{image:text}

Kalaverkkojen puhdistus ja käsittely köytenä


Kalaverkkojen käsittely ei tosiaankaan ole rakettitiedettä. Yleensä matalammat verkot lasketaan ja nostetaan puikkaria käyttäen, mutta toisella tekniikalla isommatkin verkot sujahtavat sujuvasti veteen. Jos verkkoja on paljon tai verkot ovat korkeita, kannattaa ne laskea suoraan paljusta “köytenä” veteen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että verkosta muodostetaan "köysi" keräämällä ylä- ja alapaula yhteen. Verkkonippu otetaan pakkauksestaan ja asetellaan maahan niin, että yläpaula on yhdellä puolella ja toisella puolella alapaula. Irrota puikkari ja avaa narut, joilla verkko on sidottu nippuun. Aseta verkkopalju eteesi ja ota yläpaulan lenkistä kiinni. Seuraa verkon päätypaulaa, kunnes alapaulan nurkka löytyy. Vedä verkko molemmat paulat rinnakkain (köytenä) paljuun. Näin valmisteltuna korkea verkko on helppo laskea veteen, ja se myös nostetaan vedestä samalla tavalla. Huomioi, että alapaula on noin 20 % yläpaulaa pidempi, eli alapaulaa kerätään hiukan yläpaulaa enemmän. Hyvällä säällä kalat kannattaa irrottaa ja verestää samalla jo verkkoja nostettaessa. Ja jos talvella tulee kylmä, pilkkihaalari auttaa.

Kaksoispaulaverkot soveltuvat köytenä käsittelyyn hyvin, koska apupaulojen kanssa pauloitetuissa verkoissa on riittävästi vetolujuutta ja ne pysyvät muita paremmin selvinä. Verkonvetokonetta käytettäessä apupaula verkossa on lähes välttämätön estämään paulojen venymistä. Kun verkot ovat puhtaat, ne voidaan jättää pyyntiin pitkäksikin aikaa. Tällöin riittää, kun niistä irrotetaan kalat riittävän usein, eli lämpimän veden aikaan 2 kertaa vuorokaudessa ja talvella vähintään pari kertaa viikossa.

 

muikkuverkko
kalaverkon käsittely köytenä

Kun ylä- ja alapaula nostetaan samanaikaisesti, sanotaan, että verkko nostetaan köytenä. Tämä nopeuttaa ja helpottaa huomattavasti varsinkin korkeiden verkkojen käsittelyä.



PUHTAAT VERKOT KALASTAVAT

Liinaan saattaa kertyä likaa ja kalanlimaa, kun siihen on jäänyt isompi kala. Potkiessaan kala pöllyttää pohjaa ja nostattaa siitä tomua, joka laskeutuessaan tarttuu liinaan. Virtaisissa vesissä verkot likaantuvat muutoinkin, koska vesimassan voimakas liikkuminen merkitsee myös vedessä leijuvan lian liikkumista, joka limoittaa verkkoja. Vähäinenkin lika liinassa voi auttaa kalaa huomaamaan sen. Kun kalan kuono osuu liinaan ja siitä tupsahtaa veteen tomua, kala haistaa tomun. Kala saattaa lisäksi nähdä liinan, etenkin kesällä ja myös talvella joissakin olosuhteissa, jolloin se havaitsee liinan kolmella eri aistilla. Jos näin käy, kala saattaa perääntyä. Tämän vuoksi kannattaa tarkkailla etenkin verkon alaosaa.

Köytenä olevat verkot puhdistetaan vetämällä pyykinkuivaustelineen tai vastaavan yli samalla verkkovispilää tai painepesuria käyttäen. Verkot voidaan myös jättää saaviin verkonpesuaineliuokseen likoamaan. Puikkarilla olevat verkot kannattaa huuhdella jo vesillä ollessa, jos liinassa on vähänkin likaa. Nosta verkko puikkarilla ylös ja pudota alas veteen sekä huljuttele niitä vedessä muutamia kertoja, kunnes lika irtoaa. Auringossa verkkoja ei kannata ruveta kuivattelemaan, sillä auringon uv-säteily heikentää nopeasti verkon ikää.

 

HUUHTELE ALAPAULA TALVELLAKIN

Verkot pysyvät talvella useimmissa järvissä puhtaina, mutta toisinaan etenkin verkon alaosan huuhtelu on paikallaan. Jos liinassa on vähänkin likaa, nosta verkko nippuna avannosta ja pudota alas veteen muutamia kertoja, jolloin lika irtoaa. Tällä tavoin verkon pyyntikyky parantuu ja mahdollisuutesi saada saalista lisääntyvät.


kalaverkon huuhtominen talvella
kalaverkon pesu


 


Lue lisää aiheesta




 

Pidä verkkosi puhtaana: