{image:text}

Valoa kasvihuoneessa

Syksyn pimeydessä on yksi hyvä puoli. Auringon laskiessa yhä aikaisemmin, voi erilaisilla koristevaloilla ja kynttilöillä luoda tunnelmaa pimeyteen!

Kasvihuoneelle olen hommannut kahta erityyppistä valoa, jotka molemmat toimivat aurinkokennolla. Tykkään aurinkokennovalojen huolettomuudesta. Lamput syttyvät tarpeen mukaan ja latailevat itsensä täyteen valoisina päivinä. Kasvihuoneeni (kuten kasvarit yleensäkin!) on sijoitettu niin, että auringon valo osuu huoneeseen hyvin, joten aurinkoenergiaa on tarjolla mukavasti. Ellei sitten luotoäiti heitä pitkää jaksoa pilvipäiviä.

 

Julianan aurinkokennolamppu tuo kasvariin hyvin valoa ja toimii myös kohdevalaisimena. Oikein rupesi harmittamaan, ettei minulla ole mitään upeaa syyskukkaa, jonka voisi ruukkuineen valaista kohdevalolla. Lampussa on päällipuolella aurinkokenno ja valaisusta pitää huolen kolme kirkasta lediä.

 

kasvihuonevalaisin

Yhden lampun sijoitin keskelle kahvittelupöytääni. Siinä se valaisee nätisti viimeistä tänä syksynä keräämääni kukkakimppua.

 

kohdevalaisin kasvihuoneeseen

Kohdevalo yltää lattiaan asti. Tässä kun olisi joku hyvännäköinen ruukkukukka, niin wau!

 

Halusin sijoittaa lamput kasvihuoneen pitkälle sivulle, mutta ne voi kiinnittää myös katon poikkitukiin. Laitoin lamput ensin liian korkealle, jolloin ne eivät saaneet tarpeeksi auringonvaloa. Kasvihuoneen yläreunan lista peitti juuri sopivasti auringon säteet. Tiputin korkeutta noin 20cm, jolloin aurinkokin pääsi perille. Kasvihuoneen poikkitukipuussa lamppu saa paremmin valoa, sillä varjostavat rakenteet ovat kauempana. Kannattaa siis vähän mallailla mihin kohtaan omaa huonetta valo osuu parhaiten.

Julianan ledivaloissa on ladattavat sormipatterit. Normaalisti ne latautuvat auringon voimalla, mutta tykkään myös siitä, että voin halutessani pistää ne latinkiin laturilla. Jos haluan pitää vaikkapa jouluna glögihetken kasvihuoneella, pystyn olemaan varma valojen toiminnasta. Meillä joulu ei ole muutamana vuonna ollut valkoinen (mikä sekin lisäisi auringon valon heijastusta), vaan säät ovat jatkuneet pimeänä tammikuulle asti.

 

led lamppu kasvihuoneeseen

Lampun ulkonäkö sai kehuja Jaakolta, joka on aika tarkka tällaisissa asioissa. Pakko sana, että lamppu sopii kyllä aika hienosti kasvihuoneen mustaan runkoon!

 

Juliana kohdevalaisin kasvihuoneessa

Ledivaloissa on mukavasti tehoa. Yhdessä katosta riippuvan ledivalsarjan kanssa ne luovat tunnelmaa syksyn kasvihuoneeseen!

 

Syksyn edetessä yhä pimeämmäksi, olen huomannut hiippailevani kasvihuoneelle yhä useammin tekemään ei-oikein-mitään. Kaikki tauot piha- tai raksahommista sujuu kasvihuoneella. Sisälle astuessa kasvihuone tervehtii yleensä lämmöllä ja tällä hetkellä sitruunapuun kukkien tuoksulla. Vaikka kasvukausi alkaa tosiaan olla loppu, on huoneella mukava käydä fiilistelemässä. Ajatukset alkavat hiljalleen vaeltaa seuraavaan kasvukauteen. Ajatella, hieman yli kahden kuukauden kuluttua voi jo valita mitä chilejä voi laittaa itämään! Ennen sitä saa kuitenkin nauttia hiljaisesta rauhasta huoneella. Mukavia ja rentoja syyspäiviä!

 

-annika-


 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja