{image:text}

Oma pieni potager - lavojen rakentaminen

Olen ehdottomasti haaveilija. Yksi haaveistani muhkean puutarhan lisäksi on oma pieni potager, eli näyttävä keittiöpuutarha josta saisin poimia tarpeet salaattiin ja lisukevihannekset naapurin juuri kalastaman taimenen tai savustetun siian kaveriksi. Tänä kesänä alan tätä haavetta toteuttamaan, ja rakensimme miehen kanssa kolme kasvulavaa pihallemme. Nämä saavat riittää tälle kesälle, ja ensi vuonna niitä tulee varmasti lisää, kunhan nyt saa ensin vähän harjoitella näiden kanssa.

 

Sain mieheltäni lahjaksi Lavatarhuri - Kasvata satoa viljelylaatikossa -kirjan. Kirjan aukeamat ovat toinen toistaan kauniimpia ja sitä lukiessa tekee jatkuvasti mieli työntää sormet multaan. Kirjassa on hyvin selitetty mitä lavatarhauksessa kannattaa ottaa huomioon, ja löysin siitä myös ihannelavan mitat ja ”rakennusohjeet”.

 



Pihassamme on pieni kasvimaa joka koostuu ränsistyneestä mansikkamaasta, monivuotisista kukkaistutuksista ja löytyy siitä myös pieni perunamaa. Mansikkamaa menee uusiksi, sen verran huonoon kuntoon on päässyt. Perunamaan tilalle tulevat kasvulavat, ja osa kukkaistutuksista saavat myös pikkuhiljaa tehdä tilaa hyötykasveille. Kasvimaan vieressä on kaistale jolle olemme istuttaneet marjapensaita ja hedelmäpuita. Niitä on tarkoitus tulla lisää.

 

Keittiöpuutarha tulee puukasojen ja kasvihuoneen väliin.

 

Lavojen suunnittelu alkoi sillä, että mittasimme käytössä olevan alueen. Halusin yhden pitkulaisen lavan kesäkurpitsoille, ja kaksi pienempää salaatteja ja avomaankurkkuja varten. Hurautimme kauppaan hakemaan laudat, ja sitten alkoikin rakentaminen. Mitoitimme lavat uudestaan niin ettei laudoista tulisi hukkaa. Lautojen pituus oli 3,6 m, jolloin esim. isomman lavan mitoiksi muodostui tuli 2,6 x 0,7 m.
Kirjassa kerrottiin ihannelavan korkeuden olevan 60 cm, koska silloin monivuotisten kasvien talvehtiminen onnistuu parhaiten. Työskentelyä ajatellen lava on myös ergonomisella korkeudella ja itse pidän suurena plussana sitä, että meidän suht iso berni ei pääse jalkaa nostamalla maustamaan salaattejani! Lavojen olisi hyvä olla noin metrin leveitä, mutta silloin niiden väliin jäävä käytävä olisi ollut liian kapea, joten kavensimme hieman lavoja. On tärkeä mitoittaa käytävät niin että siinä pääsee kulkemaan kottikärryjen kanssa. Laskimme että 70 cm käytävä riittää, sillä se on kuitenkin hukkatilaa ja meidän kottikärryt olivat 60 cm leveät.

Ostimme vajaasärmäistä 32 x 100 mm kuusilautaa. Vajaa puoli tulee sisäänpäin eikä näy, joten halvempi vaihtoehto on tässä oikein toimiva! Pystypalkit ovat mitoiltaan 48 x 48 mm. Laudat pätkittiin oikean pituisiksi, ja pystypalkkien toinen pää vesitettiin kirveellä jotta painuisivat paremmin maahan.
Ruuvasimme ensin pitkät sivut pystypalkkeihin, ja sitten päätylaudat. Lopputulos oli kestävä ja jämäkkä!

 



Sitten maalia pintaan. Sateen vuoksi maalasin lavat autotallissa (onneksi siellä oli tilaa). Koska sisäpuolelle tulisi patolevy, maalasin vaan näkyviin jäävän sisäosan. Kirjassa kerrottiin, että lavan yläreunaan olisi hyvä jättää noin 15 cm tyhjää jolloin korkea reuna suojaa taimia tuulelta. Näin siis tein. Maalia roisku prosessissa tietty joka paikkaan…

Maalin kuivuttua leikkasimme patolevystä oikean kokoisia suikaleita, korkeudeltaan 50 cm. Levyä oli jäänyt remontista sopivan kokoinen pala, joka oli juuri hyvä tähän tarkoitukseen. Ruuveja piti vähän etsiä… Periaatteessa kiinnittämiseen olisi hyvä käyttää leveäkantaista ruuvia jotta ne eivät painuisi muovin läpi, mutta tähän hätään löytyi vaan muita ruuveja. Kävihän nekin, kunhan ei liian syvälle ruuvannut. Tässä hommassa on hyvä olla neljä kättä, yksin olisi ärräpäät lennelleet.
Patolevy siis suojaa lautaa kosteudelta ja estää kasteluveden valumisen lautojen välissä olevien rakojen kautta pois. Levy kiinnitetään nystyräpuoli lautaan päin, jolloin väliin jää ilmaa joka kuivattaa laudat.

 

 


Sitten vaan nostettiin lavat paikoilleen, painettiin maahan kiinni ja täytettiin mullalla ja kanankakalla. Ja vettä perään. Kastelukannuja sai aika monta kertaa roudata edes takaisin. Onneks oli käytössä isompiakin kannuja kuin kuvassa oleva! Kun nämä lavat laitettiin suoraan maan päälle, pähkäilimme että lavan pohjalle on turha laittaa suodatinkangasta ja soraa (salaojitus). Vesi pääsee kuitenkin valumaan lavasta suoraan maahan.

 

Terassia varten on kaivettu, täytetty ja tasoitettu maata, joten multaa löytyy omasta takaa lavojen pohjalle. Päällimmäiseksi saakin sitten laitta parempaa multaa. Mönkijä kärryineen oli sopivasti lainassa, niin mullat kuljetettiin sitten sillä.

 


Sitten vaan istuttelemaan salaatinsiemeniä!
Ja tuotaa kirjaa voin lämpimästi suositella kaikille tiedonjanoisille fiilistelijöille!

 

- Linda


 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja