{image:text}

Kannattaisiko kasvihuone ostaa jo syksyllä?

Me hommasimme kasvihuoneen keväällä, se rahdattiin jäitä pitkin vetämällä saareen alkuvuodesta. Minulla oli suuret suunnitelmat siitä, kuinka kasvihuone polkaistaan pystyyn aikaisin keväällä ja ennen kaikkea nopeasti. Ihan niinhän se ei sitten mennyt, että olisin saanut siirtää taimet kasvihuoneelle jo toukokuun alkupuolella. Suunnitelmani väliin tulivat kevään ailahtelevat kelit, elämän muut kiireet ja pari muuttujaa saarirakentamisen kanssa. Joten nyt kun olen hommannut kasvihuoneen keväällä, voin kertoa ainakin omasta näkökulmastani pari juttua, että miksi se kasvihuoneen ihanuus kannattaisi ostaa jo syksyllä!

 

 

Kasvihuone lasilla - Juliana Premium

 

KEVÄT KEIKKUEN TULEVI – VÄHINTÄÄN PERUSTUKSET KUNTOON JO SYKSYLLÄ

Maalis-huhtikuun vaihteessa totesimme, että routaa ei enää ollut maassa ja olisi hyvä aika aloittaa kasvihuoneen perustusten tekeminen. Meri oli vielä umpijäässä ja toimme rakennustavarat jäitä pitkin saareen. Rakennustavara tarkoitti kierrepaaluja, olimme päättäneet koittaa niitä ensimmäistä kertaa. Tämä ei onnistunut kivisen maan vuoksi ja parin viikon päästä rahtasimme saareen harkkoja.

Teimme perustuksia antaumuksella. Kuoppia oli kaivettavana monta ja maa on ensin kivistä ja lopulta vastaan tulee erittäin tiukka savikerros. Ja kun kuopat olivat valmiina, näytti Suomen kevät parastaan. Milloin oli liian kylmä tai millin liian märkää valaa betonianturat ja pilariharkot paikalleen. Huomasin kaksi syytä miksi vähintään perustukset kannattaa tehdä syksyllä. Syksyllä ehtii suunnitella kasvihuonetyön kunnolla, sillä kevään taimikasvatukset eivät vie aikaa. Toisekseen kevät tosiaan voi olla arvaamaton ja viivyttää rakennustöitä.

 

Kasvihuoneen perustukset ja pohjatyöt

Kiertää, kiertää! Ja vaikka kuinka kiersimme, maahan upposi vain yksi ruuvipaalu. Muut jurttasivat kiinni kiviin tai kovaan saveen. Vaihdoimme siis lapiohommiin.

 

KEVÄÄLLÄ MUUTKIN PYSTYTTÄVÄT KASVIHUONEITA

Ensin aioimme pystyttää kasvihuoneen itse, mutta vapaiden viikonloppujen ollessa kortilla ja päivien kuluessa ilman, että mitään tapahtui, turvauduimme ammattilaiseen. Sain nopeasti huomata, etten ollut ainoa, joka olisi halunnut kasvihuoneen pystytyksen ”vaikkapa ensi viikolla”. Syksyllä apua on helpompi saada. Luulenpa tämän koskevan myös talkooapua, sillä keväällä monilla on kiirettä omien pihojen ja mökkien kanssa.

 

LISÄÄ TILAA TAIMIKASVATUKSEEN

Meillä on melko pieni asunto ja keväisin se on täynnä isompia ja pienempiä kasvinalkuja. Odotan erittäin innolla ensi vuoden kevättä, jolloin kasvihuone on valmiina uutta kasvukautta varten. Osan taimista voi siirtää jo aikaisemmin kasvihuoneelle tilaa viemästä. Esikasvatan esimerkiksi kaalit, jotka pärjäävät hyvin kasvihuoneen vaihtelevissa kevätlämpötiloissa. Ensi vuonna aion myös perehtyä esikasvatettaviin kukkiin, joihin päin en ole uskaltanut vilkaistakaan tilanpuutteen vuoksi. On myös mukava siirtää multaiset istutus- ja koulimishommat kasvihuoneelle kodin lattioiden sijaan.

 

Taimien kasvatus kasvihuoneessa

Latva-artisokat pääsevät ensi vuonna kasvihuoneeseen tätä vuotta aikaisemmin. Ehkä se edesauttaa myös sadon saamista. Tänä vuonna latva-artisokat eivät edes yrittäneet kukkia.

 

Härkäpavun kasvatus kasvihuoneessa

Härkäpavun koitan kasvattaa ensi vuonna suoraan kasvihuoneessa, jolloin sisältä vapautuu paremmin tilaa tomaateille, paprikoille ja muille aremmille kasveille!

 

KASVUKAUDEN SUUNNITTELU

Kun kasvihuone oli pelkkä piirros ruurupaperilla ja sen järjestys vain teoreettinen ajatus, oli vaikea suunnitella mitä siellä mahtuisi kasvamaan. Saati sitten että kuinka laittaisi ruukut ja kasvulaatikot paikalleen. Kun kasvihuone on pystyssä jo syksyllä, voi kipaista huoneeseen visioimaan, että mahtuuko sinne tosiaan kaksi viiniköynnöstä tai kuinka kirpparilta löytynyt ihana pöytä istuisi sisustukseen. Talvikauden aikana ehtii rakentaa ristikot kurkuille ja suunnitella tomaattien tukemisen. Osa näistä asioista jäi minulla vähän puolitiehen, sillä kevät (sen vihdoin saapuessa) vyöryi päälle niin vauhdilla, että ihan kaikkia asioita ei ehtinyt toteuttaa sillä tavalla kuin oli kuvitellut. Niin vain oli tomaatteja sidottuna langalla tukikeppeihin, vaikka vannoin keksiväni jotain fiksumpaa kuin tomaattien vartta helposti vaurioittavan juuttinarun.

 

Taimia kasvihuoneessa

Oli juhannus ja vielä ei ollut kasvihuoneen lattia valmiina. Meloni oli alkanut kellertää, sillä se olisi kaivannut paremmalle kasvupaikalle jo aikaisemmin. Myöhemmin päätin heittää sen pois ja tehdä uuden yrityksen seuraavana vuonna, kun kasvihuone on valmiina ottamassa sen vastaan!

 

Kasvihuoneen työtaso

Ensi keväänä ruukutuspöytä pääsee tositoimiin!

 

Kasvihuone sisältä

Talvella on ihana unelmoida kesän vihreydestä ja suunnitella kasvien paikkoja!

 

KEVÄÄN AURINKOISET PÄIVÄT

Olen kääntänyt katseeni jo kevään kauniisiin päiviin. Saaressa on usein tuulista ja vaikka helmi-maaliskuussa saattaa olla upean aurinkoinen päivä, ei siitä pysty nauttimaan ulkona kahvikupin ääressä ilman jääpuikkokylmetystä. Nyt kun kasvihuone on valmiina, odotan kauniita kevätpäiviä, jolloin voin pujahtaa kasvihuoneeseen teekupin kanssa tuulen suojaan.

 

Kasvihuone oleskeluun

Eipä syksynkään illoissa kasvihuoneessa ole mitään vikaa… Ihana rauhallinen hetki töiden jälkeen!

 

TARJOUKSET

Syksy on hyvää aikaa kasvihuoneiden ostamiseen myös tarjousten vuoksi! Kannattaa pitää silmät auki ja tehdä hyviä kasvihuoneostoksia. Kivikankaan tarjoukset pääset tsekkaamaan täältä. Yksi omista suosikeista listalla on puinen Classic-malli. Se istuu taatusti pihan puiden ja pensaiden joukkoon. Omassa kasvihuoneessani olen ihastunut kasvihuoneen oveen. Sen yläosa aukeaa tuuletusluukuksi, mikä on tullut tänäkin kesänä muutaman kerran tarpeeseen. Julianan Junior ja Compact-malleissa on samanlainen luukkuovi. Olen myös myyty oman kasvihuoneeni väriin, joten näiden perusteella sillmäni pysähtyvät aina harmaarunkoiseen Juliana Junioriin. Tarjousten joukossa on muutama hyvä vaihtoehto myös tosikasvattajalle, sillä neliöitä alkaa kaarikasvihuoneissa piisata. Vai miltä kuulostaisi 24 neliötä silkkaa kasvualaa Strong-kasvihuoneessa? Sinne mahtuisi ne pari viiniköynnöstäkin!

 

Mukavia syyssäitä!

-annika-


 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja