{image:text}

Taimien esikasvatus kookoskuidussa

Kevät alkaa olla jo hyvässä vauhdissa ja taimikasvatuskausi on aloitettu. Keittiösaarekkeellani kasvaa tällä hetkellä pienen pieniä taimia. Osassa on vielä vasta sirkkalehdet, kun taas toisiin on kasvanut ensimmäisiä ”oikeita” lehtiä. Tähän mennessä minulla kasvaa 8 eri tomaattilajiketta, paprikaa, pari chililajiketta, munakoisoa, pillisipulia ja sidesalaattia. Näiden lisäksi löytyy pikkuruisia palmu-, lehti-, ruusu- ja suippokaalin taimia, sekä pak choita. Ai niin, ja maapähkinää!

 

Rmberg kookoskuitutuotteet

Siemenpussit

 

Ajatukset omavaraisuudesta ja mahdollisuudesta kasvattaa itse ruokaa ovat sattuneesta syystä olleet pinnalla tässä viimeisten viikkojen ajan. Tällä hetkellä olen todella kiitollinen ja iloinen siitä, että pystyn ja osaan kasvattaa ruokaa itse. Olen myös huojentunut siitä, että vaikka yhteiskunnan harrastetoiminnat laitetaan kiinni, se ei vaikuta tähän omaan harrastukseeni millään tavalla. Tästä harrastuksestakin voi joskus tulla ihan elintärkeä taito. Nyt en aio puhua tästä aiheesta yhtään enempää, sillä sitä tulee jo joka tuutista muutenkin.
 

Joten jatketaan siis taimikasvatuksen parissa. Halusin kertoa vähän omia kokemuksia noista myymistämme kookostuotteista, sillä nyt olen vuoden verran niitä itse käyttänyt ja pystyn siis niistä paremmin kertomaan.
 

Henkilökohtaisesti olen täysin rakastunut näihin Rombergin kookoskuitutuotteisiin. Viime vuonna tein testin, jossa kasvatin tomaatin-, chilin- ja basilikantaimia mullassa ja kookoskuidussa. Multana oli laadukasta luomulaatuista pussimultaa ja kookoksena oli Rombergin kookoskuitukuutiot. Molemmat sisältävät valmiiksi lisättyjä ravinteita. Kasvualusta ravinteineen oli ainut eriävä tekijä, muuten taimilla oli täysin samat olosuhteet. Kylvin kaikki siemenet kookoskuitunappiin ja koulin taimet sen jälkeen joko multaan tai kookokseen. Kaikki kookoskuidussa kasvaneet taimet olivat tanakampia, vehreämpiä ja niissä oli runsaammat lehdet. Kookoskuidussa oli myös toinen etu multaan verrattuna – siihen ei tullut homekasvustoa, vaikka kookoskuutioiden kastelu oli kerrallaan aika runsasta.

 

tomaatintaimet mullassa ja kookoksessa
Tomaatintaimi mullassa ja kookoskuitukuutiossa. Kuvan mullassa oleva tomaatti on pienemmässä multatilassa kookoskuituun verrattuna. Minulla oli useita eri kokoisia ruukkuja, joista suurin osa oli samaa kokoluokkaa tai hiukan kookoskuutiota suurempia. Kuvaan sattui tuollainen pienessä ruukussa oleva, mutta taimet olivat kaikki suunnilleen saman kokoisia.
 

tomaatintaimien vertailu
Kookoskuitukuutiossa kasvaneen tomaatintaimen runko reilusti paksumpi toiseen taimeen verrattuna. Mullassa kasvaneet tomaatintaimet piti koulia syvempään ja tukea myöhemmässä vaiheessa, mutta kookoskiudussa kasvanut tomaatti oli todella tanakka. Se ei tarvinnut tukikeppiä, enkä kokenut tarvetta myöskään istuttaa sitä syvempään.
 

basilika kookoskuidussa

basilikan vertailu
Kookoskuidussa kasvaneessa basilikassa lehdet olivat suurempia.
 

chilit kookoskuidussa
Kookoskuidussa kasvanut chili oli selkeästi toista suurempi.
 

munakoiso kookoskuidussa
Kasvatin kaikki munakoisot kookoskuutioissa, joten tälle minulla ei ollut vertailukohdetta. Mutta nämä taimet kasvoivat kyllä ihan mielettömän hyvin!
 

munakoison kasvatus
Munakoisoja tuli TODELLA paljon. Tämän kuvan otin elokuun alussa, jolloin munakoisoja oli syöty jo jonkin verran, mutta lisää vaan tuli!
 

Olen miettinyt paljon eri kasvualustoja. Minusta kookoskuitua voi käyttää hyvällä omallatunnolla. Kookoskuituahan saadaan kookostuotannon sivutuotteena, ja se on täysin uusiutuva luonnonvara. Vaikka se ei ole kotimainen tuote, on se silti omasta mielestäni ympäristön kannalta hyvä vaihtoehto. Se on 100% turpeeton ja sammaleeton. Minusta suot, varsinkin luonnontilaiset sellaiset, tulisi jättää rauhaan. Suot ovat tärkeitä hiilinieluja ja yritän parhaani mukaan käyttää ilmastoa mahdollisimman vähän kuormittavia materiaaleja. Vielä kun löytyisi hyvä turpeeton kasvusäkki kasvihuoneeseen, niitä vaan ei taida olla.
 

Mutta hei, jatketaan taimikasvatusaiheessa. Tänä vuonna meille tuli muutamia uutuuksia Rombergilta ja pakkohan ne oli ottaa heti testiin. Kyseessä on lämpömatto, jonka päällä taimet iti hyvin nopeasti, kuvullinen minikasvihuone kookoskuitukiekoilla, kastelualusta/-kaukalo ja Pop Up Box, josta tulee yhteensä 5 litraa turvotettua kookoskuitua. Tuo viime vuonna hankkimani reiällinen kastelualusta sopii täydellisesti tuohon kastelukaukaloon. Tässä olen idättänyt chilit, paprikat, munakoisot ja kaalikasvit ja tämän alla olen pitänyt tuota lämpömattoa. Kastelukaukalossa on myös hyvä pitää kookoskuitukuutioita. Pidän erityisesti kaukalon jämäkkyydestä.

 

kookoskuitunapit kastelualustalla


Minikasvihuoneen olen yhdistänyt Rombergin pöytäpuutarhaan. Pöytäpuutarhan lamppu lämmittää laitteen katon, joten käytin sitä lämpöalustana ja idätin tomaatinsiemenet minikasvihuoneessa siinä päällä. Kun siemenet ovat itäneet, ne tarvitsevat heti paljon valoa, joten silloin siirsin minikasvarin pöytäpuutarhan valon alle. Se oli hitusen pöytäpuutarhaa leveämpi, joten sitä ei saanut pohjalle saakka, mutta reunoille se meni näppärästi.

 

Pöytäpuutarha lämpöalustana
Minulla ei ollut tilannekuvaa siitä, kun idätin tomaatinsiemeniä pöytäpuutarhan katolla, joten simuloin tilanteen. Elikkä siis, näin pidin minikasvihuonetta pöytäpuutarhan lämpimällä katolla, kunnes siemenet olivat itäneet.
 

Minikasvihuone pöytäpuutarhassa
Itämisen jälkeen siirin minikasvarin pöytäpuutarhaan lampun alle. Se ei ihan mahtunut, vaan jäi reunoista roikkumaan. Mutta ei se haittaa, ihan samalla tavalla se noinkin toimii! Tämä Home Garden pöytäpuutarha on osoittautunt todella monikäyttöiseksi. Valo on tarpeeksi tehokas ja tämä on juuri sopivan kookas!
 

minikasvihuone kookokskuitunapeilla

Hihii, tomaattivauvat.
 

Osa tomaatinsiemenistä oli sen verran vanhoja, että laitoin niitä kaksi per kookoskuitunappi (ajattelin, että edes toinen siemenistä itäisi). Nyt kävi niin, että lähes kaikki siemenet itivät, ja taimienalut täytyy erotella toisistaan. Sen sijaan, että lähtisin rikkomaan paakun (jolloin molempien taimien juuret katkeaa), vedän toisen taimen varovasti paakusta irti ja sijoitan uuteen kookosnappiin. Tein tästä havainnollistavan videon, se löytyy tästä alta.

 

 

Pop Up Box -kookoskuitu onkin jännä. Pienessä laatikossa on viisi litteää pakettia, joissa on tiivistettyä kookoskuitua. Kun paketin avaa, siitä muodostuu pussi. Pussiin kuuluu kaataa 3 dl vettä, jolloin kookos turpoaa. Yhdestä pussista tulee litran verran kookoskuitua, joten koko paketista tulee turvotettuna yhteensä viisi litraa! Laitoin kookoskuitua kahteen jäätelörasiaan. Toiseen kylvin pillisipulin siemeniä ja toiseen maapähkinöitä. Elikkä siis ihan kaupasta ostettuja luomulaatuisia maapähkinöitä. Maapähkinärasian laitoin myös lämpömatolle köllöttelemään. Ei mennyt montaa päivää, niin kookoskuitu oli alkanut liikkumaan. Viikon päästä kylvöstä oli ensimmäiset maapähkinät itäneet. Niissä on kyllä todella kauniit ja mielenkiintoiset lehdet, innolla seuraan, mitä seuraavaksi tapahtuu, minulla ei nimittäin ole hajuakaan miten maapähkinä kasvaa.

 

maapähkinän kasvatus

maapähkinän kasvatus kookoskuidussa

maapähkinän kylväminen kookoskuituun

 

Tomaatintaimet olen siirtänyt kookoskuitukuutioihin ja seuraavaksi olisi tarkoitus siirtää myös munakoisot niihin. Tuolle vaaleanharmaalle kastelualustalle mahtuu hyvin 25 kpl kuutioita. Kookosnapin siirtäminen kuutioon on helppoa ja siistiä. Mutta joillekin on aiheuttanut päänvaivaa se, että nappi on suurempi kuin kuution reikä, eli miten se sopii sinne? Tein videon aiheesta samalla kun siirtelin omia taimia kuutioihin.

 

 

Ihanaa alkanutta kasvatuskautta kaikille, olosuhteista huolimatta! Pidetäänhän itsestämme, toisistamme ja taimistamme huolta!

- Linda

 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja