisemmin, minikasvihuoneeni oli kylpenyt auringossa upeassa pakkassäässä.

 

Kasvihuoneen molemmat sivut olivat lähteneet lentoon ja koko kasvihuone oli kalleellaan kohti pohjoista. Tuuli oli tullut suoraan etelästä päin. Muut levyt olivat ihme kyllä pysyneet paikallaan. Mutta olihan huone vähän surullinen näky. Ehkä suunnittelussa ei ihan huomioitu näitä sääoloja. Jos totta puhutaan, huone rakennettiin ideasta valmiiksi vähän sillä tavalla lennossa ja niistä puista mitä kotona oli. Ei siinä kauhean paljon ehditty pohtia!

 

Kasvihuone myrksyn jälkeen

Tuin kasvihuoneen takaisin pystyasentoon parilla laudalla.

 

Lähdin etsimään toista seinälevyä. Se ei voisi olla kaukana, sillä kasvihuoneen pohjoispuolella on kasvillisuutta, johon iso levy olisi jäänyt kiinni. Mutta eipä vain näkynyt. Eikä levyä näkynyt saunalle menevällä kivimuurillakaan. Ajattelin, että jos olisi hetken tuullut lounaasta ja levy olisi päätynyt jäälle, niin levy ei kuitenkaan olisi mennyt muurin ohi. Mutta pakko se oli uskoa, että levy oli lähtenyt seikkailemaan jäälle, koska ei sitä muualtakaan löytynyt.

 

Kennolevyt myrskyn jälkeen

Tässä on ollut levylle kiertämistä. Ehkä yön aikana oli tuullut sen verran toisesta suunnasta, että levy oli tuulen mukana kiertänyt meidän saunan.

 

Jouduimme lähtemään töihin ja jättämään levyn etsintäpartion toiseen kertaan. Illalla potkukelkkailin vastarannalle, jonne arvioin levyn ajautuvan, mutta ei jälkeäkään.

Seuraavana aamuna ulkoilin taas koirien kanssa ja älysin laajentaa etsintähorisonttia. Silloin huomasin levyn lähempänä kuin olisin uskonutkaan!

 

Kennolevy puussa

Levy oli tukevasti puussa yli kahden metrin korkeudella!

 

Yletyin juuri nappaamaan levyn alareunasta kiinni ja sain sen alas turvaan. Huikean pompun se on tehnyt ja miten mänty onkin osannut napata sen niin tiukasti tuohon pienen oksantyngän ja muiden oksien väliin!

Mitä tästä opimme. No ensinnäkin huone on jo korjattu ja oli mukava yllätys löytää kaikki osat ehjinä. Kennylevy on yllättävän kestävää! Toisekseen, tuuleen pitää varautua paremmin. Ruuvit olivat kerta kaikkiaan korkanneet irti kennolevystä. Korjauksen yhteydessä kiinnitimme levyt paremmin. Tämä sai miettimään myös uuden kasvihuoneen sijoittelua. Vaikka laittaisimme sen mihin, niin se tulee tuuliselle paikalle, joten onneksi huone on tukevaa tekoa. Paikalla pitänee vilkaista myös ylöspäin, sillä puista saattaa tippua oksia kasvihuoneen katolle. Ja ne perustukset, tässä tuli taas todistettua, että ne pitää tehdä kyllä viimeisen päälle ja ankkuroida kasvihuone tukevasti maahan. Jos kunnon talvimyrskyjä vielä tulee, niin Kivikankaan sivuilla oli hyvät ohjeet kasvihuoneen suojaamiseen, kannattaa lukaista!

 

SIEMENIÄ TILAAMASSA

En ole varmasti ainoa, joka on katsellut viime päivien aikana siemenluetteloita sillä silmällä. Minulla on jo ennestään aika paljon erilaisia siemeniä, pusseja on noin 80 – 90 kappaletta. Yllätyksekseni sain silti aikaiseksi aika vaikuttavan listan tilattavaksi. Tietysti vähän teki mieli muutamaa uutta tomaattia, vähän erilaista paprikaa ja tuli mukaan chiliäkin, vaikka en olekaan oikein tulisten lajikkeiden ystävä. Mukana oli myös kukkia, mikä on minulle täysin uusi aluevaltaus. Mitään huikeita perennapenkkejä ei kannata odotella, sillä olin täydellisen hukassa kukkia tilatessa. Ehkä tuota ja vähän tuota ja tuokin on kivan värinen. Niiden kauniista yhdistelystä en tiedä vielä mitään, mutta jos johonkin kulmaan saisi vähän väriä kukista. Hyötykasviviljelijänä tilasin tietenkin mehiläisten suosikkisekoitusta, jos vaikka saisimme pölyttäjät liikkeelle oikeaan paikkaan.

 

Siemeniä tilaamassa, hyötykasvit

Hetkinen, hetkinen… Miten tästä listasta tuli näin pitkä!

 

Lehtikaali

Lehtikaalin alut kasvamassa. Kohta ne pääsevät paahtoleivän päälle!

 

Nyt odottelen uusien lajien saapumista, niin pääsen aloittamaan ainakin chilin idättämisen. Ehkä sen jälkeen muutama latva-artisokka ja paprika. Olen kylvänyt vasta Lord Kale-lehtikaalia lampun alle ja se on menestynyt siinä ihan kohtalaisesti. En ihastunut tähän lehtikaaliin viime vuonna pihakylvössä, mutta se taitaa sopia todella hyvin sisälle leivän päälle napsittavaksi, sillä se kasvattaa juuri sopivia napostelulehtiä!

Annika


 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja

 

Veikö tuuli kennolevyt, vai haluatko rakentaa oman minikasvihuoneen?

 • Kennolevy 6 mm, 70x120 cm Kennolevy 6 mm, 70x120 cm

  Kennolevy 6 mm, 70x120 cm

  12,90 €

 • Kennolevy 6 mm, 61x120 cm Kennolevy 6 mm, 61x120 cm

  Kennolevy 6 mm, 61x120 cm

  12,90 €

 • Lasijouset 15 kpl Lasijouset 15 kpl

  Lasijouset 15 kpl

  7,90 €

 • Kennolevy 4 mm, 70x120 cm Kennolevy 4 mm, 70x120 cm

  Kennolevy 4 mm, 70x120 cm

  7,95 €