{image:text}

Taimia kasvihuoneeseen

Sain hädin tuskin pidettyä itseni aisoissa, kun tilailin siemeniä tammikuun alkupuolella. Pitihän sitä katsella siemenluetteloita aivan uudella silmällä, sillä nyt kasvihuonetilaa on huomattavasti enemmän. Ja ylipäätään kunnon kasvihuone antaa ihan toisenlaisia mahdollisuuksia taimien kasvattamiseen.

Ihme kyllä, en tilannut kovin paljoa uusia tomaattilajikkeita, yritin koko ajan muistuttaa itseäni, että vanhoja pusseja oli jäljellä lähes kymmenen kappaletta. Tomaateista suosittelen ehdottomasti viime vuonna koittamaani marjatomaattia. Sen tomaatit ovat hyvin pieniä ja maistuvat kuin karkilta. Marjatomaatti kesti myös pitkään kasvihuoneessa ränsistymättä. Uutuustomaatiksi kokeiluun tuli luumutomaatti Artisan Pink.

 

Siemeniä, Kasvihuone saaressa

Luumutomaatti on pitkänomainen ja siinä on oransseja raitoja.

 

Paprikoissa minulla on kaksi tuttua ja turvallista lajiketta. Hamik-paprika teki pienempiä oransseja paprikoita, jotka olivat mielestäni todella herkullisisa. Tavallinen vihannespaprika minulla on myös, vaikka se ei mikään suursuosikki olekaan. Niinpä innostuin, kun luin herkullisesta Dumas tomaattipaprikasta. Tämä tilattiin heti kokeiluun!

 

Siemeniä, Kasvihuone saaressa

Tomaattipaprika näyttää syötävän hyvältä!

 

Kurkkujen puolella en tarvinnutkaan paljoa täydennystä. Mutta valkoinen tomaatti sentään piti tilata ja viidakkokurkun kohdalla hiirikäsi kävi monta kertaa, mutta jätin sen tällä kertaa kauppaan. Tomaatin sukulaisista kokeiluun pääsi Tomatillo ja Galapagoksentomaatti. Ja sitten kun päästiin erikoisuuksien pariin, niin pitihän sitä ottaa vähän muutakin. Lehmänpapu kasvattaa kasvihuoneessa tai oikein lämpimällä paikalla jopa 40-50cm pitkiä palkoja. What! Siitähän voi sitten ottaa kaksi ja pätkiä ne lounaaksi uusien perunoiden kanssa. Meloneita tuli kahta lajiketta, perinteistä vesimelonia ja cantaloupen melonia.

Ja sitten vielä oudompiin. Mitähän mahtaa kasvaa kapriksesta; saako sen talvetettua ja kukkiiko se ikinä? Nyt se on jääkaapissa kylmäkäsittelyssä. Siellä sillä on seurana mantelin siemenet. Viime vuonna sain yhden mantelin itämään ja siitä on kasvanut nyt metrinen puun alku. Manteli tarvitsee kaverin pölyttyäkseen, joten nyt laitoin uuden satsin multiin. (Niin, tästä selviää, että tosiaan kuvittelen saavani mantelin kukkimaan, heh heh!) Kurkistin myös kukkapuolelle ja sieltä tarttui mukaan jättipassio, kauniita hajuherneitä kasvihuoneen edustalle sekä punaisia lehtoakileijoja. Saa nähdä kuinka tässä käy. Jos kukille antaa pikkusormen, niin viekö ne koko hyötypuutarhurin käden? Ainakin suloisia ovat kuvissa!

 

LÄMPÖMATTO TAIMIKASVATUKSESSA

Kovin paljoa en ole vielä ehtinyt laittaa siemeniä itämään. Chilit ja latva-artisokat ovat pienillä aluillaan. Mansikka ja jättipassio on kylvetty, mutta niiden purkeissa ei vielä tapahdu mitään.

Luin facebookin puutarharyhmissä paljon kehuja lämpömatosta tai idättämisestä lämpimämmässä paikassa. Pitihän tämä käydä välittömästi hommaamassa myös itselle. Kovin paljoa en ole ehtinyt testata, mutta ainakin latva-artisokat itivät muutamassa päivässä ja ovat kasvaneet upeasti lämpömatolla. Seuraavaksi tomaatin ja paprikan siemenet pääsevät matolle lämmittelemään.

 

Taimia, Kasvihuone saaressa

 

PIKKUTAIMET

Nämä taimet ovat vain niin söpöjä. Pakko on käydä vähän väliä katsomassa, josko joku taimi olisi kasvanut lisää tai jostain mullasta tulisi uusia alkuja.

 

Taimet, Kasvihuone saaressa

Sehän on tomaatti! Hetkinen, eihän näitä olisi pitänyt vielä tammikuun alkupuolella kylvää… Ei niin, mutta vitsit sentään, minulla ei ollut mitään muuta kylvettävää, kun chilin siement olivat vielä postissa. Joten pari Tiny Timiä vain. Katsotaan miten ne venähtävät!

 

Taimet - Latva-artisokka, Kasvihuone saaressa

Latva-artisokan ensimmäiset lehdet ovat jämäkät ja pulleat. Sitten seuraavissa on jo sahalaitaista muotoa. Teen kylvöt useimmiten pahvisiin kahvikuppeihin, joista taimet on kätevä koulia seuraaviin kippoihin. (Jos vain malttaisi nypätä toisen näistä pois…)

 

Taimi, Kasvihuone saaressa

Sieltä pilkistää latva-artisokan uusi, soma lehti!

 

Salaatteja, Kasvihuone saaressa

Kun taimia on vielä vähän, olen kasvattanut lamppujen alla kaupan salaatteja. Ne lähtevät todella hyvin kasvamaan, kun ne siirtää multaan. Tosin oikeanpuoleinen on siemenistä, joita idättelin joulukuussa.

 

VALOA SAARISTOSSA

Talvi on pian taittumassa kevääseen. Sen näkee niin valon määrän lisäätymisessä kuin kauppoihin ilmestyvissä puutarhatarvikkeissa. Mekin olemme saaneet nauttia aurinkoisista päivistä jäällä. Jäätä on meillä 15 senttiä, mutta se on pehmeämpää kuin viime vuonna tähän aikaan. Kannattaa siis muistaa turvavarusteet, jos kulkee jäillä keväällä!

 

Kasvihuone saaressa

Retkellä koirien kanssa.


 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja

 

Hyödylliset tuotteet taimikasvatukseen

  • Kastelualusta, 55x65 cm, 2kpl kastelumatolla Kastelualusta, 55x65 cm, 2kpl kastelumatolla

    Kastelualusta, 55x65 cm, 2kpl kastelumatolla

    69,00 €