{image:text}

SUP-lautailu sopii jokaiselle - karvoihin katsomatta!

Hellekesän ykkösaktiviteetiksi on viime vuosina noussut SUP-lautailu. Sana SUP tulee englanninkielisestä termistä stand up paddle (suomeksi seisaallaan melominen). Suppailu sopii kaiken ikäisille aiemmasta harrastetaustasta riippumatta. SUP-lautailu kehittää tasapainoa, parantaa kehonhallintaa, kohentaa ryhtiä ja aktivoi keskivartalon lihaksia. Suppailu on turvallista liikuntaa kokemattomallekin liikkujalle, sillä se ei rasita niveliä. Välttävä uimataito onkin lajin ainut vaatimus.

Suppailun ei kuitenkaan tarvitse olla hikiliikuntaa, vaan harrastuksen voi aloittaa rennosti: laudan päällä voi ottaa aurinkoa, venytellä, joogata, retkeillä tai vaan tutustua lähivesiin uudesta näkökulmasta. Suppailemalla koet tututkin vesistöt uudella tavalla, pääset lähemmäksi vettä ja myös niihin paikkoihin, joihin veneellä ei ole asiaa. Suppailla voi myös koiran kanssa ja moni koira aidosti haluaa laudalle mukaan retkeilemään!

 

Retkeily SUP-laudalla
SUP-laudalla retkeily on leppoisaa ja onnistuu hyvin myös lasten kanssa. Jos laudalla ei ole muita matkustajia, voi eväät nauttia vaikka järvellä kelluen.


SUP-laudan valinta

SUP-lautoja löytyy karkeasti kahdenlaisia: kovarunkoisia lautoja ja pehmeitä, ilmatäytteisiä lautoja.

Kovarunkoiset laudat ovat tarkoitettu lajin tosiharrastajille, sillä niillä voi suppailla tuulisemmassa säässä ja kovassakin aallokossa. Kovarunkoiset laudat kuitenkin vievät enemmän säilytystilaa, eikä niiden kuljettaminen ole yhtä vaivatonta, kuin ilmatäytteisten lautojen. Ilmatäytteiset SUP-laudat ovat selvästi suositumpi lautatyyppi. Koska laudan voi käytön jälkeen tyhjentää ilmasta, se menee pieneen tilaan, jolloin laudan säilytys ja kuljettaminen on vaivatonta. Ilmatäytteiset laudat ovat myös edullisempia, kuin kovarunkoiset laudat.

SUP-laudan pituudella on merkitystä laudan hallittavuuteen ja kulkuun. Lyhyempi lauta on helpompi kääntää ja käsitellä, kun taas pidempi lauta kulkee tasaisemmin ja suorempaan vedessä. Laudan leveys vaikuttaa suoraan sen vakauteen, lyhyesti sanottuna leveämmällä laudalla on helpompi pysyä pystyssä. SUP-laudan paksuus vaikuttaa sen kantokykyyn. Paksumpi lauta on jäykempi, jolloin se ei taivu suuremman painon alla.


Pitkä ja vakaa SUP-lauta
Pitempi lauta kulkee tasaisemmin ja suorempaan vedessä, kuin lyhyempi.
 

UXplor – SUP laudat

Valikoimastamme löytyy UXplor SUP-laudat. Laudat ovat allround-mallisia eli suunniteltuja kaikkeen suppailuun. Leveä ja tasainen muotoilu tekee niistä erittäin vakaita käyttää. Laudoissa on iso seisoma-alue, joka on päällystetty liukastumista estävällä materiaalilla. Kolme köliä lisää laudan hallittavuutta ja suoraan liukumista. Iso, irrotettava keskiköli lisää laudan sivuttaisvakautta. Irrotettava köli mahdollistaa laudan pakkaamisen tyhjänä pienempään tilaan. Laudat on valmistettu kestävästä ja tukevasta materiaalista.

UXplor SUP-lautasetti sisältää kaiken tarvittavan harrastuksen aloitukseen. Setti sisältää ilmatäytteisen SUP-laudan, käsikäyttöisen pumpun painemittarilla, kelluvan alumiinimelan, korjaussarjan, laadukkaan nilkkaremmin sekä kantorepun, jolla kuljetat laudan tarvikkeineen mukana helposti.

SUP-lautasetin mukana tulevalla laadukkaalla käsipumpulla laudan täyttämiseen kuluu noin 10 minuuttia. UXplor SUP-laudoissa on myös ylimääräiset D-lenkit mahdollisen kajakki-istuimen kiinnitykseen, jolloin melonta onnistuu rennosti istuen. Säädettävän melan ansiosta SUP-lautaa voi käyttää kaikki perheenjäsenet pituudesta riippumatta. Laudoissa on myös säilytysnarut, joiden alle saa tavaroita säilytykseen suppailun ajaksi.

UXplor laudoista voit valita pienemmän tai suuremman mallin. UXplor Allround laudan pituus on 305cm, leveys 76cm ja paksuus 10cm. Käyttäjän suosituspaino on alle 100kg. Isompi ja paksummalla rungolla varustetun UXplor Allround MAX -laudan pituus on 320cm, leveys 76cm, paksuus 15cm. Käyttäjän suosituspaino on alle 130kg.
 

Suppailu koiran kanssa

Monet koiratkin viihtyvät SUP-laudalla. SUP-laudalla oleminen kehittää myös koiran tasapainoa ja lihaksistoa ja se saattaa olla rankkaa kokemattomalle koiralle. Kannattaa siis aloittaa suppailu koiran kanssa lyhyillä kokeiluilla.

Erityisesti veneilyyn tottuneet koirat tottuvat nopeasti SUP-lautaankin. Tottumattoman tai aremman koiran kanssa suppailuun kannattaa tutustua pienin askelin. Koiran kanssa voi tutustua lautaan ensin kuivalla maalla ja koiran totuttua lautaan, siirtää harjoitukset aluksi matalaan veteen, mistä koiran on helppo nousta laudalle ja pois laudalta. Koiran kanssa suppailu kannattaa aloittaa polvillaan istuen, jolloin oman tasapainon heilahdukset eivät vaikuta laudan liikkeisiin niin suuresti eivätkä täten säikäytä koiraa. Muista aina edetä koiran ehdoilla ja käytä koulutukseen koiralle mieluisia palkkioita.


SUP-lautailu koiran kanssa
Kokemattoman koiran kanssa voi tutustua lautaan ensin kuivalla maalla.

Koira SUP-laudalla
Koira nauttimassa SUP-lautailusta.
 

Koiran kanssa suppailuun kannattaa valita isompi ja vakaampi UXplor Allround MAX SUP-lauta, jossa on tilaa varmasti teille molemmille. Laudan seisoma-alueen liukkautta estävä materiaali varmistaa, ettei koiran tassut lipsu märälläkään laudalla. UXplor SUP-lautojen materiaali on kestävä, eikä koiran kynnet riko lautaa normaalissa käytössä.


Koiran kanssa SUP-lautailemassa
Koiran kanssa suppailuun kannattaa valita isompi ja vakaampi UXplor Allround MAX SUP-lauta.
 

Muista suppaillessa myös turvallisuus! Tutustu tästä kelluntaliivien valikoimaamme. Myös koiralla kannattaa käyttää pelastusliiviä viimeistään siinä vaiheessa, kun liikutaan syvemmillä vesillä ja jos lähdetään kauemmaksi rannan tuntumasta.

Iloisia suppailuhetkiä!