Hiiliteräspannu: myrkytön ja kestävä paistinpannu

Jossain vaiheessa väsyin siihen, että muutaman vuoden välein oli hankittava uudet paistinpannut, sillä edellisistä oli alkanut pinnoite irrota. Useimpia paistinpannuja ei saisi käyttää sen jälkeen, kun pinnoite on vaurioitunut. Pinnoitetuista pannuista voi irrota haitallisia aineita, kuten PTFE:tä. Halusin uudet erilaiset pannut vanhojen tilalle – sellaiset, joita ei tarvitsisi uusia muutaman vuoden päästä.

Työkaveri kysyi, olenko koskaan kokeillut hiiliteräspannua. En ollut kokeillut, mutta olin kyllä kuullut sellaisista. Muistin kuulemastani ainoastaan sen, että pannu piti rasvapolttaa. Ajatus kääntyi heti keittiöni seinällä roikkuvaan valurautapannuun. Koin sen käytön hankalaksi, samoin ajatuksen rasvapoltosta. Työkaveri kuitenkin kertoi niin houkuttelevasti hiiliteräspannujen hyödyistä, että päätin antaa sille mahdollisuuden.
 

Omat kriteerini uudelle paistinpannulle olivat selkeät. Pannun piti olla:

  • turvallinen. Siitä ei saisi irrota mitään myrkyllisiä tai haitallisia kemikaaleja tai pinnoitteita.

  • kestävä. Halusin pannun, joka kestää päivittäisessä käytössä mahdollisimman pitkään.

  • vastuullisesti valmistettu. Valmistuksessa otettu huomioon sosiaaliset ja ympäristöön liittyvät vastuut.

  • käytännöllinen. Monikäyttöisyys ja se, että pannu todella toimii jokapäiväisessä käytössä.
     

Työkaveri suositteli de Buyeria, joka pienen tutkimisen jälkeen täytti kaikki kriteerini. Tilasin kolme erilaista hiiliteräspannua ja nyt vuosien käytön jälkeen voin sanoa, että nämä ovat olleet yksi parhaista hankinnoista keittiöön. Työpaikalla sana hiiliteräspannuista kiri ja useampi työkaveri ja tuttu hankki hiiliteräspannun. Olimme niin tyytyväisiä de Buyerin paistinpannuihin, että päätimme ottaa ne osaksi tuotevalikoimaamme. Valitsimme ne tuotteet, jotka ovat mielestämme monikäyttöiset ja tarpeelliset ja joita itsekin käytämme.

Minulla on kotona seuraavat pannut: 28 cm maalaispannu, 28 cm peruspannu ja pienempi 24 cm hiiliteräspannu. Maalaispannu on erityisen hyvä kasvisruokien valmistukseen korkeiden reunojensa ansiosta. Mökiltä löytyy 28 cm peruspannu, suurempi 32 cm hiiliteräspannu ja ovaalin muotoinen la Plancha, jota käytän paljon myös grillissä ja avotulella. Lisäksi minulla on metalliset pihdit, leveä paistinlasta ja joustava paistinlasta.
 

Omat de Buyer hiiliteräspannuni
 

De Buyer hiiliteräspannu on loppuelämän paistinpannu – kestävä ja monikäyttöinen

De Buyer on ranskalainen vuonna 1830 perustettu keittiövälineisiin erikoistunut yritys ja maailman arvostetuimpia hiiliterästuotteiden tuottaja. Hiiliteräspannut valmistetaan paikallisesti vankalla ammattitaidolla yrityksen omassa tehtaassa, joka on sitoutunut toimimaan vastuullisesti niin ympäristön, kuin työntekijöidensä osalta. Tämä on itselleni hyvinkin tärkeää.

Hiiliteräspannu on käytännössä ikuinen - sitä ei pysty pilaamaan käyttökelvottomaksi. Rasvapolton voi uusia aina tarvittaessa. Jos pannun on käynyt liian kuumana liian pitkään ja sen pohjasta tulee kupera, sen voi kumauttaa oikeaan muotoonsa vasaralla. Huonosti hoidetun pannun pintaruosteen saa pois teräsvillalla tai hiomapaperilla. De Buyerin hiiliteräspannuilla on elinikäinen takuu, eli kyseessä on ihan aidosti ”sukupolvelta seuraavalle” -tuote.

Hyvä paistinpannu on monikäyttöinen. Esimerkiksi La Plancha -pannua olen käyttänyt mökillä grillissä, avotulella, liedellä ja uunissa. Pidän pannun muodosta ja siitä, että siinä on suuri paistopinta-ala. Olen paistanut sillä kaikkea kasviksista kalaan ja letut onnistuu hienosti myös. Pannu on kätevä kantaa pöytään ja tarjoilla ruoat suoraan siitä. Mökkikäyttöön tämä on ehdoton suosikkini.

 

La Plancha hiiliteräspannu grillissä

Hiiliteräspannu kalalle

Hiiliteräspannulla voi hyvin paistaa lettuja

 

Hiiliteräspannun käyttö

Hiiliteräspannujen etuihin kuuluu lämmönkestävyys. Pannua voi käyttää korkeissakin lämpötiloissa ja sillä onnistuu myös liekittäminen. Paksun materiaalin ansiosta pannu lämpenee tasaisesti ja pysyy hyvin lämpimänä. Se soveltuu kaikille liesityypeille ja lämmönlähteille.

Hiiliteräspannun käyttö saattaa vaatia pientä totuttelua, mutta jahka sen käyttö tulee tutuksi, ei sitä enää muuhun vaihtaisi. Pihvi saattaa aluksi tarttua kuuman pannun pintaan, mutta irtoaa itsekseen hetken päästä kypsyessään. Metalliset lastat toimivat parhaiten hiiliteräpannun kanssa. Ne kestävät kuumaa pannua ja on vaivaton saada nätisti pannun ja paistettavan pihvin, kalafileen tai kasvispihvin väliin. Valikoimassamme on kaksi erinomaista metallista de Buyerin lastaa; leveä lasta terävillä kulmilla ja taipuisa lasta, joka soveltuu erityisesti esim. kalan paistamiseen.

 

Suppilovahverot ja hiiliteräspannu

Paneroidun kalan paistaminen hiiliteräspannulla

 

Älä käytä hiiliteräspannua näin

  • Rasvapoltettu pinta ei sovellu happamille ruoka-aineille, eli ethän käytä pannulla tomaattimurskaa, sitrushedelmiä, etikkaa tai viiniä.

  • Älä laita kylmää pannua kuumalle liedelle, vaan anna pannun lämmetä lieden tahtiin, muutoin pannu saattaa vääntyä.

  • Älä käytä puhdistukseen tiskiainetta, äläkä liota.

 

Hiiliteräspannun puhdistus

Hiiliteräspannua ei pestä puhtaaksi samalla tavalla kuin pinnoitettuja pannuja. Mitä enemmän pannua käyttää ja mitä enemmän rasva palaa kiinni pannun pintaan, sitä parempi siitä tulee.

Hiiliteräksistä paistinpannua ei pestä tiskikoneessa, eikä edes tiskiaineella, pelkkä vesi riittää. Hiiliteräs ruostuu helposti, joten sitä ei saa jättää likoamaan. Myös rasvapoltettu pinta kärsii liottamisesta. Pannu pestään heti käytön jälkeen lämpimällä vedellä ja kuivataan talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä. Pannun pinnan kuuluu tuntua vähän rasvaiselta, myös pesun jälkeen. Jos pinta tuntuu kuivalta, voi siihen sipaista vähän ruokaöljyä.

Riippuen siitä, mitä olen pannussa paistanut, saatan käytön jälkeen myös jättää pesun väliin ja vain puhdistaa pannun talouspaperilla.

 

Kasvisruokaa hiiliteräspannulla

Rusakkopaistia hiiliteräspannulla

 

Hiiliteräspannun rasvapoltto

Rasvapolton voi tehdä monin eri tavoin. Itse olen tehnyt sen uunissa, keraamisella liedellä, kaasuliedellä, grillissä ja avotulella. Ensimmäiset kerrat käytin silavaa, mutta siirryin sitten avokadoöljyyn, sillä se toimii mielestäni parhaiten. Toki tähän käy muukin kasvirasva, mutta avokadoöljyllä on korkea savupiste ja se on tässä hommassa eduksi.

Rasvapoltto kannattaa mahdollisuuksien mukaan tehdä ulkona. Toki sen voi tehdä myös sisätiloissa, mutta koska prosessi aiheuttaa jonkin verran käryä, on hyvä olla tehokas liesituuletin. Itse suoritan rasvapolton usein joko keraamisella liedellä tai kaasuliedellä riippuen siitä, olenko kotona vai mökillä. Kaasuliesi toimii minusta tässä parhaiten, mutta nämä taitavat olla makuasioita. Myös avotulella rasvapoltto on onnistunut hyvin. Tässä on se etu, että pannun reunatkin saa hyvin poltettua.
 

Rasvapolttaminen on oikeasti aika helppoa, sitä ei kannata pelätä. Itse teen näin:

1. Tiskaan ja kuivaan pannun kunnolla.

2. Levitän mahdollisimman ohuen kerroksen öljyä tasaisesti pannun sisäpintaan, yleensä käytän tässä joko pullasutia tai talouspaperia apuna.

3. Pannu liedelle ja liesi täysille. Pointtina on polttaa rasva kiinni pannun pintaan. Liedestä ja pannun koosta riippuen, siirrän pannua välillä niin, että koko pohja varmasti saa tasaisen käsittelyn.

3. Kun pannu ei enää käryä, on kaikki rasva palanut kiinni. Jätän pannun jäähtymään.

4. Tarkistan jäähtyneen pannun pinnan. Yleensä rasvapoltto on kerrasta hyvä, mutta prosessi voidaan tarpeen mukaan toistaa. Tosin tällöin pannua ei pestä välissä.



Jos siis etisit monikäyttöistä, turvallista ja kaikin puolin kestävää paistinpannua, voin lämmöllä suositella de Buyer hiiliteräspannuja.

- Linda Hästbacka