{image:text}

Maapähkinän kasvatus kasvihuoneessa

Kokeilin huvin vuoksi kasvattaa maapähkinää. Olin ihan varma, että kokeiluni menisi pieleen, joten odotukset eivät olleet kovin suuret. Meillä on aina kotona erilaisia pähköinöitä ja siemeniä, joita ostan luomuna. Kotona oli siis valmiiksi luomulaatuisia maapähkinöitä, joita päätin kylvää kookoskuituun. Tökkäsin pähkinät noin 1-2 cm syvyyteen. Kylvin nämä 7. maaliskuuta.

 

maapähkinän kylvö

 

Pidin kookoskuidun kosteana, mutta ei liian märkänä, jottei pähkinät mädäntyisi. Mielestäni kookoskuitu on tähän ihan täydellinen alusta, sillä se pidättää tosin hyvin kosteutta, mutta on silti kuohkeaa ja ilmavaa. Pidin idätysastiaa lämpömaton päällä. Meni vajaa viikko, niin kookoskuidun pinta alkoi ”elää”. Jotain siellä iti, sillä kookoskuituun oli muodostunut ”kekoja”. 17. maaliskuuta, eli 10 päivää kylvöstä, 3 pähkinää olivat itäneet. Paksu juuri kasvoi kookoskuituun ja pähkinä oli kasvualustan yläpuolella. Pähkinä oli haljennut ja sen sisältä kasvoi juuren lisäksi varren alku lehtineen.

 

maapähkinän idätys

 

20. maaliskuuta, eli kaksi viikkoa kylvön jälkeen, ensimmäinen lehtipari oli auennut ja lisää oli tulossa. Minusta maapähkinän lehdet ovat tosi kauniit, eivätkä muistuta ollenkaan mitään aikaisemmin kasvattamaan tainta. Taimet saivat myös lisävaloa ja olivat edelleen lämpömaton päällä.

 

maapähkinän kasvatus

 

5. huhtikuuta, eli noin kuukausi kylvön jälkeen siirsin taimet isompaan ruukkuun. Koska en ollut varma siitä, miten leveä taimesta tulee ja kuinka suuren tilan se vaatii, tai miten syvälle maahan pähkinät kasvavat, ajattelin pelata varman päälle ja istuttaa kaikki kolme tainta suureen ruukkuun, joka olisi helppo siirtää kasvihuoneeseen myöhemmin. En muista mitä multaa käytin, varmaankin taimimullan ja mustan mullan sekoitusta. Taimet selkeästi pitivät muutosta, sillä jo muutaman päivän päästä ne olivat silmin nähden kasvaneet.maapähkinän kasvatus ruukussa

maapähkinä ruukussa

 

Odottelin lämpimiä kelejä, jotta saisin kasvihuoneen tilapäistä kuplamuoviseinää (tässä olen kirjoittanut kuplamuoviseinästä aiemmin) siirrettyä ja näin suurennettua lämmitettävää tilaa. 6. tuokokuuta päätin viedä maapähkinäntaimet kasvihuoneeseen muiden taimien seuraan.

 

maapähkinä kasvihuoneessa

määhkinää voi kasvattaa kasvihuoneessa

maapähkinän kasvatus kasvihuoneessa

9. toukokuuta kasvihuoneessa näytti tältä.

 

21. toukokuuta ilmestyi ensimmäinen kukka. Maapähkinän kukka on aika söpö, muistuttaa hernekasvien kukkia. Arvatkaas miksi? No maapähkinä kuuluu hernekasvien heimoon. Kasvitieteellisesti maapähkinä ei olekaan pähkinä, vaan palkokasvi. Ja hei, nyt tätä kirjoittaessa tajusin vihdoin, miksi maapähkinä on englanniksi peanut! Pea = herne, nut =pähkinä. Aina sitä oppii jotain uutta. Ai niin, Blumat automaattikastelija hoiti kastelun. Tasainen kastelu on kaiken A ja O.

 

maapähkinä kukkii

maapähkinän kukka

maapähkinän kastelu

 

Pikkuhiljaa kukasta alkaa kasvaa ”kärsä” (en tiedä mikä tuon osan virallinen nimi on, joten kutsun sitä nyt kärsäksi) joka työntyy maan alle. Kärsän päähän kehittyy palko, jossa kasvaa 1-3 maapähkinää. Tästä siis tulee suomenkielinen nimi; MAApähkinä. Mutta takaisin itse asiaan. Minähän en uskonut saavani ainuttakaan pähkinää, ja taimet olivat ihan vihannespunkin valtamaat ja huonon näköiset. Olin jo aikeissa heittää taimet kompostiin, kun ajattelin, että jos nyt kuitenkin tarkistan, onko kärsän päähän tullut mitään. Ja sitten…

 

maapähkinän kasvatus - kärsä

 

… TATTADAA! Maapähkinä! Innostus oli huipussaan kun ruukusta löytyi palko. Siis olin oikeasti onnistunut kasvattamaan maapähkinän, jee! Mutta mistä sen nyt sitten tietää, milloin tuo on kypsä? Kyselin neuvoa somesta ja sain vastaukseksi, että se on kypsä kun palko tuntuu täydeltä. No, se tuntui täydeltä, joten napsaisin sen irti kärsästään.

 

maapähkinäsatoa

 

Kaupan maapähkinöissä palko on kova. Tämä palko oli pehmeä. Ajattelin, että ehkä palot kerätään pehmeinä ja ne kovettuvat kuivuttuaan. En tiedä. Se tuoksui tuoreelta, hernemäiseltä. Avasin sen veistä apuna käyttäen. Sisältä löytyi kolme pähkinää, mutta kypsiä ne eivät olleet, vaan ihan vaaleita. No höh. Mutta ei haittaa, minusta on vaan niin mieletöntä, että pääsin näinkin pitkälle. Ja siis maapähkinätaimissani oli muutama kärsä lisää. Ainakin yhdessä oli toinen palko, mutta se oli paljon pienempi. Muita en ole tarkistanut. Nyt odottelen käsivällisesti syksyyn, jos nuo taimet eivät kerkeä kuolla vihannespunkki-invaasioon ennen sitä. Ehkä saan vielä maistiaisen.

 

itse kasvatettu maapähkinä

 

Kasvihuone on siitä kiva, että pystyy kokeilemaan eksoottisempienkin kasvien kasvatusta. Rohkeasti siis kokeilemaan, vaikkapa juurikin maapähkinää.

- Linda
 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja