{image:text}

Versoja ja yrttitarha

Sormet syyhyää vaikka maha kasvaa, raskaus on siinä vaiheessa että pian poksahtaa. Ajattelin ensin että siementen idättäminen ja taimien kasvatus jäisi tänä keväänä kokonaan tekemättä. Aion kyllä ostaa valmiit taimet sitten kun niitä tulee myyntiin; kurkkua, tomaattia, kesäkurpitsaa... Mitä näitä ”perus” kasvatettavia nyt on. Mutta joku siinä mullan tuoksussa on. Ja siinä että on itse kasvattanut pienen pienestä siemenestä jotain joka tuottaa satoa ja jonka kehitystä saa seurata aitiopaikalta. Ostin siis vähän siemeniä, muutamia helppoja juttuja joiden kasvua saisin seurata, jotka ei veisi kauheasti aikaa tai voimia, kun niitä taidetaan tarvita tämän ihmistaimen kasvattamisessa sitten kun hän päättä maailmaan putkahtaa.

Kauppakassiin on viime aikoina eksynyt normaalia enemmän kahta syötävää; versoja/ituja ja suklaata kaikissa muodoissa. Ajattelin nyt sitten itse koittaa kasvattaa versoja, ja hankin siemenet ja ”minikasvihuoneen” sekä valolla varustetun yrttitarhan. Ehkä versojen popsimisen hyödyt nollaa suklaan haitat? Öhöm... Näin olen ainakin päättänyt vakaasti uskoa.

 

versoja, pak choi, pinaattikiinankaali

Pinaattikiinankaalta (pak choi) on tullut osteltua aika paljon kaupasta, joten pitihän sitä päästä kylvämään itsekin!

 

Ostin muitakin siemeniä. Päädyin samoihin porkkanoihin (Harlequin Mix) mitä kasvatin viime vuonna ihan tuon värin takia. Ovat niin kauniita ja olivathan ne nyt maukkaitakin! Tänä vuonna saan ne aikaisemmin maahan, joten saavat kasvaa isommiksi kuin viime vuonna. Lisäksi halusin jotain oikein makeaa porkkanaa, ja päädyin semmoiseen sorttiin kuin Flyaway. Porkkanamaata saa siis laajentaa, koska viimevuotinen lavakaulus jää kyllä ihan liian pieneksi. Retiisiä täytyy myös koittaa, saa sitten laittaa salaattiin ja leivän päälle, nam!

 

siemeniä, porkkana, retiisi, viidakkokurkku

 

Olen muutamana vuonna yrittänyt kasvattaa viidakkokurkkua, mutta joka kerta saan jollain konstilla listittyä taimet. Kerran pääsin jopa niin pitkälle, että alkoivat tuottaa pieniä kurkunalkuja! Sitten tein kuitenkin jotain väärin ja taimet tiputtivat yhtäkkiä kaikki hedelmänsä... Olikohan ongelma liian suora auringonvalo? Liian tuulinen paikka karaistaessa? Liikaa tai liian vähän vettä? En tiedä. Nyt aion kuitenkin yrittää vielä. Mietin pitäisiköhän yksi taimi istuttaa Maxitomiin, kun viime vuoden kurkut viihtyivät siinä niin hyvin. Taidanpa koittaa sitä. On ainakin tuet valmiina ja saa koko hoidon siirrettyä helposti kasvihuoneeseen karaistumaan kun päivät alkaa lämmetä.

 

Mutta takaisin versoihin. Kylvimme pikkuapurin kanssa herneitä, härkäpapua, auringonkukkaa, pak choita (pinaattikiinankaali), vihanneskrassia ja ruohosipulia.

 

siemeniä, multaa

lapsi istuttaa siemeniä

vihanneskrassi

Pikkuneiti pääsi mukaan istutuspuuhiin, ja on innoissaan seurannut versojen kasvua ja esitellyt meidän pikku viljelmää vieraille.

 

siemenet itää, yrttitarha, minikasvihuone

Siemenet istutettu! Vanha työpöydän lamppu pääsi nyt valaisemaan pikkuisia versojen alkuja.

 

pak choi itää

Pinaattikiinankaali oli nopea itämään. Seuraavana aamuna se oli jo työntänyt pienet juurensa multaan. Muilla siemenillä kesti vielä muutaman päivän...

 

auringonkukan verso

Auringonkukka viihtyy yrttitarhassa ja ensimmäiset sirkkalehdet näyttäytyvät.

 

versojen kasvattaminen

versoja

Kuten näkyy, pinaattikiinankaali itää ja kasvaa muita versoja nopeammin.

 

härkäpapu, minikasvihuone

herneet homeessa, minikasvihuone

Voi ei, homeongelma! Vaikka en ollut kastellut minikasvihuoneessa olevia istutuksia istuttamisen jälkeen (ja altakastelevassa astiassa ei ollut vettä), oli härkäpapuihin ja herneisiin tullut hometta. Kuvuissakin oli ilmaluukut auki, eivätkä kuvut olleet jatkuvasti käytössä... Hmm... Ei muuta kun hometta hävittämään ja kupuja kai on turha enää käyttää.

 

versoja, vihanneskrassi ja herneet

Vihanneskrassia voisi jo laittaa leivän päälle.

 

herneenversot yrttitarhassa

Herneenversot näyttävät viihtyvän hyvin yrttitarhassa, eikä hometta näy yhtikäs missään. Itäminen tapahtui ehkä päivää myöhemmin minikasvihuoneeseen verrattuna, mutta nyt versojen alut ovat saman kokoisia ja nämä näyttävät voivan paremmin kuin kuvun alla olleet.

 

ruohosipulin kasvattaminen ruukussa sisällä

Ruohosipulikin näyttää elonmerkkejä!

 

härkäpavun versoja

Härkäpavun versoja.

 

herneenversoja

Hernettä.

 

hernettä ja auringonkukkaa yrttitarhassa

Herneet ja auringonkukat kylpevät yrttitarhan valoissa ja vihtyvät hienosti.

 

versoja

Pääsisiköhän viikon päästä jo popsimaan näitä isompia versoja...

 

Tuosta yrttitarhasta vielä sen verran, että sehän ei ole tarkoitettu idätykseen, vaan ennemmin pitämään salaatteja, yrttejä ja kukkia hengissä talven aikaan kun on pimeää. Halusin kuitenkin kokeilla josko se kävisi tähänkin tarkoitukseen, ja hyvin näyttää toimivan! Tuo allas on irrallinen ja sen voi halutessaan korvata ruukuilla, jolloin huonekasveja ja kukkia voi tuoda väillä ”valohoitoon” lampun alle. Altaaseen voi myös laittaa kaupasta ostettuja ruukkusalaatteja ja -yrttejä, jolloin kastelu onnistuu helposti ja LED-valot pidentävät salaattien elinikää. Yrttitarhassa on 4 eri toimintatilaa; ”salaatti”, ”yrtti”, ”kukka” ja ”muu”. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tietyn kasvin kasvu maksimoidaan yhdistelemällä eri aallonpituuksia ja valonvoimakkuuksia. Valonvoimakkuutta voi myös säätää itse manuaalisesti. Olen idätyksen ajan käyttänyt tuota ”muu” -asetusta. Pidän tästä laitteesta siksi, että valo on suht valkoista eikä semmoista punaista/lilaa, eli se ei aiheuta päänsärkyä.

 

yrttitarha eco herb

yrttitarha eco herb

versot ja yrttitarha eco herb

 

Nyt odottelen vaan että aika kuluisi sen verran että saisi nuo viidakkokurkun siemenet itämään. Toivottavasti ne onnistuisivat tänä vuonna! Mukavaa kevään odotusta kaikille viherpeukaloille!

- Linda


 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja