{image:text}

Katiskakalastus – vaivaton tapa pysyä kalassa

Katiskakalastus on vaivaton ja edullinen kalastusmuoto, jolla saa kalaa vuoden ympäri. Tavallisimpia katiskakaloja ovat ahven, hauki, särkikalat sekä talviaikaan made. Katiska antaa saalista myös kokemattomammalle pyytäjälle.

Katiskan etuna on se, että kalat säilyvät tuoreina ja se mahdollistaa valikoivan kalastuksen. Kalastaja voi valikoida mitä kaloja ottaa ja vapauttaa loput kalat vahingoittumattomina takaisin veteen.

Ravinnon hankinnan lisäksi katiskalla voidaan hoitokalastaa kalavesiä parempaan kuntoon. Lisää hoitokalastuksesta voit lukea täältä.

 

Katiskakalastuksen periaatteet

Katiskassa on nielu, jonne kalat pääsevät uimaan sisään helposti, mutta josta ulos pääseminen on kaloille vaikeaa. Katiska voidaan laskea pyyntiin rannalta tai veneestä. Katiska lasketaan vaakasuoraan vesistön pohjaan, kallellaan oleva katista ei pyydä kalaa. Katiskaan on kiinnitetty naru, jossa on pinnalla kelluva merkki. Katiska koetaan vetämällä narusta ylös ja ottamalla kalat katiskassa olevan luukun kautta.

Hyviä katiskapaikkoja on usein samat paikat mistä kalaa muutenkin tulee, kuten esimerkiksi kivien vierustat, purojen suut, ruovikot ja niiden reunat. Katiskan pyyntitehoa voidaan lisätä aitaverkoilla tai lisäpesillä/apunieluilla. Etenkin keväisin katiskan sisälle ja ympärille voi laittaa havuja saaliin saamisen lisäämiseksi. Katiskassa voidaan käyttää myös erilaisia houkuttimia, kuten Ahti syöttiraetta, leipää tai jättämällä katiskaan muutaman pikkukalan syötiksi.

Keväisin kutuaikaan katiskapyynti voidaan aloitta matalahkosta vedestä ja siirtää pyydystä kevään edetessä yhä syvempään veteen. Kesällä useimmat kalat viihtyvät syvällä viileämmässä vedessä, jolloin katiska kannattaa sijoittaa syvänteiden laidoille. Katiskan paikkaa kannattaa siirtää matalalla kynnyksellä, mikäli kalan tulo alkaa hiipua.

Katiskan kokemisväliä kannattaa tihentää säiden lämmetessä. Keskikesällä katiska limaantuu helposti, jolloin sen pyyntiteho laskee. Vesien lämmetessä katiska kannattaa kokea päivittäin, kun taas syksyn viileillä säillä viikoittainen kokemistahti on riittävä.


Katiskakalatus


Kivikankaan katiskat

Kivikankaan Pietarin katiskat ovat erittäin kevyitä ja helppokäyttöisiä. Kaikki katiskamme ovat kokoon taittuvia, jolloin ne on helppo kuljettaa mukana ja varastoida käytön jälkeen. Taitettuna varastoituna niihin ei voi jäädä eläimiä. Pyyntikuntoon katiskan saa kädenkäänteessä: katiska vain oikaistaan ja lukitaan pyyntivalmiuteen. Talviaikaiseen katiskapyyntiin on olemassa omat mallit, joilla katiskan laskeminen jään alle on vaivatonta.

Pietarin katiskat on valmistettu säänkestävästä PE-verkosta ja runko on muovitettua metallia. Materiaalina tämä on ylivoimainen: katiskat ovat paitsi kevyitä käsitellä myös pitkäikäisiä, sillä verkko ei ruostu. Katiskat eivät mene lommoille kolhuista tai vahingoita ihmistä, autoa tai venettä kuljetettaessa. Myös kaloille pehmeäverkkoinen katiska on hellävarainen.

Ja mikä parasta: katiskoissamme on erinomainen kalastavuus!


katiskalla kalastaminen


Huomioi katiskalla kalastaessa

Katiskalastukseenkin kalastaja tarvitsee aina erillisen pyydysluvan kalaveden omistajalta, joskin joissain osakaskunnissa katiskalla pyytäjien osalta on luovuttu lupamaksujen perimisestä. Lisäksi valtiolle on suoritettava kalastonhoitomaksu (ei koske alle 18- ja yli 64-vuotiaita). Kaikkiin kalapyydyksiin, myös katiskaan, on merkittävä kalastajan nimi ja yhteystiedot. Lisäksi on käytettävä kalastusoikeuden osoittavaa pyydysmerkkiä, mikäli vesialueen omistaja sitä vaatii.

 Lue lisää aiheesta

 • Katiskan aitaverkko 1,5m x 0,5m Katiskan aitaverkko 1,5m x 0,5m

  Katiskan aitaverkko 1,5m x 0,5m

  14,90 €

 • Avantokatiska Avantokatiska

  Avantokatiska

  69,00 €

 • LOKKA-katiska LOKKA-katiska

  LOKKA-katiska

  55,00 €

 • TEHO-katiska TEHO-katiska

  TEHO-katiska

  54,90 €

 • RAMPO-katiska RAMPO-katiska

  RAMPO-katiska

  49,50 €

 • Syöttipussi 55 x 140 mm

  Syöttipussi 55 x 140 mm

  1,20 €

 • ALE 13 %
   UFO-Katiska UFO-Katiska

  UFO-Katiska

  39,90 € 45,90 €

 • EPS-Syvyydensäätökoho käyttövalmis Jotek, 2 kpl

  EPS-Syvyydensäätökoho käyttövalmis Jotek, 2 kpl

  14,90 €

 • Syöttirae särkikaloille, Ahti, 25 kg Syöttirae särkikaloille, Ahti, 25 kg

  Syöttirae särkikaloille, Ahti, 25 kg

  33,90 €