{image:text}

Kasvihuoneen pohjapiirros

Lumen tupruttaessa taivaalta olen päätynyt pyörittelemään kasvihuoneen pohjakuvaa ja suunnittelemaan mitä kaikkea kasvihuoneeseen tulee. Juliana Premium 13 m²:n koossa on tilava kasvihuone, johon mahtuu sekä kasvit että rentoa oleskelua. Pohdinnan paikka onkin kuinka paljon kumpaakin? Facebookin puolella sainkin tästä vähän kommentteja ja ne vahvistivat tunnetta siitä, että kummallekin kannattaa jättää tilaa ja tämän kokoisessa kasvihuoneessa sitä riittää!

 

 

Juliana Premium -kasvihuone

Tumma Juliana Premium kaikessa komeudessaan!

 

KUINKA PALJON MAAPOHJAA?

Ensin olin ajatellut, että kasvihuoneeseeni tulee mahdollisimman paljon maapohjaisia kasvulaatikoita. Niissä on se hyvä puoli, että syväjuuriset kasvit, kuten viiniköynnös, saavat juuristolleen tarpeeksi tilaa. Maapohja on hyvä myös kosteuden tasaamisessa sen avulla maaperän hyvät mikrobit pääsevät auttamaan kasvutöissä.

Sitten aloin miettimään kauniita kevätpäiviä, jolloin aurinko lämmittää jo lasin taakse, mutta ulkona on silti vilakka perusvire. Kasvihuone voisi toimia kuin kuistina noiden kauniiden päivien ja kylmien päivien varalle!

 

Kasvihuoneessa voi nauttia kevätauringosta tuulensuojassa

Näitä hetkiä haluan lisää! Maaliskuussa jää ympäröi vielä saaren, mutta kevätaurinko lämmittää jo ihoa. Kasvihuone poistaa tästä yhtälöstä tuulen, minkä vuoksi lämpimistä hetkistä pääsisi nauttimaan huomattavasti useammin.

 

Päätin jättää maapohjaiset kasvulaatikot alkuperäistä suunnitelmaa vähemmälle ja lisätä tilaa oleilulle. Sitä paitsi näin tila säilyisi paremmin muunneltavana. Oleilutila täyttyisi varmasti ruukkukasveista kesän edetessä, ainakin osittain. Halutessani voisin kuitenkin raivata ruukkuja sivummalle ja pitää varhaiskevään kahvittelut tai syksyn satojuhlat myös kasvihuoneessa. Sen verran pitäisi olla tilaa keskellä kesääkin, että Jaakko ja minä mahdumme aamupalalle kasvihuoneeseen. Täytyy olla siis tarkkana, ettei kasvit valtaa ihan kaikkia neliöitä itselleen!

 

POHJAPIIRROS

 

Kasvihuoneen pohjapiirros

Sivun alalaidassa on etelä ja oikealla ovi. Normaalisti kasvihuoneen pitkät sivut suositellaan sijoittamaan etelä-pohjoinen -suunnassa, mutta meillä kasvihuone ei saisi niin tarpeeksi valoa.

 

Ensimmäiseksi täytyy todeta, että pohjapiirros hämää valtavasti. Näytti ettei kasvihuoneeseen mahdu mitään. Sitten päätin erottaa vastaavan alueen olohuoneestamme ja yhtäkkiä tilaa tuntui olevan ruhtinaallisesti! Olen päätymässä ratkaisuun, jossa koko takaseinää peittää maapohjainen kasvulaatikko. Siinä saa kasvaa valtaosa korkeista kasveista, kuten viinirypäle, kurkku ja tomaatit. Etulaitaan jätän lyhyemmän, 2 metriä pitkän maapohjaisen kasvulaatikon. Siinä voi kasvaa esimerkiksi chilit, matala ananaskirsikka ja munakoiso. Kasvulaatikoiden välissä on huimat 1,5 metriä tilaa, joten voi olla, että teen laatikoista vielä vähän syvemmät. Ja taitaa siihen käytävän varteen tulla muutama ruukkukin!

Kasvihuoneen takaseinälle tulee ruukutuspöytä. Se on työtilan lisäksi kätevää kasvutilaa ja sopii hyvin matalammille kasveille tai pikkutaimille. Pöydän alapuolikaan ei ole hukkatilaa, sillä seinää vasten mahtuu hyvin muutama pienempi kasvi. Kasvihuoneen seiniäkään ei kannata unohtaa. Niille on tulossa pieniä hyllyjä, joihin voi laittaa kasvamaan valoa kaipaavat yritit.

 

Kasvihuoneen taimipöydälle voi vaikka kattaa brunssin

Pöydälle mahtuu operoimaan taimia ja tai kattamaan brunssia!

 

Kasvihuone onkin orangerie!

Tässä me sitten istumme appelsiinipuiden varjossa. Vähän ehkä nauratti tätä tuotosta katsoessa… Tomaattini kasvavat näköjään lähes lasten potkupallon kokoisiksi ja appelsiiniin ei kuoren lisäksi hedelmää kovin paljon mahdu, sillä koko hedelmä on ehkä vähän saksanpähkinää isompi!

 

Avoimeen tilaan mahtuu aina minun ja Jaakon tuolit sekä pikkuinen pöytä eväille tai kirjalle. Mutta sopii tilaan tarvittaessa myös vähintään neljän hengen pöytä. Jos brunssi on kovin runsas, niin ruukutuspöytä toimii hienosti tarjoilupöytänä. Vielä pohdin vähän, jos etualan kasvulaatikkoa lyhentäisi ja niin mahdollistaisi isommankin pöydän. Unelmoin selvästi pienistä puutarhajuhlista kasvihuoneessa!

-Annika


 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja

 

 

Juliana-kasvihuoneisiin sopivia hyllyjä löytyy useita malleja

 • Lattiatilaa säästävä seinäpöytä kahdella välillä. Lattiatilaa säästävä seinäpöytä kahdella välillä.

  Juliana-seinäpöytä, musta alumiini

  299,00 €

 • Musta alumiinihylly Musta alumiinihylly

  Musta alumiinihylly

  109,00 €

 • Kasvihuone Juliana Premium 13,0 m² turvalasilla, antrasiitti/musta väri Kasvihuone Juliana Premium 13,0 m² turvalasilla, antrasiitti/musta väri

  Kasvihuone Juliana Premium 13,0 m² turvalasilla, antrasiitti/musta väri

  4450,00 €

 • Pienempi yrttihylly, 36 x 15 cm Pienempi yrttihylly, 36 x 15 cm

  Musta yrttihylly, liikutettava

  109,00 €

 • Alumiinihylly kannattimilla, 150x15 cm, musta

  Alumiinihylly kannattimilla, 150x15 cm, musta

  89,00 €