Ahven


Lahko: ahvenkalat

Ahventa esiintyy runsaasti lähes koko Suomessa ja se on hyvin sopeutuvainen, mm. hapanta vettä se sietää monia muita lajeja paremmin. Ahvenen ravinto koostuu monipuolisesti eläinplanktonista, pohjaeläimistä (ravuista) ja kaloista. Hyvissä olosuhteissa ahven kasvaa kymmenessä vuodessa yli 40 cm pituiseksi ja kilon painoiseksi.

ahven

Verkko

Solmuväli 27-50 mm, lanka 0,17-0,20 mm, kierrettylanka 0.12x3, nailon 210D/2 tai IronSilk monikuitulanka. Väriltään punaisesta liinasta näkee ahvenen helpommin irrottaa, eikä se heikennä verkon pyytävyyttä.


ahvenverkko
ahvenen verkkokalastus
ahvenen kalastaminen verkolla

 

Syksy

Kuukausi ennen jäiden tuloa alkavat ahvenet muodostaa isoja parvia ja ne kerääntyvät talvehtimisalueille syviin monttuihin tai niiden laitamille 5-15 metrin syvyyteen. Hyvää ahvenen verkotusaikaa kestää aina ensi jäille saakka.
 

Talvi

Keskitalven ahvenet talvehtivat samoilla paikoilla, johon ne loppusyksystä kerääntyivät.
 

Kevät

Ahven aloittaa kutunsa heti rantojen sulaessa jäästä. Silloin on aika viedä verkot kutupaikalle 1-3 metrin veteen, ojien ja jokien suualueille, kaislikkoihin tai lahtien perälle. Tyypillisellä kutupaikalla on heinikkoa, oksistoa tai muuta kasvustoa, mihin naaras laskee mätinsä. Kutuaika ulottuu kesäkuulle, kylmissä vesissä jopa heinäkuulle saakka. Katiska on myös hyvä pyydys ahvenen kutuaikaan.
 

Kesä

Kun kutu on ohi, hajaantuvat ahvenparvet ympäriinsä, karikoille, rinteisiin, salmiin ja lahtien perälle, paikkoihin missä niille on ruokaa.
Parvet ovat pieniä, mutta liikkuvat aktiivisesti pikkukalan perässä ja siksi niitä saa hyvin verkoillakin. 


Lue lisää aiheesta