{image:text}

Kasvilaatikon rakentaminen kasvihuoneeseen

Päädyin rakentamaan kasvihuoneen toiseen laitaan ison kasvilavan. Olemme rakentaneet kasvilavoja pihallekin ja päätimme tehdä kasvihuoneeseen lavan samasta materiaalista. Meidän ulkona olevat kasvilavat ovat erittäin jykevät, sillä ne sijaitsevat meren rannalla ja altistuvat siksi tuulille ja merivedelle. Ensimmäisenä kasvinkasvatteluvuonna olin tehnyt lavapuutarhani lavankauluksista, jotka lähtivät liikenteeseen loppusyksyllä meriveden noustessa 1,2m normaalivedenkorkeuden yläpuolelle. Tämän kokemuksen jälkeen rakensin seuraavaksi lavat, jotka todella kestäisivät.

 

 

Materiaaliksi valikoitui 48 x 198 puulankku. Se on paksua, kestävää ja mielestäni todella hyvän näköinen. Kasvihuoneen kasvilavan pituus on hieman yli 4 metriä ja leveyttä sillä on noin 90 cm. Kasvilavan lopullinen leveys päätettiin vasta sitten, kun lattiakivet oli laitettu paikalleen ja mitattiin sitten tarkka mitta. Emme halunneet leikata lattiakiviä, minkä vuoksi päädyimme mielummin säätämään kasvilavan leveyttä.

 

Kasvilavan tekeminen kasvihuoneeseen

Lattiakivet ovat paikallaan ja melkein loput finnfoamitkin. Tästä määräytyi kasvilavan leveys.

 

Puinen istutuspenkki kasvihuoneeseen

Jaakko sirkkelöi lankkuja oikeaan mittaan. Sää oli vähän tuulinen, joten sahanpuru vain pöllysi!

 

KASVILAVAN PUIDEN MAALAAMINEN

Lava kannattaa käsitellä, jotta se kestää pidempään, mutta ihan millä tahansa aineella sitä ei kannata tehdä. Aineen pitäisi olla sellaista, ettei siitä liukene myrkkyjä multaan, etenkin jos kasvattaa hyötykasveja. Minä olen käyttänyt OsmoColorin EcoGarden-öljyä. Erityisesti musta hiili-väri miellyttää minun silmääni. Olen huomannut, että jotkut puutarhurit käsittelevät kasvilavan myös tervalla tai tervamaalilla.

Maalasin puut kahteen kertaan sen jälkeen, kun puut oli sahattu mittaan. Suosittelen maalaamaan kaikki palat kerralla… Minulla kävi nimittäin niin, että kun maalaamisen jälkeisenä päivänä aloitimme kasvilavan rakentamisen, huomasimme, että yksi päätypala oli jäänyt laiturille ja se oli tietenkin maalaamatta! No äkkiä suti ja maali esiin ja lämpimässä ilmassa pala kuivui melko nopeasti.

 

Kasvulaatikoiden maalaus/käsittely

Maalari maalasi taloa… Tai ainakin kasvilavaa!

 

Maalatut laudat

Pääosin sain maalata kauniissa ilmassa, mutta totta kai ensimmäisen kierroksen jälkeen taivaalta alkoi piskotella vettä ja pieni sadekuuro kesti puolisen tuntia.

 

KASVILAVAN RAKENTAMINEN

Kiinnitimme laudat toisiinsa lattaraudoilla ja kulmat tehtiin kulmaraudoilla. Koska kasvilava on niin pitkä, huomasimme, että sitä kannattaa vahvistaa keskeltä, ettei lavaan laitettava multa pääse pullistamaan lautoja. Keskellä on nyt kaksi poikkipuuta pitämässä rakennetta koossa. Lisäksi laitoimme sisäpinnalle patolevyä suojaamaan puurakenteita. Nyt lavan pitäisi kyllä kestää käyttöä pidempäänkin!

 

Kasvilavan rakentaminen

Lavassa on kolme korkeaa lankkua ja sitten alimpana on suurinpiirtein kivilattian korkuinen lauta. Yhteensä kasvulavalla on korkeutta 60cm ulkopuolelta, mutta kasvien puolella sitä on 70cm.

 

istutuslaatikon rakentaminen

Lattarautoja laitettiin aika paljon, sillä ne jäykistivät rakenteen ja myös suoristivat lankut linjaan keskenään.

 

Patolevy istutuslaatikossa

Patolevyn kiinnitin muutamalla ruuvilla ja välit sitten nitojalla. Ja vinkki vitonen, jonka kaikki muut varmaan tietävätkin… Minä nimittäin ehdin laittaa yhden sivun tätä muovia väärinpäin! Eli nupit seinää vasten, jotta ilma patolevyn ja puun välillä pääsee liikkumaan…

 

puinen viljelylaatikko kasvihuoneeseen

Kun olimme lisänneet multaa, huomasimme, että tarvitaan kunnon poikkipuu, joka pitää neljän metrin laudan suorassa.

 

MULTAA, MULTAA!

Näin iso kasvilava vie aika paljon multaa ja sitä ei kannata tuoda säkkikaupalla saareen. Niinpä pakkasimme peräkärryn lauttaan ja lähdimme hakemaan multaa. Kävimme Ämmässuolla ja palasimme kahden tonnin multakuorman kanssa. Onneksi peräkärryssä ja autossa riittää veto!

 

multaa kasvihuoneeseen

Multakuorma on saatu laituriin! Olemme tehneet Jaakon kanssa työnjaon. Hän ajaa peräkärrymatkat ja minä ajelen lauttamatkat.

 

kasvihuoneen multakuorma

Vaikka autossa riittää voimaa vetää peräkärryä, niin saaressa ei kahden tonnin kuormaa saa ylös suoraan lautasta. Jouduimme purkamaan lastia noin puolet käsipelillä, jotta peräkärry saataisiin ylös lautasta.

 

tomaatti uudessa viljelylaatikossa

Vasta puolet mullasta laitettu, mutta oli pakko istuttaa ensimmäinen tomaatti heti paikalleen!

 

tomaatintaimien istuttaminen kasvihuoneeseen

Lempihomma tässä projektissa. Oli ihanaa istuttaa kasvit omille paikoilleen!

 

Kasvihuoneen kivilattia

Kasvit ovat paikallaan ja lava pääsee oikeuksiinsa. Se näyttää hienolta mustassa Juliana-huoneessa!

 

Tomaatti, paprika, chili ja tomatillo kasvihuoneen puisessa kasvulavassa

Tomaatit, chilit, paprikat ja tomatillot pääsevät piristyivät parissa päivässä päästyään lavaan kasvamaan. Lavan pääty on varattu viinirypäleelle.

 

Huikea fiilis, kun kasvit saavat vihdoin kasvaa lavassa reilussa mullassa. Ensi vuonna kaikki on sitten valmiina ja tomaatit pääsevät jo aikaisemmin levittelemään juuriaan. Nyt keskitytään kuitenkin tähän vuoteen ja odotellaan sadon valmistumista!

-annika-


 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja

 

  • Kasvihuone Juliana Premium 13,0 m² turvalasilla, antrasiitti/musta väri Kasvihuone Juliana Premium 13,0 m² turvalasilla, antrasiitti/musta väri

    Kasvihuone Juliana Premium 13,0 m² turvalasilla, antrasiitti/musta väri

    4450,00 €