Kun ylä- ja alapaula nostetaan samanaikaisesti, sanotaan, että verkko nostetaan köytenä. Tämä nopeuttaa ja helpottaa huomattavasti varsinkin korkeiden verkkojen käsittelyä.
PUHTAAT VERKOT KALASTAVAT
Liinaan saattaa kertyä likaa ja kalanlimaa, kun siihen on jäänyt isompi kala. Potkiessaan kala pöllyttää pohjaa ja nostattaa siitä tomua, joka laskeutuessaan tarttuu liinaan. Virtaisissa vesissä verkot likaantuvat muutoinkin, koska vesimassan voimakas liikkuminen merkitsee myös vedessä leijuvan lian liikkumista, joka limoittaa verkkoja. Vähäinenkin lika liinassa voi auttaa kalaa huomaamaan sen. Kun kalan kuono osuu liinaan ja siitä tupsahtaa veteen tomua, kala haistaa tomun. Kala saattaa lisäksi nähdä liinan, etenkin kesällä ja myös talvella joissakin olosuhteissa, jolloin se havaitsee liinan kolmella eri aistilla. Jos näin käy, kala saattaa perääntyä. Tämän vuoksi kannattaa tarkkailla etenkin verkon alaosaa.Köytenä olevat verkot puhdistetaan vetämällä pyykinkuivaustelineen tai vastaavan yli samalla verkkovispilää tai painepesuria käyttäen. Verkot voidaan myös jättää saaviin verkonpesuaineliuokseen likoamaan. Puikkarilla olevat verkot kannattaa huuhdella jo vesillä ollessa, jos liinassa on vähänkin likaa. Nosta verkko puikkarilla ylös ja pudota alas veteen sekä huljuttele niitä vedessä muutamia kertoja, kunnes lika irtoaa. Auringossa verkkoja ei kannata ruveta kuivattelemaan, sillä auringon uv-säteily heikentää nopeasti verkon ikää.
HUUHTELE ALAPAULA TALVELLAKIN
Verkot pysyvät talvella useimmissa järvissä puhtaina, mutta toisinaan etenkin verkon alaosan huuhtelu on paikallaan. Jos liinassa on vähänkin likaa, nosta verkko nippuna avannosta ja pudota alas veteen muutamia kertoja, jolloin lika irtoaa. Tällä tavoin verkon pyyntikyky parantuu ja mahdollisuutesi saada saalista lisääntyvät.
Lue lisää aiheesta
- Kalalajit
- Pyydyskalastus
- Aktiivikalastus
- Pauli sedän kalaretket
- Tuotevinkit
- Ruokaa omasta maasta - omin käsin