{image:text}

Talvikasvihuoneen rakentaminen - tee itse minikasvihuone ympärivuotiseen käyttöön

Ensin täyttyi kaikki kodin ikkunoiden edustat. Sitten joka ikinen vaakapinta, jonka päälle sai viriteltyä kasvivalon. Kyse on tietenkin taimikasvatuksesta. Hyötykasvi-innostuksen kasvaessa, lähti myös esikasvatus vähän lapasesta. Mutta sen sijaan, että olisin vakavasti harkinnut esikasvatettavien taimien määrän vähentämistä, aloin tähyillä yhä enemmän kasvihuoneelle päin. Sehän on jo alkuvuonna mitä parhain taimikasvattamo, mutta vain päivisin. Yöllä lämpötila laskee pakkasen puolelle, eikä 13 neliöisen lasisen kasvihuoneen lämmittäminen tomaattien ja chilien vaatimiin lämpötiloihin vaikuttanut järkevältä. Mutta entäpä jos kasvihuoneen sisälle rakentaisi pienemmän kasvihuoneen, jossa olisi hyvä eristys? Testattavahan se oli! Syntyi talvikasvihuone, joka on ollut pari talvea ahkerassa käytössä.


 

Rakentaminen ja materiaalit

Kasvihuoneeni toisella pitkällä sivulla on iso lava ja päätin rakentaa talvikasvihuoneen tuon lavan päälle. Silloin tilaa jäisi myös aurinkoisten pakkaspäivien kahvihetkille pöydän ääressä, mikä oli yksi toiveistani. Toinen vaatimukseni oli, että talvikasvihuoneella on käyttöä myös kesällä. Niinpä se on mitoitettu niin, että voin kesällä siirtää sen ulos kasvimaalle kasvilavan päälle. Talvikasvihuone toimii kesällä arempien kasvien suojana. Vielä kolmas kriteeri oli, että talvikasvihuone pitää olla kohtalaisen helppo siirrellä. Niinpä pikkukasvihuoneelleni tuli mittaa 2,5 x 0,9 m. Okei, myönnän. Se on kyllä vähän painava…

Materiaaliksi valitsin Kivikankaalta valikoiman järeintä 10 mm paksua kennolevyä, sillä se on lämmittämisen kannalta hyvä valinta. Kannattaa ehdottomasti sulkea kennolevyjen päät siihen tarkoitetulla teipillä. Aikaisempaan kasvihuoneviritykseen en tajunnut näin tehdä ja hämähäkit ovat tehneet pesiään kennolevyjen putkiin. Kennolevyn ylä- ja alareunaan käytetään eri teippiä. Jippo on siinä, että alaosan teippi hengittää, jolloin kosteus pääsee pois kennolevyn sisältä.

Kennolevyn ulkopuolelle tuleva puoli on UV-suojattua ja puoli on merkitty poistettavaan suojakalvoon. Kannattaa merkitä, vaikka maalarinteipin palalla, että kumpi puoli kuuluu ulkopuolelle, jotta asiaa ei joudu arvuuttelemaan rakentamisen edetessä!

Talvikasvihuoneen pohja on tehty Finnfoam-levystä. Se eristää hyvin ja on helppo ottaa pois kesäksi.


talvikasvihuoneen rakennus ja materiaalit
Talvikasvihuone on rakennettu tammikuussa. Missäs muualla kuin kasvihuoneessa! Saimme kasvihuoneeseen sopivan työskentelylämpötilan parilla lämmittimellä.

talvikasvihuoneen runko diy
Ensin valmistui runko. Katto on vino, se seurailee kasvihuoneen kattoa, tosin loivempana. Pieni loivuus katossa on toiminut myös kesällä, sillä sadevesi valuu hyvin pois katolta.

talvikasvihuoneen rungon maalaus
Hommat aloitettiin ennen puoltapäivää ja ilta-seitsemän aikaan oli maalaukset tehty. Pakkanen kiristyi iltaan mennessä ja pattereita tarvittiin neljä kappaletta, jotta lämpö pysyi maalaukselle sopivana.

talvikasvihuone kasvihuoneen sisällä
Ovet puuttuvat vielä. Talvikasvihuone istuu mukavasti Julianan tummaan yleisilmeeseen. Lavan päälle nostaminen jättää tilaa muualle kasvihuoneeseen, mutta rajoittaa korkeutta. Osa sitruspuistani osuu kattoon tai ei mahdu talvikasvihuoneeseen. Toisaalta korkeus tuo lisää ehkä vähän turhaakin lämmitettävää. Yksi upea vaihtoehto olisi rakentaa talvikasvihuone päätyyn, jolloin siihen saisi kauniin harjan muodon. Ja mahtuisi korkeammatkin sitruspuut!

kennolevyllä katettu talvikasvihuone
Ovet ovat isot ja ne on helppo irrottaa kesäksi, jolloin kasvihuoneesta tulee hyvä suoja aroille kasvimaan kasvateille.

 

Aukot sähkövienneille

Kannattaa miettiä jo valmiiksi, että mihin kohtaan jättää kolon sähkövienneille. Ja kun talvikasvariin jättää töpselin mentävän raon, niin kuinka sitten estää, että hiiret eivät pääse raosta sisään. Minä olen ratkaissut tämän tekemällä reiän kennolevyyn. Tukin reiän aina talvisin pikkuisilla Finnfoamin palasilla.

 

Lämmitys

Olen lämmittänyt talvikasvihuonetta kahdella tavalla. Talvikasvihuoneen pohjalla on ollut lämpömatto, joka on pohjalle juuri sopivan kokoinen ja lisäksi huonetta lämmittää Palman Biogreen -puhallin. Mielestäni lämpömatto tuo aika tasaista lämpöä ja sen etu on myös, ettei se vie tilaa. Silloin kun tarvitsee lämmittää vain vähän, valitsen lämpömaton ja annan puhaltimen viemän tilan kasveille. Mutta sähköpuhallin on kyllä oikeasti paikallaan silloin kun on pakkasta. Lisäksi se kierrättää ilmaa ja auttaa kosteuden poistossa tehokkaammin.

Sähkön kulutusta säädän termostaatilla, jonka asetan talvella 5 lämpöasteeseen. Se on ollut riittävä talvehtiville kasveille, oikein hyvä aasialaisille lehtivihaaneksille ja aika moni taimikin on viihtynyt siinä. Kevään lämmetessä olen nostanut lämpötilaa tomaattien taimia varten. Olen mitannut sähkönkulutusta kulutusmittarilla. Kulutus on ollut yllättävän maltillinen. Korkeimmillaan on mennyt joskus 1 euro vuorokaudessa, mutta se yleensä tasaantuu talven aikana. Viime talvena sähköä kului 1.11. – 31.1. välisenä aikana 35,65 euron edestä. Täytyy kuitenkin muistaa, että viime vuosi oli lämmin ja kasvihuoneeni on 1B-alueella. Kylmänä talvena kulutus on helposti kaksinkertainen. Kylmiksi öiksi olen heittänyt talvikasvihuoneen päälle vanhan peiton hillitsemään vuotoa. Erittäin kylmää talvea talvikasvihuonekokeiluuni ei ole osunut. Mutta jos sähkölasku hirvittää, voin siirtää kasvit pahimpien pakkasten yli sisälle taloon.lämpömatto lämmittää taimia talvikasvihuoneessa
Lämmitysmatto kasvihuoneen pohjalla. Sen päälle ei saa suoraan laittaa ruukkuja, joten olen nostanut laudoilla ruukut hieman maton yläpuolelle.

lämmitin puhaltaa lämmintä ilmaa talvikasvihuoneeseen
Palma Biogreen lämmittää kuvassa näkyvää Finger lime-sitruspuuta ja wokeissa maistuvaa pinaattikiinankaalia.

 

Inspiroiva talvikasvihuone

Ensin ajattelin, että talvikasvihuoneeni on valtava! Sinnehän mahtuu vaikka mitä! Ja niin mahtuukin. Mutta niin vain talvehtivat sitruspuut jotenkin tuppaavat lisääntymään ja taimiakin on ollut pahimmillaan kolmessa kerroksessa. Talvikasvihuone on tuonut rutkasti iloa ja tietynlaista helppouttakin. Koskaan ennen eivät ole sitruspuut selvinneet talvea ilman lehtien tiputtamista tai vihannespunkkien hyökkäystä. Ja onhan se hauskaa keväällä, kun on uutta tilaa taimien kasvatteluun. Seuraavassa postauksessa kerron lisää mihin kaikkeen olen talvikasvihuonetta käyttänyt!

 

-annika-

 

Materiaalit löydät täältä:

Kennnolevyt: https://www.kivikangas.fi/kennolevyt

Teippi kennolevyn alapäähän: https://www.kivikangas.fi/hengittava-antibakteerinen-teippi-kennolevyn-alapaahan-25-mm

Teippi kennolevyn alapäähän: https://www.kivikangas.fi/antibakteerinen-teippi-kennolevyn-ylapaahan-25-mm

Sähköpuhaltimet: https://www.kivikangas.fi/sahkolammittimet

Lämpömatot: https://www.kivikangas.fi/lampomatot

 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja


 

Tuotevinkit talvikasvihuonetta varten:

 • LÄMPÖPUHALLIN BioGreen Palma Digital 2,0 kW LÄMPÖPUHALLIN BioGreen Palma Digital 2,0 kW

  LÄMPÖPUHALLIN BioGreen Palma Digital 2,0 kW

  179,00 €

 • Hengittävä antibakteerinen teippi kennolevyn alareunaan, pituus 6,5 m

  Hengittävä antibakteerinen teippi kennolevyn alareunaan, pituus 6,5 m

  11,90 €

 • Antibakteerinen teippi kennolevyn yläreunaan, pituus 6,5 m

  Antibakteerinen teippi kennolevyn yläreunaan, pituus 6,5 m

  5,50 €