{image:text}

Asiaa kookoskuidusta, taimikasvatuksesta ja tulevasta kasvihuone-esittely-/kirppistapahtumasta

Kylvin ensimmäiset siemenet ja se jos mikä on kevään merkki. Ah, ihanaa päästä taas näihin puuhiin. Kyllä aika viimeisen sadonkorjuun ja ensimmäisen siemenkylvön välillä vaan tuntuu aika tyhjältä. Olen innokkaasti odottanut pääseväni kokeilemaan kookoskuitua taimikasvatuksessa. Meille tuli valikoimaan Rombergin kookoskuitukiekkoja alustalla ja ilman, sekä PowerBlock –kuutiot, kookoskuitua nekin. Meitä on muutamia innokkaita taimikasvatusharrastajia täällä töissä, ja kun valitsemme uusia tuotteita valikoimaan, mietimme, mikä oikeasti on tarpeellista ja mitä tuotteita itse käyttäisimme. Nämä kookoskuitutuotteet halusimme ehdottomasti valikoimaan, sillä kookoskuidun edut taimikasvatuksessa puhuvat puolestaan.


kookoskuitu romberg

 

Miksi kookoskuitu?

Kasvualustana kookoskuitu pidättää hyvin vettä, mutta pysyy silti kuohkeana ja ilmavana. Tämä tarkoittaa, että juurien hapensaanti on tehokasta ja juurilla on hyvin tilaa kasvaa. Kookoskuidussa myös salaojitus pelaa, eli taimen hukuttaminen liikakastelulla on hyvin epätodennäköistä. Kookoskuidun pH-arvo on neutraali ja Rombergin kookoskuitutuotteisiin on lisätty ravinteita. Kookoskuitu sisältää luontaisesti aineita jotka estävät sienien kasvun juurissa ja myös jotkin tuhohyönteiset välttelevät sitä.

Turpeeseen verrattuna kookoskuitu imee itseensä 30 - 40 % enemmän vettä, jolloin kasteluvettä kuluu vähemmän. Se ei myöskään ajan myötä pakkaannu ja kovetu kuten turve, vaan säilyttää rakenteensa pitkään. Jos turve pääsee kunnolla kuivumaan, siitä tulee melkein vettä hylkivää, kun taas kookoskuitu imee itseensä vettä sienen tavoin. Kookoskuitutuotteissa hyödynnetään kookospähkinän kuoren sisällä olevat kuidut. Tämä osa kookoksesta on ennen heitetty pois, joten on mahtavaa, että se nykyään osataan hyödyntää. Kookoskuitu on täysin biohajoavaa ja koska kookospuu tekee uuden sadon joka vuosi, on kyse uusiutuvasta luonnonvarasta. Kookoskuitua voi siis käyttää hyvällä omallatunnolla.

Huomasin siemeniä kylväessä asian, mitä en ollutkaan tullut aikaisemmin ajatelleeksi – kookoskuitunappeja käyttäessä ei tullut ollenkaan sotkua. Multaan kylväessä on multaa saanut siivota pöydältä ja lattialta, ja kynsien alta on saanut jynssätä harjalla käsiä pestäessä. Minua tämä nyt ei sinänsä henkilökohtaisesti haittaa, mutta se voi varmasti olla jonkun mielestä kiva juttu, että siemeniä voi kylvää myös vaivattomasti ja sotkutta. Puristettu kookoskuitu vie myös todella vähän tilaa.



Helmikuun kylvöt

En ole itse mikään chilin ystävä, mutta alusin kuitenkin koittaa sen kasvattamista. Selasin siemenluetteloa ja valitsin kaksi miedointa chililajiketta. Chilin tulisuutta mitataan yksikössä, jota kutsutaan Scovillen asteikoksi. ’Jalapeño’ on tulisuudeltaan wikipedian mukaan 2500 – 8000 scovillea. Ostamani lajikkeet ’Lombardo’ ja ’Biquinho’ ovat ”huikeat” 500 ja 500-1000 scovillea. Voikohan tässä puhua chilistä ollenkaan? Veikkaan, että chilejä kasvattavat työkaverini kutsuisivat näitä paprikoiksi... Noh, siemenpussissa lukee selvästi chili, joten mennään sillä. Kylvin 7 kpl molempia siemeniä. Facebooksivuiltamme löydät videon, jossa näytän miten kookoskuitunappiin kylvetään siemenet.


chilin kasvatus kookoskuidussa


Paprikaa olen kerran aikaisemmin kasvattanut, mutta kypsien hedelmien kuoret olivat silloin todella paksuja ja mielestäni ehkä jopa vähän pahan makuisia. Siitä syystä olen karttanut paprikan kasvattamista, mutta ajattelin nyt antaa sille uuden mahdollisuuden. Valitsin ’Thor’ F1 lajikkeen, koska siemenpussin kyljessä oli ”Top Veg” –merkki, joten eiköhän se ole sitten hyvä. Pussissa oli vain 5 siementä, joten kylvin ne kaikki. Munakoisoa halusin myös ja lajikkeeksi valikoitui ’Ophelia’ F1. Kylvin 8 siementä.

Viime vuonna ostin paikallisesta puutarhamyymälästä malabarinpinaattitaimen. Malabarinpinaatti on koristeellinen köynnöstävä hyötykasvi, jonka lehtiä käytetään pinaatin tavoin. Istutin sen silloin ruukkuun kasvihuoneeseen, ja annoin sen kiivetä keskellä kasvihuonetta roikkuvaa raudoitusverkkoa pitkin. Huomasin kuitenkin, että ruukussa olisi saanut olla useampi taimi, niin köynnöksestä olisi tullut tuuheampi. Malabarinpinaatissa on vihreät lehdet ja punainen varsi, syksyllä varsi muuttui hehkuvan pinkiksi. Kylvin näitä siemeniä nyt 15 kpl. Ajattelin istuttaa taimia kasvihuoneen lisäksi ulos, jospa se viihtyisi sielläkin.


Malabarinpaatinsiemenet kookoskuidussa
Malabarinpinaatti
Malabarinpinaatti


Näiden lisäksi halusin testata, miten kookoskuitunapeissa onnistuu lehtivihannesten esikasvatus. Ajattelin koittaa kasvattaa basilikaa ja pinaattia sisällä ruukuissa, jotta siitä saisi napsittua ruokaan ja leivän päälle vihreää. Pinaattia kylvin yhden siemenen per kookoskuitunappi, ja basilikaa laitoin neljä siementä jokaiseen nappiin.



Hyötykasvien siemenet
Siemenen idättäminen kookoskuidussa
Kookoskuitunappi

Kookoskuitukiekko taimikasvatukseen

Kylvöjen merkintä washiteipillä
Helmikuun kylvöt

Vinkki kylvöjen merkitsemiseen - washiteipit! Tänäkin vuonna käytän viime vuonna hyväksi toteamaani mekintätapaa.




Onko taimikasvatus välineurheilua?

Taimikasvatus on siitä mahtavaa, että sitä voi tehdä monella eri tapaa. Sitä voi harrastaa hyvinkin simppelisti, tai sitten voi hifistellä juuri niin paljon kuin haluaa. Tosiasia kuitenkin on, että taimet tarvitsevat valoa, oikean lämpötilan ja ravinteita kasvaakseen. Jos taimien esikasvatuksen aloittaa heti vuoden alusta, kun päivänvaloa ei ole tarpeeksi, silloin tilanne vaatii lisävaloa. Jos haluaa koittaa erilaisia viljelymetodeja, sekin vaatii erilaisia välineitä ja ravinteita. Jokainen kasvattaa taimensa oman tyylinsä mukaan. Kun joku haluaa kasvattaa ikkunalaudallaan vain muutamia taimia, joku muu täyttää kodistaan kokonaisen huoneen taimivaloilla, kastelualustoilla ja taimilla. Joku taas ostaa taimet puutarhaliikkeestä ja istuttaa ne suoraan kasvihuoneeseensa. Kaikki tavat ovat ihan yhtä hyviä.

Vaikka olen alun perin yrittänyt hyödyntää valmiiksi kotoa löytyviä tavaroita taimikasvatukseen, huomaan, että joka vuosi tulee kuitenkin hankittua jotakin uutta helpottamaan/tehostamaan tätä harrastusta. Viime kevääksi ostin pari kasteluallasta joissa on kapillaarimatto, ja voi hyvää päivää miten paljon ne helpottaa päivittäistä kastelua. Tasainen ja riittävä kastelu on tärkeää, kuten myös se, ettei taimia hukuta. Näitä en kyllä enää vaihtaisi pois – saattaa olla, että tänä vuonna joudun ostamaan vielä yhden alustan, sillä taimia taitaa tulla aika paljon.

Viime keväänä ja alkukesästä käytin myös Jaakontaikaa ja Carbon Kick Boosteria, mutta jostain syystä molemmat jäi unholaan jossain vaiheessa, en nyt kyllä enää muista miksi. Noin puolet tomaatin- ja kurkuntaimista sai suihkeesta, ja kyllähän siinä niin kävi, että ne taimet kasvoivat paremmin kuin ne taimet, joille en suihkuttanut tuota seosta. Tänä vuonna jatkan ehdottomasti suihkuttelua kaikkiin taimiin. Vaikka pidänkin taimia ikkunoiden edessä, tarvitsen silti lisävaloa. Ostin kasvilampun jonka laitoin ihan tavalliseen työpöydän valaisimeen. Nyt täytyy kyllä ostaa pari valoa lisää, koska tuo yksi ei kyllä riitä.

Tänä vuonna hankin sitten noita kookoskuitukiekkoja ja –kuutioita. Tarkoitus on siis idättää siemenet noissa kiekoissa/napeissa ja kun taimenalku ja juuret ovat kasvaneet tarpeeksi, koko kiekko siirretään kookoskuitukuutioon jatkamaan kasvua. Sitten kun on aika siirtää taimet lopulliselle kasvupaikalle, taimi istutetaan kuutioineen multaan. Katsotaan miten käy, alku vaikuttaa ainakin lupaavalta. Joten onhan tässä tullut hankittua välineitä, mutta mielestäni vielä aika maltillisesti kuitenkin. Kasvihuoneessa tosin sitten onkin apuvälineitä jos jonkin moisia, mutta niistä lisää myöhemmin.

 

Kirppistä, kasvihuone-esittelyä ja taimivaihtoa

Ai niin, halusin samalla kertoa tästäkin aiheesta. Eli viime vuonna järjestimme täällä Pietarsaaressa näyttelyalueellamme kasvihuone-esittelypäivän, jonka aikana oli myöskin taimivaihtoa. Yhteen kasvihuoneeseen sai siis tuoda omia taimiaan ja vaihtaa niitä muihin taimiin.


kasvihuone-esittely ja taimivaihto
Kuva viime vuoden tapahtumasta. Tänä vuonna tehdäänkin siitä sitten laajempi.


Tämä oli sen verran onnistunut tempaus, että ajattelimme tänä vuonna järjestää samanlaisen tapahtuman, mutta hieman suurempana. Kasvihuone-esittelyn ja taimivaihdon lisäksi parkkialueella järjestetään kaikille avoin kirppis. Sinne tulee olemaan etukäteisilmoittautuminen. Myyntipaikka ei maksa mitään, mutta pöydän jne. joutuu itse tuomaan. Myytävän tavaran ei siis tarvitse olla puutarhaan liittyvää, vaan jokainen päättää itse mitä myy. Katsotaan sitten, mitä tämän lisäksi keksitään. Tämä tapahtuma tulee siis olemaan lauantaina 4.5. Lisätietoa tulee myöhemmin nettisivuillemme ja Facebookiin, mutta laita ihmeessä päivämäärä kalenteriin, jos tämä herätti kiinnostuksen.
Itse valmistaudun tapahtumaan kylvämällä reilun määrän siemeniä, jotta saan vietyä ylimääräiset taimet taimivaihtoon. Kirppiksellekin olisi muutama laatikollinen ja Ikea-kassillinen tavaraa, joita en ole saanut aikaiseksi viedä kirpparille. Jotenkin tuntuu kivemmalta myydä tavarat kasvotusten ja ilmainen myyntipaikka sekä vain päivän kestävä myyminen houkuttelee tällä hetkellä perinteistä kirpparia enemmän. Hinnoistakin pääsee keskustelemaan, eikä kauppa jää siitä kiinni.


Mutta nyt on kuitenkin vielä helmikuu, ja haluaisin muistuttaa pudottelemaan kasvihuoneiden katoilta lumet! Märkä lumi painaa paljon.

- Linda


 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja