{image:text}

Kasvihuoneen sisustus ja viljelyaltaat

Tämä on kyllä suosikkivaiheeni – kasvihuoneen sisustuksen toteutus. Ai että! Otin oikein töistä muutaman päivän vapaata että saisin laittaa kasvarin kuntoon. Kuten kuvasta näkee, huone tarvitsee pesun, ennen sitä ei voi kyllä tehdä yhtään mitään. Kennolevyt ja profiilit on vuorattu kaikenmaailman pölyllä, varsinkin siitepölyllä, ja kädenjälkiäkin on kaikkialla. Tässä vaiheessa on turha pestä huonetta pesuaineella, huuhtelu sisäisesti ja ulkoisesti painepesurilla riittää.


 

kasvihuone

likainen seinä

pesty kasvihuone


 

Kasvusäkkejä ja pottulaatikoita

Ennen pesua, tai no oikeastaan jo edellisenä iltana, olin mallannut noita vanhempieni vanhasta ladosta varastettuja perunalaatikoita kasvihuoneeseen. Ja siis mikä säkä, kun kasvusäkit olivat täsmälleen saman kokoiset kun laatikon sisäosa! Vihdoin saisin tomaatit laitettua kasvusäkkeihin. Oikein hirvittää miten minun aluksi niin hienot taimet ovat kituneet alkukesän sisätiloissa, ja kattorempan rakennustelineiden vuoksi auringonvaloakaan ei ole liiemmin herunut viime aikoina. Lisäksi yläkerrassa on ollut todella kuuma. Tietty juuri sinä päivänä kun oli aikomuksena siirtää taimet kasvihuoneeseen, tuuli ihan sikana. Kannoin pitkät hujopit melkein kyljellään, pitäen yhdellä kädellä ruukusta kiinni ja tukemalla toisella kädellä runkoa, portaat alas, ulos terassille ja siitä piruetteja tehden kasvihuoneelle. Siinä oli vähän pakko jotenkin pyöriä tuulen mukana, ettei taimet vaan katkeaisi. Hankalin osuus oli 'Sungold' -taimien siirtäminen, onneksi niitä oli vain kaksi. Ne olivat minun mittaisia, eli noin 170 cm pitkiä. Onnistuin kuitenkin siirtämään kaikki taimet katkomatta yhtäkään. Tein reiät kasvusäkkeihin ja istutin taimet paikalleen hyvin varovasti. Leikkasin juuttikankaasta sopivan kokoiset palaset ja tein viillot taimille. Olen kyllä niin tyytyväinen tuohon lopputulokseen! Ei minua muiden kasvihuoneissa häiritse kasvusäkit, mutta omassa kasvihuoneessani haluan että ne ovat piilossa.

 

perunalaatikot

Perunalaatikot.
 

kasvusäkki

Tästä kuvasta näkee hyvin tuon eron, juuttikankaalle peukku.
 

tomaatintaimet

Kärsivät tomaatintaimet siirretty onnistuneesti kasvihuoneeseen.
 

tomaatintaimet

'Sungold' F1 ja yksi pihvitomaatti, kamala näky. Itse asiassa taimet näyttävät kuvissa pahemmalta kuin todellisuudessa, mutta silti. Onneksi ensi vuonna saan taimet hyvissä ajoin kasvihuoneeseen.
 

raakileet

Toisessa Sungoldissa oli muutama raakile.
 

kasvusäkki

Kasvusäkki ilman juuttikangasta. Unohdin tietenkin viiltää säkin pohjaan reiät, ja muistin sen vasta kun olin jo kaikki taimet istuttanut, joten tein viillot säkin kylkiin, niin alas kuin mahdollista.
 

juuttikangas

perunalaatikko

Perunalaatikoista tuli kuitenkin tosi kivan näköiset!

 

Hyllyn laitoin myös paikalleen, ja se pääsi heti tositoimiin. Altakasteleva hylly on kyllä tosi kätevä. Sillä sain pidettyä yrtit ja muut istuttamista odottavat kasvit hyvinvoivana, osa taimista oli pari viikkoa hyllyllä, ennen kuin istutin ne lopullisille paikoilleen.

 

kasvihuoneen hylly

altakasteleva hylly


 

Olin löytänyt täydellisen pöydän kasvihuoneeseen jo aikaisemmin, ja kannoin sen paikalleen. Illalla täytin viljelypäiväkirjaa ja suunnittelin pohjapiirustukseen mihin kohtaan mitkäkin taimet sijoittaisin. Tuosta päiväkirjasta löytyy muuten oma postaus täältä. Suosittelen kirjaamaan ylös tietoa ja huomioita taimista, siitä on ollut ainakin itselleni paljon hyötyä.

 

päiväkirja

 

 

Tiiliallas

Seuraavana aamuna hommat jatkuivat, ja vuorossa oli tiiliallas. Mallasin aluksi yhdellä rivillä, minkä kokoiseksi allas kannattaa tehdä. Jätin molemmin puolin 60 cm:n käytävät. Tiili on minusta aivan mahtava materiaali kun tehdään kasvualtaita. Varsinkin vanhoissa tiilissä rosoisuus, värin epätasaisuus, vanhat laastijäljet ja lika kiehtovat itseäni. Samalla vanha materiaali pääsee uudestaan käyttöön. Ja onhan tiilessä niitä käytännöllisiä ominaisuuksia myös; ne varaavat tehokkaasti lämpöä, altaan reunalla mahtuu istumaan samalla kun hoitaa kasvejaan, ja voihan reunalla myös seistä kun taimet ovat kasvaneet pitkiksi ja tukinaruja pitää säätää. Pidän myös siitä, että voin tarvittaessa muuttaa tiiliallasta, kun tiilet eivät ole muurattu paikalleen. Eli jos esim. jossain vaiheessa haluankin jatkaa keskiallasta pidemmälle ovea kohti, se onnistuu helposti. Allas on myös helppo purkaa tarpeen tullen. Tein altaasta neljä riviä korkean, se on ihan tarpeeksi, vaikka aluksi olin ajatellut tehdä siitä vähän korkeamman. Sitähän voi sitten joskus korottaa, jos siltä tuntuu. Sekoitin altaaseen turvetta ja multaa. Vielä en uskaltanut lannoittaa, koska tomaatintaimet olivat jo valmiiksi ihan sykeröllä. Lannoitan sitten vähän myöhemmin.

Tiilialtaaseen istutin tomaatit (kuusi tainta) takariviin, jotta ne saisivat paljon auringonvaloa. Toiseen päätyyn istutin viisi maissintainta. Tomaatti ja maissi eivät ole hyviä kasvikumppaneita, mutta nyt ne oli pakko laittaa samaan altaaseen. Toivon, että ne eivät ota nokkiin toisistaan, kun väliä on kuitenkin reilusti, ja tomaattien ja maissien väliin istutin vielä kaksi ananaskirsikkaa.

Samalla väsäsin laput tomaateille, että näkee mitä missäkin kasvaa.

 

vanhat tiilet

vanhat tiilet

vanhat tiilet

vanhat tiilet

tiilet

laatikot ja tiilet

kasvihuone sisältä

 

 

Yksityiskohdat ja kasvihuonetarvikkeet

Tässä välissä oli hyvä hetki kiinnittää vähän pikkunippeleitä ja muita hyödykkeitä paikoilleen. Olen kevään mittaan hankkinut kaikenlaisia tarvikkeita kasvihuoneeseen kun on tullut mieleen että jotain tarvitsen, ja nyt oli aika kurkistaa, mitä kaikkea laatikkoon oli kerääntynyt.

Hyllyn alle halusin tangon, johon voi ripustaa työkaluja. Sitä varten olin ostanut muovikoukkuja, jotka kiinnitetään seinäprofiiliin. Koukku sulautuu siististi runkoon, eikä pistä silmään. Pitäisi jostain hommata ohut metalliputki ja joku rautatanko, en vain ole saanut aikaiseksi vielä sellaista lähetä metsästämään. Tilalla on nyt tilapäisesti tuollainen puinen tukikeppi. Haluaisin siihen tankoon myös pieniä koukkuja, josta saisin sakset ja muut työkalut roikkumaan nätisti, että sellaisiakin täytyy jostain löytää.

 

koukku

koukku kasvihuoneeseen

 

Oven molemmin puolin asensin ruukunpidikkeet ja niiden ylle tuollaisen koristevalon, jossa on aurinkokenno. Nyt tosin on niin valoisaa yölläkin, että valot eivät syty. Peitin kennon kämmenellä, ja testasin että se varmasti toimii, ja syttyihän se. Kiva nähdä sitten syksyllä kun illat alkaa olla pimeitä, että miltä tuo näyttää. Terrakottaruukut sopii kivasti tillien kanssa yhteen, joten ostin pidikkeeseen sopivat ruukut, ja niihin laitoin Intianminttua. Intianminttu kasvaa jopa metrin pituiseksi ja tuoksuu, noh, mintulta. Siihen tulee pikkuisia valkoisia kukkia. Ostin nämä kyllä ihan koristeellisuutensa vuoksi, mutta lehdet ovat kyllä myös syötäviä, ja niitä ja käytetään muiden minttujen tapaan.
 

 

valo ja ruukku

kannatin

aurinkokenno

ovipääty

 

Samalla kun mies kiinnitti tuuletusluukkujen automaattiavaajat paikalleen, laitoin lämmittimen termostaatin seinäprofiiliin kiinni. Tuo termostaatti on ihan ehdoton jos meinaa lämmittää kasvihuonetta. Se lyö lämmittimen puhaltamaan kun kasvihuoneen lämpötila laskee alle asetetun rajan. Kun lämpö on noussut rajan yli, lämmitin menee pois päältä, eikä näin kuluta turhaan sähköä.

 

tuuletusluukun automaattiavaaja

termostaatti

termostaatti

 

 

Mustat kasvulaatikot

Puiset kasvualtaat tehtiin vähän paksummasta laudasta. Ne käsiteltiin pintapuolisesti hiilen mustaksi myrkyttömällä OsmoColor EcoGardenilla. Mielestäni mustat laatikot tuovat ryhtiä tähän kokonaisuuteen, ja sitovat kasvihuoneen sisustuksen hyvin ulkopuolella olevaan lavatarhaan. Kyllä kasvihuone näytti omaan silmään sisältä jotenkin vähän pliisulta, ennen kuin laatikot saatiin paikalleen. Vasemmassa lavassa kasvaa kurkkuja, ja tynnyrin oikealla puolella olevassa lavassa kasvaa sitruunakurkkujen lisäksi kukkia, yrttejä ja viiniköynnös. Ennen kurkkujen istuttamista kiinnitin muovikoukut vasemman laatikon ylle seinään, ja ripustin raudoitusverkon siihen roikkumaan. Takimmainen kurkkurivi sai hyvän tuen siitä. Etummaisen rivin sidoin naruilla.

 

laatikot

keltaiset kukat

raudoitusverkko

raudoitusverkko

viiniköynnös

viiniköynnös

 

Pöydän ja tiilialtaan väliin ripustin toisen pätkän raudoitusverkkoa, loput taimet ja kesäkukat istutin ruukkuihin ja sitten vielä loppusomistus. Olen lievästi sanottuna haltioissani tästä ikiomasta pakopaikastani. Blogissa löytyy juttu ”Kasvihuone on naisen She Shed”, ja täytyy kyllä sanoa että tämä on ehdottomasti minun naisvajani. Introvertti kun olen, tarvitsen oman hiljaisen paikan mihin voin mennä lataamaan akkuja. Juotiin me ystävän kanssa iltateet kasvihuoneessa tässä yksi ilta, kun molemmat oli saaneet muksunsa nukkumaan. Siellä sitten puhuttiin kasveista ja paranneltiin maailmaa, kunnes oli aika painua pehkuihin.
 

Tässä vielä suunnitelma ja lopputulos:
 

kasvihuonesuunnitelma

panorama

Puhelimella otetut panoramakuvat.
 

sisustus

kasvihuone

kasvihuone

kasvihuone

kasvihuone

kasvihuone

lämmitin

kasvihuone

kasvihuone

kasvihuone

kasvihuone

kasvihuone

kasvihuone

kasvihuone

 

 

Näihin kuviin ja tunnelmiin toivotan ihanaa viikonloppua kaikille!

Linda


 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja